Dostupni linkovi

Priština traži skidanje zastave Kosova sa liste zabranjenih na Evroviziji


"Zabranjene zastave", dio saopštenja Evrovizije, april 2016.
"Zabranjene zastave", dio saopštenja Evrovizije, april 2016.

Kosovske vlasti uputile su pismo Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) sa zahtevom da se odmah ukloni zastava Republike Kosova sa liste zabranjenih simbola za izlaganje tokom Evrovizije.

“Verujemo da je izjednačavanje zastave jedne evropske države koju je priznalo većina članica EBU-a, a koja će inače da se vijori na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, sa zastavom terorističke organizacije koja je odgovorna za ubistva, zločine i genocid, potencijalna kleveta. U razgovorima smo sa našim pravnim ekspertime kako bi sprečili dalje povrede EBU-a kosovskom imidžu”, kaže za RSE v.d. ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi.

On je dodao i da je za žaljenje to što EBU već pet godina okleva da uključi Kosovo u ovo takmičenje, ali je ipak izrazio nadu da će Kosovo sledeće godine imati svog predstavnika na Evroviziji.

Na Kosovu smatraju da je nova politika Evrovizije, koja predviđa i zabranu unošenja zastave Republike Kosova, skandalozna i teška uvreda za Kosovo i njen javni servis.

Iz Evrovizije su za RSE potvrdili da ta odluka nije uperena protiv Kosova.

"Odluka o zabrani unošenja zastave Kosova na ovom takmičenju tiče se uvođenja konzistentnih pravila, te ta odluka nije protiv Kosova ili bilo koje druge države ili teritorije", je u pismenom odgovoru za RSE potvrdio, Paul Jordan, menadžer za komunikacije Evrovizije.

"Na žalost, Kosovo nije ni učesnik ni član UN-a. Za žaljenje je što je ovaj dokument objavljen, jer je bio samo za unutrašnju upotrebu, i na njegovoj listi su bili samo primeri zastava, kao što je zastava Baskije, Kosova, i dr. Ne želimo da ni na koji način to da povežemo sa Islamskom državom (IDIL), i žao nam je ukoliko je svrstavanje zastave u dokumentu nekoga uvredilo. To nikako nije bila naša namera", dodao je Jordan.

Isto pravilo važi i za, kako je rekao Jordan, škotsku nacionalnu zastavu.

Kosovska zastava neće biti viđena na stadionu u Štokholmu zato što, prema novoj politici o zastavama izvršnog tela ovog takmičenja, zastave koje su dozvoljene da se unesu su zastave država koje su članice Ujedinjenih nacija, ili zastave onih država koje se takmiču ili su se ranije takmičile na Evroviziji – Turska, Portugal, Rumunija.

"Politika o zastavama nije uperena protiv bilo koje organizacije ili specifične teritorije. Ukoliko su zastave koje su objavljene u dokumentima uvredile bilo koga, mi se izvinjavamo", naveo je Jordan.

On je dodao i da će Evrovizija tokom dana objaviti konačnu verziju o zabranjenim zastavama.

Kosovski javni servis traži povlačanje kosovske zastave sa liste zabranjenih zastava Evrovizije.

Evrovizija 2015. godine, Austrija
Evrovizija 2015. godine, Austrija

S druge strane, Radio televizija Kosova (RTK) duboko je zabrinuta zbog "teške uvrede koja je načinjena Kosovu" da se zabrani vijorenje kosovske zastave tokom takmičenja Evrovizije, saopštio je Mentor Šalja, generalni direktor RTK-a.

"RTK je duboko zabrinut što je zastava Kosova postavljena na istoj listi na kojoj figurira i zastava terorističke organizacije Islamske države, i drugih država koje su međunarodno osporene. Postavljanje kosovske zastave na istoj listi gde se nalaze i zastave terorističkih organizacija je rasizam, ali i teška uvreda za građane Republike Kosova i sam RTK-a", navodi se u saopštenju RTK.

On je zatražio da se zastava Repulike Kosova odmah ukloni sa liste, jer je tako nešto povećalo pritisak na RTK-a da prekine saradnju sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU).

Šalja dodaje da RTK ima savršenu saradnju sa EBU-om, te se nada da je ova odluka doneta bez znanja menadžmena ove unije.

Kako navode iz kosovskog Javnog servisa, odluka o zabrani je došla upravo nekoliko dana pre zajedničkog sastanka RTK i Referentne grupe, izvršnog tela Evrovizije, a na kojoj treba da se odluči da li će Kosovo sledeće godine biti učesnik Evrovizije.

RTK još uvek nije članica EBU-a, pod čijom se organizacijom održava Evrovizija, zato što Kosovo nije član Međunarodne unija za telekomunikacije.

U svakom slučaju, EBU ima poseban interes za RTK zato što je u velikoj meri imao ključnu ulogu u stvaranju ovog medija.

Iz Evrovizije su, takođe, naveli da tokom takmičenja neće biti dozvoljene ni lokalne, regionalne ili provincijalne zastave, ili natpisi koje sadrže komercionalne, političke, diskriminativne, religiozne poruke.

U pismenom odogovoru za RSE se navodi i da će zastava duginih boja ili zastava EU biti tolerisana ukoliko neće, nakon procene organizatora, biti upotrebljene kao namerno sredstvo za slanje političkih poruke tokom showa.

XS
SM
MD
LG