Dostupni linkovi

Avganistan: Talibani joj ubili sina, ona njih 10


Rezagul sa porodicom
Rezagul sa porodicom

Autor: Frangis Nadžibulah, priredila: Biljana Jovićević

Jedna je žena u Avganistanu sredinom novembra nakon što joj je ubijen sin policajac u talibanskom napadu, bez razmišljanja uzela oružje u ruke i krenula u borbu protiv pobunjenika. U akciji je poginulo više od 20 militanata, a pridružile su joj se još i snaha i kćer.

Gospođa Rezagul nam je ispričala da je upotrijebila oružje i ručne granate da bi pomogla policajcima da odbiju napad u kojem je poginuo njen 27 godina star sin, avganistanski policajac.

Njega su na jednom od kontrolnih punktova u zapadnoj provinciji Farah, 17.novembra napali talibani.

Bila sam toliko gnjevna da sam uzela pušku i počela da pucam po njima bez prekida, potom sam uzela granate i bacala ih jednu za drugom“ rekla je Rezagul za Radio Slobodni Avganistan. “Gađala sam svakoga ko nam je prilazio. Oni su takođe pucali na nas, a mi smo uzvraćali”.

Gopođa Rezagul koja se predstavila samo imenom bez prezimena, kako se procjenjuje, sama je ubila 10 -tak talibana u toj borbi u Bala Buluk distriktu provincije Farah.

Gandžabad kontrolni punkt, neposredno pored Rezagulinog doma, nadgledali su njen muž, Abdul Satar, njihov sin i još dvojica drugih policajaca kada su ih rano izjutra 17. novembra, napali talibani.

Lokalni zvaničnici kažu da je napad na Gandžabad bio dio opsežne ofanzive koju su talibani pokrenuli u nekoliko simultanih napada u Bala Buluku tog dana.

Počelo je oko pet ujutru. Napali su sa klašnjikovima, ručnim granatama i raznim drugim oružjem“, ispričala je Rezagul, koja je iako domaćica, živeći u kući sa dva policajca, bila upoznata sa oružjem iako ga nikad nije koristila prije tog kobnog dana.

I nije samo ona tog dana nakon ubistva njenog sina uzela oružje, već i njena kćer, snaha, žena ubijenog sina kao i najmlađi sin, koji su takođe pomogli u odbrani od napada talibana.

“Ja sam pomagala policajcima na napune šanžere kalašnjikova“ispričala nam je Fatima, snaha gospođe Rezagul, dodajući “takođe sam bacala i ručne granate. "Pogođena sam u nogu, a moj je muž postao mučenik toga dana”, ispričala je Fatima.

Kažu da je borba tog dana trajala do kasno uveče kada su se militanti na kraju povukli.

Prema zvaničnim podacima, toga dana ubijeno je ukupno 27 militana, a 32 su ranjena u borbama u Bala Buluku.

Šef policije u provinciji Farah, Abdul Razak Jakubi, potvrdio je da je Rezagul ubila oko 10 talibana, odajući počast cijeloj njenoj porodici “naročito hrabrim avganistanskim ženama za njihovu izuzetnu hrabrost i herojstvo”, rekao je Jakubi.

Mula Said Muhamad, guverner distrikta rekao je da su talibani takođe tog dana napali i sjedište regionalne vlade i policije uključujući još nekoliko policijskih punktova gdje su imali jake okršaje sa snagama sigurnosti.

Kako je saopšteno, u tom je napadu učestvovalo oko 700 talibana.

Talibani se o ovoj ofanzivi nijesu oglašavali.Kako navode avganistanski zvaničnici, militanti obično veoma brzo preuzimaju odgovornost za napade, a ne oglašavaju se kada njihove ofanzive budu neuspješne.

Gospođa Rezagul, kaže da je njena porodična kuća uništena o ovom napadu.

Izgubili smo sve, i novac, posuđe, prozore, sve je spaljeno“, kaže. “Sve je sravnjeno sa zemljom”, konstatuje.

Ali smo odbranili kontrolni punkt“, dodaje ponosno. Porodica sada živi u potleušici (kuća od blata i slame ) koju im je obezbijedila lokalna vlast u provinciji.

Rezagulin najmlađi sin, star 15 godina, Sardar Muhamad, koji je u toj borbi ženama iz svoje porodice donosio rezerve metaka i ručne granate za lokalne je medije izjavio:

“Nećemo dozvoliti da talibani pobijede”.

XS
SM
MD
LG