Dostupni linkovi

Banjaluka: Kako je protekao Međunarodni sajam knjige?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Banja Luci se održava XIX po redu Međunarodni sajam knjige. Došli su izlagači iz BiH, te iz regiona, a manifestacija će trajati do 22. septembra. Sagovornica RSE je Petra Ivić, koja rukovodi sajmom.

RSE: XIX Sajam je pri kraju, ali koliko je bilo učesnika?

Petra Ivić: Kada je u pitanju broj učesnika, tu su brojni izdavači iz Srbije, BiH, odnosno iz RS-a i FBiH, kao i Crne Gore. Prisutni su i brojni distributeri koji su predstavnici izdavačkih kuća iz Hrvatske, Slovenije, Srbije. Imamo i izdavačke kuće iz Hrvatske koje i direktno učestvuju. Izdanja Mozaika, izdavačke kuće Znanje, se mogu naći na štandovima Lagune i drugih izdavača iz Srbije.

RSE: Koliko se sjećam prošle i pretprošle godine u Boriku su bili izdavači, ne samo iz čitavog regiona, nego i iz Mađarske, Italije, Bjelorusije. Sada ih nema?

Petra Ivić: U pravu ste. Imali smo i iz Bjelorusije i ostalih zemalja, međutim zbog dešavanja oko Ukrajine, naši prijatelji, izdavači iz Bjelorusije, ove godine nisu sa nama. Razumijemo njihova strahovanja i to što nisu došli, ali se nadamo da će iduće godine, kada ćemo održati XX sajam knjiga u Banja Luci, jer nije mala stvar dvadeset godina organizovati sajam knjige, i naši prijatelji, izdavačke kuće iz Bjelorusije i našeg okruženja biti učesnici sajma.

RSE: Koliko sam pročitao u novinama, nema toliko izdavača kao što je bilo prošlih godina?

Petra Ivić: Ne morate vjerovati medijima sve što kažu i napišu. Ima izdavačkih kuća, ali ima i puno distributera i književnika, koji predstavljaju izdavače, ne direktno nego indirektno. Broj učesnika je približno isti kao i prošle godine. Mi smo limitirani veličinom dvorane Borik i sve da ih i ima više, ne bi ih mogli primiti dok Banja Luka ne dobije pravo sajmište.

RSE: Vi se zapravo iz godine u godinu žalite na činjenicu da nema pravog mjesta gdje bi se održavao bilo koji sajam, a kamo li sajam knjige.

Petra Ivić: Tako je, u pravu ste. U prostoru velesajma su se nekada održavali sajmovi ali to je sada malo skučeniji prostor. Nakon privatizacije, vlasnik je našao nove djelatnosti, tako da tamo više ne održavamo sajmove.

RSE: Čini mi se, kada je čitava ova djelatnost u pitanju, ostaju svima znane boljke od PDV-a, slabe otkupne politike, nedostatku sredstava u bibliotekama, u školama, kod svakog mogućeg kupca. Da li se o tome razgovara na sajmu, u nekom institucionalnom obliku?

Petra Ivić: Ove godine, izdavači, odnosno izdavačka djelatnost još je više pogođena, a razlog su majske poplave. Mnoge izdavačke kuće su i direktno pogođene poplavama. Indirektno su pogođene ako su njihove knjižare poplavljene u RS-u, ili u FBiH, jer su izgubili kupce. Izdavačka kuća Pčelica iz Čačka je imala strahovite probleme u Doboju, gdje je dosta njenih kupaca poplavljeno, tako da je smanjen obim prodaje.

I sami ste rekli, nisu vremena za knjigu. Tu je PDV. Kada je u pitanju carina, tu nema nekih problema, tu je samo evidencija, jedan posto, ali ima tu i prevoz i svi ostali troškovi. Nije baš lako doći iz Srbije ili Hrvatske u BiH, odnosno u RS. Treba podmiriti sve te troškove dolaska, prevoza knjiga, smještaja za tih sedam dana boravka u Banja Luci. Izdavačke kuće procjenjuju da li se njima isplati da dođu, kao što svaki privrednik računa koliko mu se ispati neka djelatnost.

Ali na našu sreću, većina tih izdavačkih kuća, koje su već 19 godina sa nama, tu su i ove godine. Žao nam je što ove godine nije sa nama Závod za udžbenike iz Beograda. Oni očekuju odluku o privatizaciji u toku ovog mjeseca, ali imamo čvrsto ubeđenje da će već iduće godine biti ponovo sa nama.

RSE: Šta posjetioci mogu naći na štandovima?

Petra Ivić: Posjetioci mogu naći najnovija izdanja koja su izašla u vremenu između dva sajma. Izdanja izdavačkih kuća kao što je Laguna, najvećem izdavaču RS-a, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva. Zatim tu su izdavačke kuće Kreativni centar, koji nudi literaturu za djecu, izdavačka kuća Pčelica iz Čačka, koja takođe nudi literaturu za djecu. Imamo prisutne i izdavače koji nude tehničke knjige, znači naučnu literaturu, kao što je naklada Mate, zatim Naša knjiga iz Beograda. Prisutni su i izdavači iz Podgorice, Nova knjiga, zatim Okto, Dani i drugi.

RSE: Kod nas u Sarajevu je najveća prođa bila upravo popularne literature, pretpostavljam jeftine knjige.

Petra Ivić: To sve zavisi od posjetilaca, šta oni hoće.

RSE: Znači može se sve naći, zar ne?

Petra Ivić: Tako je. Hodam između štandova i razgovaram sa izdavačima. Na primjer Laguna ima knjige veoma dobrog poveza i vidim da im veoma dobro ide prodaja. Ako imate knjigu koja je tražena i koja je izašla ove godine, onda možete očekivati i dobar nastup na sajmu. Cijene su veoma dobre, kako kažu posjetioci, približne našim finansijskim mogućnostima. Izlagači, posebno zadnjih dana sajma, smanje cijene i tako prodaja ide mnogo bolje.

RSE: Imamo li imena nagrađenih?

Petra Ivić: Žiri u sastavu, predsjednik Mirko Vuković, književnik, i članovi Sanja Macura i Dalibor Dojčinović, već su završili posao, tako da su prijavljeni izdavači. Nagrada Moštanica, za izdavački poduhvat, pripala je izdavačkoj kući Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i Srpskom kulturnom društvu Prosveta za knjigu Spomenici Mlade Bosne 1914 – 2014, u dva toma, prerađivač Vojislav Maksimović.

Nagrada Liplje, koja se odnosi na savremenu književnost, pripala je izdavačkoj kući JP Službeni glasnik Beograd, za knjigu "Udarac viteškom čizmom", autora Slavena Radovanovića. Nagrada Gomionica, za knjigu za djecu, je pripala izdavačkoj kući Kreativni centar iz Beograda, za knjigu Stilske igre, autora Simeona Marinkovića. Nagrada Stuplje za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti je pripala izdavačkoj kući Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke, odnosno tu je više izdavačkih kuća, zatim Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva, Institutu za savremenu istoriju iz Beograda i Preporodu iz Brčkog, za knjigu Kosovo i Metohija, vek važnih događaja. U pitanju su grupa autora.

RSE: Vi u Banjaluci svaki put sajam knjige održavate pod veoma zanimljivim motom.

Petra Ivić: U pravu ste. Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija. Htjeli smo time da kažemo da knjiga ima budućnost i da se ta magija prenosi, evo punih devetnaest godina, i da će se nastaviti prenositi i u narednim godinama.

RSE: Za kraj da zajedno pozovemo ljubitelje knjige da dođu u Borik jer ima još vremena da jeftino kupe knjigu, da pogledaju, da malo popričaju ili da barem osjete miris svježe otisnute pjesme, priče, romana.

Petra Ivić: Svakako bi trebalo posjetiti dvoranu Borik i prošetati između štandova jer u pitanju je velika biblioteka sa hiljadama naslova. Vjerujem da će svako ko dođe naći nešto za sebe.

XS
SM
MD
LG