Dostupni linkovi

Bekto Precisa iz Goražda: Od Porschea do Audija i Fischera


Dio za Porše koji se proizvodi u Bekto Precisa u Goraždu
Dio za Porše koji se proizvodi u Bekto Precisa u Goraždu
U okviru novog serijala Radija Slobodna Evropa u kojem vam predstavljamo rijetke ali uspješne firme u BiH, danas govorimo o kompaniji Bekto Precisa iz Goražda. Firma nastavlja porodičnu tradiciju dugu više od 30 godina uspješnog poslovanja u proizvodnji alata, obojenih metala, kombinacije plastike i metala i plastičnih i livenih dijelova. Također proizvodi dijelove za najpoznatije firme u automobilskoj industriji. Prepoznata je u svijetu, ali ne i kod domaćih predstavnika vlasti, koja je do sada nije ničim stimulisala.

Enisa Bekto
Enisa Bekto
​Svoju sposobnost i znanje Bosanci i Hercegovci su dokazali širom svijeta, tako da uspjeh Bekto Precise ne predstavlja iznenađenje, kaže generalna direktorica Enisa Bekto. Porodica Bekto u Goraždu je stvorila cijelu industrijsku zonu, trenutno gradi i drugu, a bila je i magnet za dolazak drugih investitora:

„Skoro da ne postoji vozilo u kojem nisu zastupljeni dijelovi koji su proizvedeni u Bekto Precisi, u skijaškoj industriji isto tako, elektroindustriji, svim drugim granama industrije, rasvjeta ulična, vanjska, unutrašnja.“

Dijelovi za automobilsku industriju, među kojima su i oni za Porsche, BMW ili Audi, skijaška oprema za Atomic i Fischer, više od 20.000 različitih proizvoda izlazi iz pogona u Goraždu. Patenti kreirani u ovoj kompaniji već su na tržištu ili tek treba da se pojave. Vodomjer sa daljinskim očitavanjem potrošnje jedan je od njih, ili LED sijalica koju je nemoguće razbiti jer je plastična. Anes Bunjo iz pogona elektromontaže pojašnjava:

“Potaknuti time da je EU odlučila da ukine sijalicu sa žarnom niti, odlučili smo da napravimo taj iskorak, pa da budemo bar sa te strane već u EU, tako da smo uspjeli da zamijenimo tradicionalnu sijalicu od 60 vati sa led sijalicom od 10 vati.“
Anes Bunjo
Anes Bunjo
Proizvodnja rasvjete pokrenuta je u okviru kompanije koju je Bekto Precisa osnovala sa njemačkom Hellom. Enes Pjano, projektant kompanije Hella Bekto Industries, prošle godine učestvovao je u velikom projektu osvjetljavanja Mosta „14. Ramadan“ u Bagdadu:

„Bilo je za vrijeme postavljanja svjetiljki par nekih napada u blizini. Hvala Bogu, mi nismo imali problema, imali smo dobro obezbjeđenje. To pamtimo i po tome što je to uspješan projekat, tako da u narednom periodu očekujemo poziv za nastavak radova u Iraku.“

Uz EMKA Bosniu, Bekto Precisa je najpoželjniji poslodavac u ovom dijelu države. Potvrđuje to stalni priliv prijava za posao.

„To ne znači da nema stresa, da nema dinamike, da nema neke frke, da nema stalno nekih zahtjeva od strane kupaca, da nema trčanja za informacijama, za ljudima, ali kad je sve to sređeno kako treba, kad znaš put, onda dođeš do cilja“, kaže Sanja Muhić, dok Emina Karahasan dodaje: „Redovno se održavaju izleti na Bjelašanicu, na Zlatibor, povodom 8. marta, povodom rođendana, Nove godine i sl. To je nešto što je postalo praksa u našoj firmi.“
„Ovdje postoji velika motivacija. Svaki uposlenik je jako motivisan, ne samo zato što dobiva redovnu i dobru platu nego zato što se osjeti podrška sa svih strana.“

Pogoni u Goraždu su popunjeni, pa je u toku izgradnja novih u industrijskoj zoni Vitkovići, na ulazu u grad iz pravca Foče. Iza uspjeha Bekto Precise stoji osnivač Redžo Bekto, čovjek koji se u medijima nikada ne pojavljuje i koji veći dio dana provede u pogonu, sa svojim radnicima.

„Radi se o mom ocu. To je čovjek koji je sve postigao sa svojih 10 prstiju. Nikada ni od koga ništa nije dobio na poklon. To je čovjek koji za svog života nikad nije imao dana odmora, koji nema odijelo, ne izlazi u kafanu i kojemu je najveća opsesija njegov posao i porodica“, kaže Enisa Bekto.
Bekto Precisa u Goraždu
Bekto Precisa u Goraždu
Bekto Precisa ne ovisi od države - jer nju grade decenije tradicije i povjerenje kupaca, ali u državi sa viškom nivoa vlasti i opterećenja za privredu puno toga je potrebno promijeniti kako bi ovakvih firmi bilo više.

„Veoma je teško ako tražite nešto od države jer nećete ništa dobiti. Ako se oslonite samo na sebe, onda može. Mi u svojoj firmi nikada nismo dobili nijedan podsticaj, nijedan grant, niti smo privatizaciju radili sa certifikatima, niti imamo uloženih nečijih certifikata ili bilo čega. Nije nas ni država prepoznala da bi nam dala bilo kakve pogodnosti, subvencije ili bilo šta. Promjenom određenih zakona koji bi važili za sviju sve bi se moglo sasvim jednostavno riješiti. Mi imamo, nažalost, praksu da u državi ko plaća, idu da plaća do kraja, ko ne plaća, njega malo ga kazni i ništa se neće desiti. Redovno doprinose plaćam sve. Da ja imam 13. mjesec neku olakšicu, onda bih se ja u toku godine borila za sve te subvencije koje će mi automatski doći. I to je nešto što se može sasvim jednostavno riješiti“, rekla je Enisa Bekto.

Značaj ove kompanije nije samo u tome što zapošljava nezaposlene, promovira svoju državu i Bosansko-podrinjski kanton već godinama čini kantonom sa izvoznim suficitom, nego i po društvenoj odgovornosti prema ustanovama, udruženjima, pojedincima koje na različite načine podržava.
XS
SM
MD
LG