Dostupni linkovi

Prijetnje džihadiste iz Crne Gore


Zastava Islamske države, Irak, ilustrativna fotografija
Zastava Islamske države, Irak, ilustrativna fotografija

Crnogorsku javnost usplahirila je prijetnja koju je preko svog facebook profila, navodno sa ratišta u Siriji, uputio džihadista iz Bara Damir Slaković. On je upozorio kako će Islamska država pipke pustiti i do Crne Gore i kako neće imati milosti prema onima koji se ne okrenu „pravom islamu“. U tom kontekstu odaslao je direktne prjetnje crnogorskim poslanicima Azri Jasavić, Rifatu Rastoderu i Dritanu Abazoviću.

Pod naslovom “Poruka za moj rodni grad Bar, koji se nalazi u Crnoj Gori“, džihadista Damir Slaković, koji tvrdi da se priključio ISIL-u između Sirije i Iraka, preko društvene mreže Facebook uputio je prijetnje svojim sugrađanima, upozoravajući kako će “Islamska država doći i neće imati milosti”. Pozivajući islamske vjerske velikodostojnike i muslimane u Crnoj Gori da se okrenu pravom islamu ili će uslijediti odmazda, Slaković je brutalne prijetnje posebno adresirao na poslanike Azru Jasavić, Rifata Rastodera i Dritana Abazovića. Na to su zabrinutošću reagovali pojedini visoki državni funkcioneri. Potpredsjednika Vlade za sektor bezbjednosti Duška Markovića brine da građani koji učestvuju u borbama Islamske države mogu da ugroze čitav region i smatra kako je na potezu državni tužilac ,dok u tužilaštvu prebacuju lopticu na bezbjednosne službe. Slične poruke stigle su i od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, koji ističe kako Uprava policije u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost preduzima aktivnosti i prati sve potencijalne izazove sa kojima se susreću i zemlje u regionu. Šta kaže Ljuiđ Ljubo Škrelja, član skupštinskog odbora za bezbjednost iz vladajućeg DPS-a?

“Osuđujem takvo ponašanje i smatram da bi državni organi sa visokim stepenom pažnje treba da se bave tom problematikom. Živimo u vremenu gdje su takve pojave maltene svakodnevica. To je vrlo loše, vrlo uznemiravajuće.“

Član Odbora za bezbjednost i funkcioner Bošnjačke stranke Suljo Mustafić takođe ocjenjuje kako bezbjednosne službe treba ozbiljno da shvate prijetnje Damira Slakovića. A kako su ih shvatili oni na koje se prijetnje direktno odnose? Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore kaže:

Azra Jasavić
Azra Jasavić

“Ono što se mi u Pozitivnoj pitamo jeste šta to tjera ljude u radikalizam i kako im pomoći? Obaveza svih nas u Crnoj Gori jeste da stvorimo istinsko građansko društvo u kome se nijedan pojedinac neće osjećati kao stranac u sopstvenoj zemlji već kao svpj na svome. Što se tiče prijetnji, bez obzira od koga dolazile ili kome bile upućene, tim stvarima moraju da se bave bezbjednosne službe koje su zbog toga osnovane i to im je posao. Dobro je što su se oglasili nadležni. U ovoj zemlji sve će funkcionisati mnogo bolje kad svako bude radio svoj posao.“

Jasavićku, kao ni Dritana Abazovića iz gradjanskog pokreta URA, do sada nije niko kontaktirao od predstavnika države. Abazović se pita da li za tim ima potrebe, pošto prijetnje Slakovića ne doživljava kao nešto što može da uzdrma ličnu bezbjednost i bezbjednost države.

“Ovu prijetnju nijesam doživio kao nešto sistematizovano. Mislim da je riječ o pojedinačnom izolovanom slučaju, da je riječ o pojedincu koji ima nakaradno, pogrešno mišljenje i vrijednosno neutemeljno na vjeri koju pokušava da afirmiše.“

Prema neslužbenim podacima, sa područja Crne Gore do sada je na ratište u Siriji otišlo 12 crnogorskih državljana, od kojih su dvojica poginula. Slakovićeva poruka preko Facebooka prvo je pominjanje kako će Islamska država,odnosno njeni džihadisti, doći u Crnu Goru. Koliko je to pompezno skretanje pozornosti, koje se brzo umnožava na društvenim mrežama, a koliko može biti realna opasnost, imajući u vidu učestale incidente u okruženju, kao što je nedavni teroristički napad u Zvorniku?

“Mi u Pozitivnoj Crnoj Gori uvijek razmisljamo o uzrocima a ne o posljedicama. Treba doći do uzroka zašto se te stvari dešavaju i pokušati da se na taj način djeluje i da se stvore preduslovi da naši mladi ljudi ne odlaze rado na strana ratišta već naprotiv , da rado ostaju u svojoj zemlji“, kazala je Azra Jasavić.

Dritan Abazović
Dritan Abazović

Dritan Abazović, s druge strane, pojašnjava:

“Mi ne možemo da sklapamo oči pred globalnim fenomenima i globalnim prijetnjama sigurnosti jer to je nešto što je definitino tačno. Stim što ja ostajem pri stavu da naši najveći izazovi su naši unutrašnji problemi koji se odnose na kriminal i korupciju. Oni su doveli do slabašnih institucija koje neće moći da odgovore ukoliko,ne daj bože, dodjemo u situaciju da se desi neki teroristički akt izazvan iz bilo kakavih pobuda. Mislim da je to najveći izazov sa kojim Crna Gora treba da se bavi.“

XS
SM
MD
LG