Dostupni linkovi

Ratni zločini: Kad će na red doći “krupne ribe”?


Serge Brammertz u Mostaru
Serge Brammertz u Mostaru

Još jedna posjeta glavnog tužioca Haškog tužilaštva Sergea Brammertza Bosni i Hercegovini protekla je u znaku razgovora dokle se stiglo sa procesuiranjem ratnih zločina pred domaćim pravosuđem. U razgovoru sa nekim od lokalnih aktera, posebno je bilo riječi o tome kada će se kraju privesti najteži slučajevi ratnih zločina iz proteklog rata u BiH, za koje vlada i najveće zanimanje javnosti. Glavni haški tužilac Serge Brammertz smatra da je situacija, uprkos nekim pomacima, još uvijek daleko od savršene.

Pored uobičajenog boravka u Sarajevu i razgovorima sa zvaničnicima sa nivoa BiH, prvi čovjek Haškog tužilaštva Serge Brammertz ovog puta boravio je i u Mostaru, gdje se susreo sa glavnim tužiocem Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Mladenom Jurišićem.

Brammertz smatra da lokalni nivo igra važnu ulogu, kako bi se provela državna strategija za ratne zločine. Ističe da je ispočetka fokus bio na pomoći državnom sudu, a nedovoljno na kantonalnom nivou.

“To je takođe bilo itekako vidljivo u pogledu resursa, podrške od strane međunarodne zajednice i drugih. Danas je očiglednije nego prije da se rješenje može postići na globalnom nivou, gdje državni sud i drugi sudovi sa nivoa entiteta moraju uraditi svoj dio posla. I znate, svaki put kada dođem, često čujem kritike i nezadovoljstvo mnogih organizacija žrtava”, kaže Brammertz.

Što se tiče procesuiranja slučajeva ratnih zločina pred bh. pravosuđem, posebno na lokalnom nivou, glavni haški tužilac, Serge Brammertz je dodao:

“Tako da je situacija daleko od savršene i još uvijek ima mnogih preostalih izazova koji se moraju adresirati”.

Među naprecima, Brammertz je pohvalio činjenicu da je na Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru tako uduplan broj predmeta ratnih zločina u posljednje dvije godine. O tome je glavni tužilac Tužilaštva HN kantona, Mladen Jurišić rekao:

“Dvije hiljade četrnaeste godine smo uradili duplo više predmeta nego 2013., a ove godine do danas smo uradili skoro duplo više nego lani. To je rezultat formiranja projekta kod nas ovdje, kojeg financira Europska unija, i gdje smo mi dobili dva tužitelja, dva istražitelja, dva stručna suradnika. Imamo baš dobru ekipu da radimo po tim predmetima. I, evo, ide”.

Međutim, ide li kada su krupni predmeti u pitanju? Tužilac Mladen Jurišić smatra da je percepcija javnosti u BiH da se dosta toga završava, ali da se najkrupniji zločini i predmeti ne rješavaju.

“Vidimo skoro svaku veče na televiziji obilježavaju se neke godišnjice, te tužne, i tako dalje. Na kraju, građani i žrtve kažu: ‘Pa dokle će ovo biti nekažnjeno? Kad će to više?’ Mislim da treba okrenuti akcent na te predmete u državnom Tužiteljstvu i po svaku cijenu ih završavati. Jer, ljudi očekuju tu neku pravdu, na nekom većem nivou, da odgovaraju naredbodavci, komandne osobe i tako dalje”.

Jurišić kaže da se s tim složio i Serge Brammertz, uz konstataciju da je primijetio da mnogo teških slučajeva nije dovedeno do kraja.

A kad je riječ o visokorangiranim zvaničnicima, u žižu javnosti opet je u prvi plan izbio lider srbijanskih radikala Vojislav Šešelj, pojavljivanjem u jednom TV-reality showu. Glavni haški tužilac Serge Brammertz je o tome prokomentarisao:

“Zadnji svjedok tužilaštva je svjedočio na sudu 2010. godine; postupak je okončan 2012-te i od tada čekamo na presudu. Ništa više ne mogu reći osim da se nadamo, zajedno sa svima drugima, da će biti izrečena presuda, što prije je to moguće”.

Inače, glavni haški tužilac Serge Brammertz je najavio nastavak osiguravanja podrške Haškog tužilaštva bh. sudovima.

“Kao što znate, mi imamo bazu podataka od devet miliona stranica u vezi sa sukobom u bivšoj Jugoslaviji i mi želimo koliko god je to moguće učiniti te informacije dostupnima našim kolegama”.

Mogu li takve informacije pomoći jednom slučaju za koji se u Mostaru, prema riječima tužioca Mladena Jurišića, interesovao Serge Brammertz?

Riječ je o predmetu poznatijem kao “Vranica”, odnosno o slučaju zarobljavanja 13 pripadnika Armije BiH u maju 1993. godine u Komandi 4. armijskog korpusa, u zgradi Vranica. Većina njih su tada prikazani kao zarobljenici na HTV-u, ali su kasnije likvidirani.

Na Kantonalnom sudu u Mostaru je tri puta protiv četverice pripadnika HVO-a donesena oslobađajuća presuda, ali je svaki put Vrhovni sud Federacije BiH to poništio i vratio na ponovno suđenje, koje, međutim, po četvrti put, još nije ni počelo. Tužilac Mladen Jurišić objašnjava:

“Sad je problem niko od branitelja po službenoj dužnosti jednostavno neće da prihvati obranu. Svi ‘bježe’ kad vide predmet: ili su bolesni ili ne mogu ili… To je sad problem da se zakaže ročište, da se krene s tim predmetom, da se završi”.

XS
SM
MD
LG