Dostupni linkovi

Uz incident otkazana sjednica Skupštine Crne Gore


Skupština Crne Gore: Incident sa poslanicima DF-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Skupština Crne Gore: Incident sa poslanicima Demokratskog fronta, 4. maj 2016.

Kolegijum predsjednika Skupštine je odlučio da otkaže sjednicu parlamenta na kojoj je trebalo da bude doneseno više odluka u cilju povećanja povjerenja u izborni proces.

Kako je saopšteno nema formalno pravnih uslova za održavanje sjednice, na kojoj je trebalo da bude verifikovan politički dogovor vlasti i dijela opozicije o kontroli izbornog procesa, rekonstruisana Vlada i glasano o povjerenju predsjendiku parlamenta.

Zbog ukupnog ambijenta održan je Kolegijum predsjednika Skupštine na kome su predsjednici poslaničkih klubova pokušali da se dogovore kako će raditi u datim okolnostima. A okolnosti su takve da su, umjesto jedne liste opozicionih predloga za popunu ministarskih mjesta, premijeru Milu Đukanoviću stigla tri predloga o ulasku opozicionih predstavnika u Vladu Crne Gore koji bi trebalo da zauzmu četiri ministarstva, jedno potpredsjedničko mjesto i nekoliko pomoćničkih.

Prijedlog o uvođenju opozicionih predstavnika u Vladu poslale su tri stranke potpisinice Sporazuma o održavanju fer i slobodnih izbora, Demos, Ura i SDP. Drugi prijedlog je poslala Socijalistička narodna partija koja traži dva ministarstva iako nije potpisala Sporazum, a treći prijedlog nezvanično se moglo čuti poslala je Pozitivna Crna Gora koja je u januaru podržala opstanak Vlade Mila Đukanovića. Demokratski front koji je mjesecima bojkotovao rad parlamenta, najavio je učešće u raspravi, jer želi da obori postignuti Sporazum vlasti i opozicije.

Kako je saopštio poslanik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, sjednice Skupštine nema do daljnjeg jer nema jedinstvene opozicione liste koja se pominje u lex specialisu.

Daliborka Uljarević: Teško povratiti povjerenje u izborni proces

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević

"Od početka ovog procesa i pogotovo nakon oktobarskih protesta jasno je da će Demokratski front (DF) ići na sve opcije krajnje radikalizacije svog političkog izraza kao predizborne platforme za koju su se opredijelili. To uključuje odbijanje dijaloga kao modela prevazilaženja političke krize i postavljanje opozicionog totema ispred Skupštine, odnosno proglašavanje sebe kao jedine prave opozicije.

Jedino iznenađenje jeste SNP jer, i pored brojnih promjena u pristupu SNP-a, njihova konačna odluka je takva da oni ni u kojoj varijanti iz nje ne mogu izaći kao pobjednici, ma šta Milo Đukanović odlučio prilikom koncipiranja konačnog sastava buduće Vlade koja uključuje opozicione predstavnike", kaže za RSE Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje. OPŠIRNIJE

Zbog opšte konfuzije u srijedu ujutro je otkazan Zakonodavni odbor jer nije poznato kakav je stav Đukanovićevog DPS-a prema pristiglim predlozima.

Nakon što je Kolegijum otkazao sjednicu Parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o Sporazumu o fer i slobodnim izborima, Demokratski front je pozvao ostale stranke opozicije da u Skupštini Crne Gore smijene Vladu Mila Đukanovića.

Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije (NOVA), je rekao da su se njihovi dosadašnji pregovori o Vladi izbornog povjerenja pretvorilu u blamažu, cirkus, farsu i veliku komediju.

"Na Kolegijumu smo čuli tri različite ponude stranaka koje se svađaju oko mrvica u Đukanovićevoj vladi. Zato ih pozivamo sve, uključujući SDP, koja je ponižavana i čiji su ministri smjenjivani, da formiramo tehničku vladu. Imamo većinu", poručio je Mandić.

Prilikom ulaska u parlament poslanika Demokratskog fronta, koji su mjesecima unazad bojkotovali rad parlamenta, došlo je do incidenta sa skupštinskim obezbjeđenjem, jer su poslanici DF-a odbili da prođu kroz metal detektor.

Uz glasno negodovanje, guranje i koškanje i glasne psovke, poslanici DF-a su stali u sredinu hola, razvili transparent i skandirali "Milo lopove".

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00
Direktan link


Treba reći da su se u zgradi Skupštine našli i pripadnici takozvane redarske službe Nove srpske demokratije, ili dio stranačke poluvojne formacije.

Obezbjeđenje Skupštine Crne Gore im je naložilo da iz hola uđu u stranačke prostorije Nove srpske demokratije, odakle kasnije nisu izlazili.

Podsjetimo, rezultat višemjesečnih pregovora vlasti i dijela opozicije je bio sklapanje Sporazuma o održavanju fer i slobodnih izbora koji treba da se održe u oktobru ove godine.

Sporazumom je predviđeno da se Đukanovićeva Vlada rekonstruiše, tako što će četiri ministarstva, jedno potpredsjedničko mjesto i više pomoćničkih pokriti predstavnici opozicije. Krajnji cilj ovih promjena je da se budućom prelaznom Vladom obezbjedi kontrola nad regularnošću izbornog procesa koji treba da uslijedi u narednim mjesecima.

Povod za promjene u Vladi su višegodišnje sumnje i optužbe opozicije da Demokratska partija socijalista zloupotrebom državnih resursa i pritiscima na građane osvaja dominantnu poziciju na političkoj sceni.

Paralelno sa ovim u januaru ove godine, došlo je do raspada vladajuće koalicije izlaskom Socijaldemokratske partije iz Vlade. Đukanovićev DPS i Krivokapićev SDP su 18 godina vladali.

XS
SM
MD
LG