Dostupni linkovi

Jedan pilot spašen, Rusija pojačava vojni arsenal u Siriji


Ruski pilot, koji je nestao nakon što je njegov avion oborila Turska, spašen je i nalazi se u ruskoj vojnoj bazi, potvrdio je predsjednik Rusije Vladimir Putin. Drugi je pilot ubijen, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Incident u zraku iznad Turske i Sirije pobrinuo se za porast tenzija izmedju NATO-a i Rusije. Generalni sekretar Sjeveroatlanske alijanse Jens Stoltenberg izjavio je kako stoji uz svoju članicu - Tursku, ali je istovremeno pozvao na smirivanje situacije. Istu formulaciju upotrijebili su i Evropska unija, te Sjedinjene Američke Države.

Iako Turska tvrdi da je ruski avion ušao u njen zračni prostor, ruski predsjednik Vladimir Putin insistira na tome da je letjelica pogodjena raketom zrak-zrak, kada se nalazila nad sirijskom teritorijom. On je ovaj incident nazvao „zabijanjem noža u ledja“.

Nakon što su prekinuli sve vojne kontakte s Turskom, Rusi su objavili da u Mediteran šalju krstaricu opremljenu protivzračnim sistemom, sa kojeg će se reagovati „na svaki cilj koji predstvlja potencijalnu opasnost“ za ruske snage u Siriji.

Rusija će postaviti sistem protivraketne odbrane S-400 u svojoj vazdušnoj bazi Hmeimim u Siriji, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Postavljanjem ovih antiraketnih sistema najnovije generacije kompletiraju se mere koje je sinoć najavio ruski Generalštab.

Osim toga, ruske će bombardere koji gadjaju ciljeve u Siriji sada pratiti lovci, izjavio je ministar odbrane. Predsjednik Putin je Tursku nazvao „saradnikom terorista“, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkazao je ranije planirani put u Ankaru.

Nakon što je prvi put u 50 godina, neka od članica NATO srušila ruski avion, logično je pitanje kako će Moskva odgovoriti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je spasavanje pilota koji je doveden u vojnu bazu na aerodoromu u Damasku, ali je novinarima koji prate njegovo putovanje na planinu Ural, kazao:

"Nakon jučerašnjeg (24. novembar) obaranja aviona, ne možemo isključiti mogućnost ponavljanja sličnih incidenata. Ako se to desi, mi nekako moramo reagovati. A u takvoj situaciji naši gradjani u Turskoj mogli bi biti izloženi opasnosti."

No, iz Ujedinjenih naroda i sjedišta NATO-a obje su strane pozvane da „spuste loptu“. Jasno je da će se pojačati diplomatski pritisak i na Moskvu i na Ankaru da se fokusiraju na opasnost koja svima prijeti od militanata takozvane Islamske države.

Posmatrači procjenjuju da će se nastaviti razmjena teških riječi izmedju Rusije i Turske, ali priznaju da ne mogu sa sigurnošću tvrditi da li će biti i neke osvete.

Trenutno se živa rasprava vodi o tome da li je Turska, koja sama priznaje da je ruski avion u njenom prostoru boravio 17 sekundi, mogla u to kratko vrijeme deset puta upozoriti pilota, istovremeno naciljati i srušiti letjelicu.

U medjuvremenu, jedan od najvećih turoperatora u Rusiji, suspendovao je sve turističke aranžmane za Tursku. Sve su glasniji i pozivi Kremlju da uvede ekonomske sankcije Turskoj, te otkaže sve letove u tu zemlju.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je ponovio da su njegove snage djelovale u skladu s pravilima, te da „Turska ima pravo zaštiti svoje granice“.

Da ima sva prava braniti svoj suverenitet, Erdoganu je u telefonskom razgovoru potvrdio i američki predsjednik Barack Obama. On je dodao kako je važno saznati što se tačno dogodilo te poduzeti mjere da se "obeshrabri svaka dalja eskalacija".

XS
SM
MD
LG