Dostupni linkovi

Ismailova na sudu: Moj posao će biti nastavljen i kad budem u zatvoru


Podrška za Hadidžu Ismailovu ispred suda u Bakuu
Podrška za Hadidžu Ismailovu ispred suda u Bakuu

Istaknuta azerbajdžanska istraživačka novinarka i saradnica Radija Slobodna Evropa, Hadidža Ismailova, s puno prkosa se obratila prisutnima, u završnoj riječi na sudjenju u Bakuu. Sutkinji je, među ostalim, kazala da će „posao biti nastavljen, čak i kad ona bude u zatvoru“.

Prošle je sedmice državni tužilac zatražio za Hadidžu devet godina zatvora, ukoliko je sud proglasi krivom za korupciju i utaju poreza. Ova je hrabra novinarka, od 2012.godine, javnosti izložila sve ilegalne poslove koje su, preko različitih firmi, obavljali članovi porodice predsjednika Azerbejdžana, Ilhama Alijeva.

Dobitnica brojnih novinarskih nagrada, koja je u zatvoru od decembra prošle godine, kazala je kako je organizovano ekspresno suđenje, sa unaprijed odredjenim ishodom, te da je utemeljeno na nizu nezakonitosti.

„Tokom postupka je otkriveno da su dokazi Tužiteljstva zapravo iznudjene izjave svjedoka, date pod pritiskom“, kazala je Ismailova. „Jednom od svjedoka ponudjeno je i mito", rekla je ona na sudu, i dodala: "Sram vas bilo! Kakva je ovo država?!"

Tokom suđenja, kaže Hadidža, ustanovljeno je nekoliko neoborivih činjenica. Kao prvo: ne postoji ni jedan dokument s mojim potpisom. Drugo svjedoci su potvrdili da su im predočeni samo dokazi tužiteljstva, a niti jedan protuargument. Većina navodnih dokaza nisu ni prikazani, o njima su svjedoci samo usmeno obavješteni od istražitelja. "Sve je to dokaz da su stvarni dokumenti oduzeti i sakriveni, i da su to uradili oni koji su cijeli proces osmislili!", rekla je Ismailova na sudu.

U svom je govoru ona opovrgla sve optužbe nazvavši ih ironijom, jer je vlasti optužuju da je ona utajivala porez, pronevjerila novce i zloupotrijebila svoj položaj, a upravo su to zločini o kojima je ona pisala u vezi s predsjednikovom porodicom.

U tom trenutku, tužilac je tražio da se Hadidži onemogući čitanje završnog govora do kraja. Suđenje je odloženo za utorak, 1.augusta.

U svojim kasnim tridesetim godinama, Hadidža Ismailova je među deset najistaknutijih aktivista za ljudska prava u Azerbejdžanu, koji se protive politici i načinu na koji vlada Ilham Alijev.

Od hapšenja u decembru, ona je zadržana u pritvoru, unatoč ponovljenim pozivima SAD-a i drugih zapadnih vlada da je se pusti na slobodu do početka sudskog procesa. Amnesty International ju naziva "zatočenikom savjesti".

XS
SM
MD
LG