Dostupni linkovi

Hrvatska najavila izlazak iz arbitraže, Slovenija tvrdi da to nije moguće


Zoran Milanović
Zoran Milanović

Hrvatska izlazi iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom oko određivanja granice, jer je arbitražni postupak kontaminiran, najavio je hrvatski premijer Zoran Milanović. Procedura traje najmanje 15 mjeseci, a u međuvremenu će Hrvatska proglasiti njegovu suspenziju. Slovenska strana kaže da Hrvatska ne može izići iz arbitraže.

Hrvatski premijer Zoran Milanović dobio je od svih parlamentarnih stranaka mandat da od Sabora zatraži da svojom odlukom obveže Vladu na raskid arbitražnog ugovora sa Slovenijom o određivanju međudržavne granice.

„Postupak je kontaminiran. Nema potrebe ulaziti u bilo kakav meritum, u bilo kakve detalje. Ono što se dogodilo i što je na kraju i priznato da se dogodilo, je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora. Ali, po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koje ćemo poštivati.“

To znači da će Hrvatska notificirati raskid ugovora, proglasiti njegovu trenutnu suspenziju što se Hrvatske tiče i povući člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala Hrvatska. On je potvrdio da je dalja procedura ovakva – tri mjeseca čeka se na očitovanje Slovenije, i potom se 12 mjeseci razmatra mogu li se dvije strane složiti je li došlo do kršenja ugovora, kako tvrdi Hrvatska.

„I mi ćemo se te procedure držati, jer se držimo međunarodnog prava. Ali to ne znači da nećemo trenutno smatrati ugovor suspendiranim i da se nećemo u skladu s tim ponašati. Hoćemo. U tome više ne možemo sudjelovati.“

Hrvatski mediji objavili su audio zapise telefonskih razgovora Jerneja Sekolca, člana Arbitražnog suda kojeg je predložila Slovenija i zastupnice slovenske Vlade u tom postupku Simone Drenik u kojima se vidi da dogovaraju strategiju lobiranja, a on je obavještava i o odlukama suda. Oboje su podnijeli ostavke, a slovenska Vlada tvrdi da nije ništa znala o njihovoj suradnji.

Milanović je podsjetio da je ad-hoc arbitraža bila jedino što se pred šest godina moglo postići, a da je već onda bilo jasno da bi Međunarodni sud u Hagu (ICJ) ili Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu bili bolja rješenja. „Hrvatska je na ad-hoc arbitražu pristala pod određenim uvjetima, došlo je do grubog kršenja ugovora i pravila po kojima se ugovor provodi i ne možemo nego ovako“, kazao je. On ne vjeruje da će doći do pogoršanja odnosa sa Slovenijom, i naglašava da ovo nije vrijeme za likovanje.

„Nemamo oko čega likovati. Mi i dalje nemamo riješeno pitanje granice, i nećemo ga imati još neko vrijeme. Nemamo riješeno pitanje granice ni sa Bosnom i Hercegovinom. Nemamo riješeno pitanje granice sa Srbijom, nemamo ugovor o granici. Nemamo ugovor o granici s Crnom Gorom. To mene brine kao hrvatskog premijera.“

On je podsjetio i da je na početku svog mandata u dobroj vjeri i na temelju osnova iz 1999. godine pokušao riješiti pitanje granice sa Bosnom i Hercegovinom.

„Sugovornika ne samo da nisam imao tamo, nego ni ovdje. Pokušao sam, i kada sam shvatio da ne ide i da je previše pojedinačnih sitnih interesa i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, posvetili smo se nekim drugim stvarima. Danas se rezultati bar malo vide.“

Sabor se na izvanrednoj sjednici na temu pokretanja procedure raskida arbitražnog ugovora sa Slovenijom sastaje u srijedu.

Slovenski premijer: Smiriti političke strasti

Miro Cerar
Miro Cerar

Hrvatska strana ne može u skladu s međunarodnim pravilima izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom, izjavio je slovenski premijer Miro Cerar.Želim da se političke strasti smire i da ih se ne potiče ni na našoj ni na hrvatskoj strani", kazao je najavljujući da očekuje nastavak arbitražnog postupka i donošenje presude. On tvrdi da će se tako pokazati da sporove treba rješavati na "pravni i konstruktivan način", naglašavajući da će odnosi s Hrvatskom i dalje biti prijateljski. Dok on tvrdi da je Arbitražni sud kazao da usprkos svemu nastavlja s postupkom, iz Hrvatske odgovaraju da je to sud rekao povodom ostavke slovenskog suca, a prije prijema hrvatskog pisma o skandalu sa lobiranjem. Pismo je u međuvremenu stiglo, a i svojevrsni odgovor, kaže hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

„Odgovor je već stigao u tom smislu da je Slovenija dobila rok da se očituje o tome.“

Naime, hrvatska je pozicija da nije Hrvatska dovela u pitanje arbitražni sporazum.

„To je procedura koja je kontaminirana. U Americi bi se to reklo 'mistrial' – greška u postupku koja praktički poništava postupak“, rekao je premijer Milanović.

Isto tvrdi i ministrica Pusić.

„Hrvatska nije jednostrano raskinula sporazum. U ovom trenutku slovenska strana je prekršila sporazum.“

U postupku kojeg je Hrvatska pokrenula ona samo koristi svoje pravo, kazao je za javni radio profesor međunarodnog prava Davorin Lapaš.

„U pravu imamo načelo da onaj koji se koristi svojim pravom nikoga ne vrijeđa. Dakle, ako država ima neko pravo koje joj je dano Bečkom konvencijom o međunarodnim ugovorima da na taj način postupi ako je doista oštećena teškim kršenjem međunarodnog ugovora od strane druge ugovorne stranke, tada ne vidim razloga zašto bi država mogla snositi ikakve pravne posljedice.“

A potpisnice te konvencije su i Hrvatska i Slovenija, kaže profesor Lapaš.

Zaključak je pozdravila u posebnom priopćenju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. „Bez obzira na ovo kršenje arbitražnog postupka, Hrvatska će kao odgovoran član međunarodne zajednice i dalje tražiti način za sporazumno rješavanje graničnih pitanja te raditi na dobrosusjedskim odnosima sa Slovenijom“, najavila je predsjednica, kojoj je jedna od ustavnih ovlasti i sukreiranje hrvatske vanjske politike.

I predstavnici parlamentarnih stranaka zadovoljni su sastankom sa Milanovićem. „Hrvatski sabor složan je u odluci da se izađe iz tog ugovora o arbitraži jer je ona očito krenula u krivom smjeru, u pokušaju prevare Hrvatske što je neprihvatljivo“, najavljuje svoju potporu predsjednik oporbenog HDZ-a Tomislav Karamarko. On je potvrdio da se na sastanku otvoreno razgovaralo i o mogućim posljedicama ovakve hrvatske odluke, jer još nije poznato kako će odgovoriti slovenska strana.

Borut Pahor i Jadranka Kosor
Borut Pahor i Jadranka Kosor

Sastanak je komentirala i bivša premijerka Jadranka Kosor koja je 2009. s tadašnjim slovenskim premijerom Borutom Pahorom i potpisala arbitražni sporazum. „Postignut je konsenzus. U srijedu ćemo u Saboru govoriti samo u ime klubova da bi rasprava bila kratka, sadržajna i da ne bi bilo međustranačkih prepucavanja. Dakle, dogovor je izlazak iz sporazuma i trenutna suspenzija i nadam se da će se to ostvariti. Sabor će obvezati Vladu i to je isti postupak kao što je prethodio potpisivanju sporazuma“, rekla je bivša premijerka.

Zadovoljstvo sastankom izrazio je i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac, koji je na sastanku sa premijerom bio u ime Samostalne demokratske srpske stranke. „Postoji zajedničko stajalište što Hrvatska mora napraviti u ovom trenutku kada je u pitanju Arbitražni sud, i to je i naš stav“, kazao je Pupovac.

XS
SM
MD
LG