Dostupni linkovi

Bandić i ostali na davanju iskaza


Milan Bandić
Milan Bandić

Nastavljaju se istražne radnje nakon uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i još 18 osoba pod sumnjom na korupciju, zloupotrebu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i 18 osoba uhićenih u nedjelju zajedno s njime poslijepodne provode u posebnom antikorupcijskom odjelu u Državnog odvjetništva - Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) gdje daju iskaz, i gdje će se procijeniti ima li osnove za pokretanje istrage. Kasno navečer ili čak možda u utorak ujutro svi će oni biti predvedeni sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu gdje će biti odlučeno o mogućem određivanju pritvora, koji obično traje 30 dana.

Svi su oni uhićeni pod sumnjom na korupciju, zloupotrebu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem. Uz Bandića, dvojica najpoznatijih uhapšenika su direktor Zagrebačkog holdinga, megapoduzeća koje okuplja sva zagrebačka komunalna poduzeća Slobodan Ljubičić i direktor CIOS-a, regionalno prisutne tvrtke za sekundarne sirovine i otpad i vlasnik 48 posto dionica Petar Pripuz.

Uz njih noć su u pritvoru proveli i direktori zagrebačke gradske Čistoće, Gradske plinare, Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i drugi Bandićevi i Ljubičićevi bliski suradnici iz gradske uprave i Holdinga.

Nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar, inače stručnjak za korupciju i poraženi Bandićev protukandidat na izborima za zagrebačkog gradonačelnika kaže kako je iznenađen viješću o uhićenju Bandića, jer ovo nije prvi puta da ga se istražuje, ali do sada je sve ostajalo na istragama.

„Ja mislim da Državno odvjetništvo i USKOK ne bi poduzeli ovako drastične korake da ne raspolažu sa čvrstim dokazima i indicijama. Međutim, treba uzeti u obzir i činjenicu da Milan Bandić svoju moć ne zaokružuje samo u granicama grada Zagreba, nego je utjecajan i u strukturama koje ga upravo ovog trenutka ispituju i progone.“

Milan Bandić jedna je od najkontroverznijih ličnosti hrvatske politike. Do 1990. godine bio je na nižoj stručno-političkoj funkciji u u organizaciji SK u jednoj zagrebačkoj općini, nakon uspostave višestranačja ostaje u SK, odnosno SDP-u. Gradonačelnik je Zagreba od god. 2000, izabran 4 puta za redom. Neuspješno se kandidirao na predsjedničkim izborima 2009, kada je zbog konkuriranja SDP-ovom službenom kandidatu Ivi Josipoviću isključen iz SDP-a, i podjednako neuspješno na parlamentarnim izborima.

Kako mediji navode, pronevjera milijun i po eura iz njegove predsjedničke kampanje 2009. godine jedna je od točaka moguće optužnice. Osim toga, sumnjiči ga se za prenamjene urbanističkog plana Zagreba, sumnjive razmjene gradskog zemljišta sa privatnim tvrtkama, protuzakonito zapošljavanje, malverzacije s javnim nabavama, pogodovanje privatniku za odvoz gradskog smeća teško milijun eura itd. Protiv njega je do sada podneseno 300 kaznenih prijava, ali još nijedna nije završila optužnicom.

Nevladina ekološka udruga „Zelena akcija“ već 10 godina upozorava na sumnjive Bandićeve postupke, a uoči lokalnih izbora 2009. godine imali su po uzoru na flaširanu vodu „Bistra“ kampanju „Mutna“ u kojoj su ukazali na sve mutne Bandićeve poslove – od prenamjene zemljišta i izmjena Generalnog urbanističkog plana, dodjeljivanja poslova primarno onim poduzetnicima s kojima je u dobrim odnosima do preferiranje određenih tvrtki na uštrb drugih i netransparentnosti javnih natječaja itd. - podsjeća za naš radio predsjednik „Zelene akcije“ Bernard Ivčić.

Još 2010. godine smo organizirali prosvjed na kojem je nekoliko tisuća hrvatskih građana pred Gradskim poglavarstvom tražilo od gradonačelnika da spakira stvari i ode u zatvor u Remetinec. Očito je da su građani bili nekoliko godina brži od institucija, odnosno da su institucije tek sada odreagirale. Nadamo se da će sada biti istražene sve afere koje se vežu uz gradonačelnika od početka njegove vladavine u zagrebu i da će sud donijeti svoj pravorijek.“

Gradom Zagrebom, čiji je godišnji proračun dvije milijarde eura, upravlja njegova zamjenica Sandra Švaljek koja kaže da grad uredno funkcionira.

„Ja imam punomoć gradonačelnika da ga mijenjam u njegovoj odsutnosti. Sav rad se odvija normalno kao da je gradonačelnik ovdje s nama. Gradonačelnik se naravno može vratiti na posao svaki dan, tako da u ovih nekoliko dana neće biti potrebe za održavanjem skupštine Zagrebačkog holdinga.“

Odvjetnici Bandića i drugih u nedjelju privedenih ne govore o detaljima inkriminacija, ali ovu policijsku akciju smještaju u kontekst predizborne kampanje ili pokušaja spina kako bi se medijski „pokrilo“ suđenje Josipu Perkoviću.

U prvim reakcijama javnosti i analitičara upozorava se da je Bandić u karijeri stvorio mnoga poznanstva i zadužio mnoge ljude, da ima snažne veze kako u medijima, tako i u državnoj upravi, i da bi bilo jako nesmotreno i ishitreno zaključivati kako je jučerašnje uhićenje početak kraja njegove političke karijere. Prozivanja na njegov račun za korupciju i klijentelizam dolaze kako od njegove bivše stranke – SDP-a, tako i od HDZ-a, ali i od brojnih drugih nevladinih udruga i javnih osoba. Drugima je pak on čovjek iz naroda koji rješava probleme ljudi iz naroda, o čemu svjedoče i brojne grupe za podršku Bandiću na Facebooku.

XS
SM
MD
LG