Dostupni linkovi

Migranti zašivenih usta traže ulazak u Makedoniju


Migranti na granici zašivaju usta iz protesta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Migranti na granici zašivaju usta iz protesta

Pedesetak migranata u ponedeljak je protestovalo na makedonsko-grčkoj granici, tražeći da im vlasti dozvole da uđu u Makedoniju i nastave put ka nekoj od zapadnoevropskih zemalja.

Oni se već šesti dan okupljaju u međugraničnom prostoru i polugoli i zašivenih usta traže da makedonske vlasti ukinu odluku o selekciji izbeglica i migranata prema kojoj propuštaju samo ljude koji dolaze iz ratom zahvaćenih država - Sirije, Iraka i Avganistana.

Neki od njih štrajkuju glađu, odbijaju svaku vrstu humanitarne pomoći i neće da se vrate nazad.

Iz UNHCR kažu da su danas ostali najuporniji, a da se većina zbog niskih temperatura povukla u prihvatni centar na grčkoj strani. Oni ističu da zbog odluke vlade o selekciji izbeglica i migranata imaju problem prilikom njihove registracije.

“Na primer kada se radi o mešanim brakovima, porodicama u kojima ima državljana različitih zemalja, a ima i mnogo ljudi koji su izgubili lične dokumente. Tu su i Palestinci kod kojih su stvari još komplikovanije. Selekcija na osnovu nacionalnosti stvara jednu veoma kompleksnu situaciju ‘crnog’ i ‘belog’, a to uopšte ne pomaže u rešavanju ovakvog kompliciranog stanja”, kaže Ljubinka Brasnarska iz UNHCR-a.

Iz MUP-a informišu da nema velikih zastoja u registraciji izbeglica koji dolaze sa zaraćenih područja i da je stanje na južnoj i severnoj granici mirno.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Nikola Poposki na sastanku sa ambasadorima zemalja EU je ponovio da Makedonija neće propuštati takozvane ekonomske migrante, niti ih može zbrinjavati na svojoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG