Dostupni linkovi

Egoizam, a ne izbjeglice, je stvarna prijetnja Evropi


Naslovne fotografije britanskih dnevnih listova
Naslovne fotografije britanskih dnevnih listova

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz izjavio je u četvrtak u Briselu da u Evropi postoji "egoizam" kada se govori o izbjegličkoj krizi, umjesto jedinstvenog evropskog pristupa.

"Mislim da je ovdje potrebno evropsko rješenje i mislim da bi Mađarskoj bilo bolje da se opredijeli za evropski, a ne nacionalni pristup", rekao je Schulz, osvrčući se na tvrdi anti-imigrantski stav mađarskog premijera Vikora Orbana.

Schulzove riječi za razliku od Orbanovih najbolje opisuju poziciju EU u odnosu na najveću humanitarnu katastrofu od Drugog svjetskog rata na evropskom tlu, kojoj najšokantnije do sada svjedoči slika mrtvog trogodišnjaka Aylana Kurdija iz Sirije na obali poznatog turskog ljetovališta Bodrum.

U pokušaju da se domognu obala Grčke, u moru su se osim njega udavili i njegova majka 35-togodišnja Rehan i petogodišnji brat Galip. Preživio je samo otac Abdullah kojeg su pronašli u polusvjesnom stanju u bolnici u Bodrumu.

Porodica Kurdi je bježeći iz razorenog Kobanea na granici Sirije sa Turskom pokušala da se domogne Kanade gdje živi Abudullahova sestra, Tema Kurdi, koja je za kanadske medije izjavila danas, da su nakon nuspješnog pokušaja da dobiju azil u Kanadu u junu, zbog komplikovane procedure, kada se za azil prijavljuje iz Turske, odlučili da se ilegalno ukrcaju na brod koji bi ih odveo u Grčku, a potom i dalje.

"Pokušavala sam da ih finansiram i u tome su mi pomagali moji prijatelji i komšije koji su stavili depozite u banci, ali ih nijesmo mogli izvući i zato su se odlučili za brod. Ja sam im čak plaćala rentu u Turskoj, ali se na veoma ružan način u Turskoj sada tretiraju Sirijici", pojasnila je Tema Kurdi za kanadske medije.

Porodica mrtvog dječaka Aylana Kurdija među 12 je izbjeglica za koje se pretpostvlja da su se udavili uz obale Bodruma u pokušaju da se na dva broda domognu grčkog ostrva Kos.

Na brodicama je bilo ukupno 23 ljudi, saopštila je turska obalska straža koja je, takođe, dodala da su timovi za spašavanje turske vojske u posljednjih nekoliko dana spasili na stotine ljudi koji su se na taj način pokušali domoći grčke obale.

U Turskoj se od početka građanskog rata u Siriji nalazi dva miliona izbjeglica i ta zemlja je od marta 2011. godine potrošila šest milijardi dolara za zbrinjavanje izbjeglica od čega su od međunarodne pomoći dobili samo 400 miliona dolara.

Turska je viša puta upozoravala da joj ponestaju kapaciteti za zbrinjavanje zbog čega se hiljade izbjeglica sada odlučuju na opasan ilegalan put da se brodovima krijumčara iz Turske preko Grčke pokušaju domoći Evrope.

Potresne fotografije mrtvog dječaka na obali mora, u četvrtak su medijima u Velikoj Britaniji izazvale oštre kritike i pritisaka na britanskog premijera Davida Camerona koji je dan ranije, samo nekoliko sati prije nego što stravične fotografije umrle bebe obišle svijet, izjavio "da ne misli da je odgovor na izbjegličku krizu da se prima sve više izbjeglica već da se obezbijedi mir na Bliskom istoku".

Mediji su mu poručili da je ljeto gotovo i da je vrijeme da se počne baviti najvećom krizom u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Ogorčeni su i njegovi parlamentarci.

"Mi smo ništa bez saosjećanja. Slike nas sve mogu postidjeti. Nijemo uspjeli u Siriji. Žao mi je zbog malog anđela. Neka počiva u miru", napisao je član britanskog parlamenta Nadim Zahavi iz Cameronove Konzervativne partije ispod fotografije preminulog dječaka.

XS
SM
MD
LG