Dostupni linkovi

Novi predlog podele akcija javnih preduzeća


Mlađan Dinkić
Mlađan Dinkić

Protesti zaposlenih u javnim preduzećima, kao i pretnje da bi oni obustavom rada mogli da parališu čitavu Srbiju urodili su plodom.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić sindikalnim predstavnicima ovih firmi predstavio je inovirani predlog podele akcija onim punoletnim građanima koji ih u dosadašnjem procesu privatizacije nisu stekli. Novi predlog podrazumeva da, osim 15 odsto besplatnih akcija Naftne industrije, Elektrodistribucije, Telekoma, Galenike, Aerodroma Beograd i Jata za tri i po miliona ljudi, zaposleni i oni koji su nekada radili u ovim javnim preduzećima dobiju 2,5 odsto akcija, odnosno protivvrednost od najmanje 200 evra po godini staža. Ovaj predlog naći će se pred Vladom Srbije u toku naredne nedelje, kaže ministar Dinkić:

“Malo smo promenili osnovni koncept zakona na način da zadržimo duh i logiku postojećih zakonskih rešenja a da radnici javnih preduzeća imaju, van tih 15 %, pravo na dodatne akcije kako bi ostvarili neku vrstu objektivne prednosti s obzirom da su stvarali vrednost kapitala tih preduzeća. Svi ostali punoletni građani Srbije dobili bi 15 % dodatnih besplatnih akcija.“

Predstavnici sindikata javnih preduzeća su sa sastanka u ministarstvu ekonomije otišli zadovoljniji nego u ranijim prilikama. Predsednik Sindikata PTT Srbije Aleksandar Pavlović:

“Dobili smo jednu izmenjenu ponudu koja u jednom delu prati postojeći zakon i mi ćemo to dati na naše organe. Ponuda je kvalitetnija nego što je bila, procenti malo bune, ali smo ostavili još prostora do ponedeljka da se čujemo sa ministrom. Pre nego što to bude otišlo na Vladu on će sutra imati sastanak sa socijalno-ekonomskim savetom. Aktivnosti za sada obustavljamo, ali ćete vi sve informacije dobiti možda i pre kraja nedelje.“

Ko bi mogli da budu gubitnici novog inoviranog modela zakona o besplatnoj podeli akcija. Branko Pavlović, doskorašnji konsultant Sindikata javnih preduzeća, tvrdi da će to biti onih tri i po miliona građana koji ih do sada nisu stekli, a ne rade u javnim preduzećima:

“Ono što u tom predlogu trajno nije dobro je da ćemo mi građani, koji nemamo nikave veze sa javnim preduzećima, dobiti duplo manje od onoga što bismo dobili da se primenjuje model koji važi danas. Dogodiće se da kada jednom nemate blokade energetskog sistema onda se ustupci više neće praviti prema zaposlenima u preostalih 560 javnih preduzeća koliko ih ima u Srbiji - jer sva ona druga pojedinačna više nemaju snagu. Definitivno ćemo, nas 3,6 miliona, zapravo dobiti duplo manje.”

Iako ministar Dinkić tvrdi da će građani podelom besplatnih akcija dobiti po najmanje hiljadu evra, pojedini ekonomski stručnjaci tvrde da će taj iznos biti daleko niži. Dinkić odgovara:

“Oni koji govore da će vrednost ovog paketa, koji će se besplatno podeliti građanima, iznositi 80 eura po čoveku ne znaju ništa o ekonomiji. To uopšte ne bi trebalo da se pojavljuje više u javnosti. Pođite od procene vrednosti tri najveća preduzeća, Telekom, EPS i NIS, pa ćete doći do nekih realnih vrednosti. Dakle, moje je ubeđenje je da će u ovom procesu punoletni građani dobiti oko 1000 eura pojedinačno, dok je moja procena da će zaposleni u javnim preduzećima dobiti na ovaj način, u proseku, 4000-5000 eura pojedinačno.”

O tome da li će se opredeliti za akcije ili novac, zaposleni u javnim preduzećima odlučiće na referendumu. Sindikalac Aleksandar Pavlović misli da je za zaposlene realnija opcija podele akcija, ali ne isključuje ni da izjašnjavanje pokaže da je većina za isplatu keša od po 200 evra po godini staža:

“Plašim se da bi se populacija ovih naših kolega, starijih i penzionera, mogla odlučiti za ovu varijantu, ali ne želim ništa da prejudiciram. Bitno je da smo vratili stvari na minimum. Postoje neke varijante da to bude i više od 200 eura, ali pre ponedeljka ne bih ništa prejudicirao.”

XS
SM
MD
LG