Dostupni linkovi

Balaševića napadaju, Zukorlić ćuti


Sa koncerta Đorđa Balaševića u Sarajevu, novembar 2011.
Sa koncerta Đorđa Balaševića u Sarajevu, novembar 2011.

Koncert kantautora Đorđa Balaševića u Novom Pazaru, koji je zakazan za 23. novembar, doveo je do podele u ovom gradu na one koji oštro kritikuju njegov dolazak i druge koji smatraju da će to biti jedan od istorijskih dana.

Naime, sandžački portali bliski muftiji Muameru Zukorliću kritikuju organizovanje koncerta čuvenog panonskog mornara, jer smatraju da je to pevač koji “u svojim pesmama psuje Boga i na najprizemniji način vređa i ismejava islam i muslimane”.

I pored više pokušaja nismo uspeli da dobijemo komentar na ovakve tekstove u zvaničnim institucijama i organizacijama koje su pod kontrolom Zukorlića, kao ni stav o održavanju samog koncerta.

Inače, Balašević je rado viđen gost u većini gradova bivše Jugoslavije, pa i u onim sa pretežno muslimanskim stanovništvom poput Sarajeva, gde se za njegove koncerte uvek traži karta više. Nadaleko je poznat po svom mirovnom angažmanu, njegova pesma "Samo da rata ne bude" nezvanična je mirovna himna bivše Jugoslavije, bio je među prvim pevačima iz Srbije koji su u Sarajevu posle rata održali koncert kada je oduševljeno dočekan od hiljada Sarajlija, a takođe je ambasador dobre volje UNICEF-a.

Programski koordinator NVO “Urban in” Sead Biberović kaže za RSE da je nedopustivo u 21. veku zabranjivati bilo kome da kroz umetnost i pesme izražava svoje stavove.

“Portali koji to rade, a za koje znamo pod čijom su kontrolom, ne rade da bi zaštitili islam i Boga, već zbog svojih ličnih interesa. Njihov interes je da u ovom gradu dodje do svojevrsnog jednoumlja, da niko ko drugačije razmišlja o bilo kojoj temi, pa bila to i religija, nema mogućnost da to i kaže. Dok mi građani i građanke budemo dozvoljavali takvo ponašanje, situacija će biti sve gora i gora. Što se bezbednosti tiče, ne postoji nikakav razlog da taj koncert ne bude bezbedan“, rekao je Biberović.

Husein Memić, foto: Amela Bajrović
Husein Memić, foto: Amela Bajrović

Husein Memić, direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru, koji je i organizator koncerta, kaže za RSE da je ovo prvi Balaševićev nastup u ovom gradu i da će to biti jedan od istorijskih dana, za kojim vlada veliko interesovanje.

“Što se tih nepotpisanih tekstova na portalima, mogu samo da kažem da danas može da piše šta hoće. Znamo kako Zukorlić reaguje na sve što je dobro i ne bih da kometarišem te natpise, koji samim tim što su nepotpisani dovoljno govore o njima. Ovo je veliki događaj u Novom Pazaru i mi već sada imamo rezervisanih 1.000 karata, a kapacitet dvorane je 580 mesta, tako da mi već dogovaramo Balaševićevo drugo gostovanje“, rekao je Memić.

Novopazarci sa kojima smo razgovarali uglavnom kažu da sa nestrpljenjem očekuju ovaj koncert i da negativna pisanja nisu uticala na njih.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Balašević će novopazarskoj publici predstaviti neobjavljenu knjigu “Kalendar mog dedinjstva”, uz pratnju na klaviru i svoje najveće hitove.

XS
SM
MD
LG