Dostupni linkovi

Sastanak MUP-a BiH, CG i Srbije: Ekstremisti pod nadzorom službi


Hrvatsko - bosanska granica
Hrvatsko - bosanska granica

U Podgorici je održan trilateralni sastanak ministara i direktora policija Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Ministri su saopštili da policije tri zemlje nastavljaju sa jačanjem dosadašnje veoma dobre saradnje. Policije će raditi na razbijanju organizovanih kriminalnih grupa, posebno narkodilera i terorista.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine ocjenili su da je policijska saradnja veoma dobra i da je potrebno unaprijediti je, zbog činjenice da se krivična djela lako prelivaju iz jedne u drugu državu. Zajednički problemi su organizovani kriminal i terorizam kao nova pojava. Kako je saopštio ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić, tačna je informacija da ima oko 300 osoba koje se nalaze na ratištima u Siriji i Iraku, ali u Bosni nema regrutnih kampova ISIL-a:

„Ima, činjenica je, pripadnika vehabijskih radikalnih pokreta koji prakticiraju takav oblik religije, koji je radikalan i koji realno predstavlja prijetnju i mogućnost da se iz tih krugova regrutuje određeni broj ljudi koji će učestvovati na stranim ratištima i eventualno pribjeći nekim terorističkim aktivnostima. Ali ne postoje kampovi ili neki drugi načini gdje se vrši neka specijalistička ili bilo kakva obuka vezana za regrutovanje u BIH.“

Sa vehabijama u BIH komuniciraju osobe iz Crne Gore i Srbije, a ti podaci su razmjenjivani sa bezbednosnim agencijama ovih država, rekao je Mektić:

„I ne postoji uopšte mogućnost da bude jedna osoba recimo iz Crne Gore koja pripada tim radikalnim krugovima, a da mi o tome ne upoznamo na određeni način bezbjednosne agencije u Crnoj Gori.“

Povodom nedavnog napada na srpskog premijera Aleksandra Vučića tokom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, Mektić je rekao da je policija pri kraju istrage:

„Ja očekujem da će vrlo brzo reagovati tužilaštvo BIH. Za određen broj lica će nam trebati i pomoć bezbjednosnih struktura Republike Srbije, obzirom da pretpostavljamo da je jedan broj lica sa prostora Srbije.“

Sve tri policije razmjenjuju podatke i u cilju što bržeg hapšenja srpskog državljanina Enesa Memića koji je osumnjičen da je automobilom usmrtio bjelopoljskog policajca Irfana Kujovića.

„Ako se ta osoba nalazi na teritoriji Republike Srbije mi ćemo učiniti apsolutno sve da on brzo bude pronađen“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Raško Konjević
Raško Konjević

Na presu je saopšteno da ministarstva sarađuju i u oblasti pograničnih poslova pri čemu je najavljeno skoro potpisivanje sporazuma o razgraničenju između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

„Nastavljamo sa dobrosusjeskim odnosima dvije države. Jedno malo nerazumjevanje koje se javilo u parlamentu BIH, ne može na bilo koji način da ugrozi ono što je bila dosadašnja saradnja i ono što će biti buduća saradnja“, poručio je ministar Raško Konjević.

A ministri Crne Gore i Srbije su potpisali Protokol o saradnji u oblasti evropskih integracija.

XS
SM
MD
LG