Dostupni linkovi

Muke u gradskom prevozu: Besplatna sauna u letnjem periodu


Besplatna sauna zagarantovana je većini Beograđana koji se ovog leta voze gradskim prevozom. Vozila bez sistema za hlađenje ili sa pokvarenom klimatizacijom, kojih i ove godine ima dosta u saobraćaju, svakodnevna su mora korisnika javnog prevoza. Snalazi se kako ko ume, dok građani i Grad čekaju bolje dane.

Na nepodnošljivih +40 Celzijusa vožnja autobusima, tramvajima i trolejbusima svakodnevna je avantura, koja za većinu potraje najviše petnaestak minuta. Duže je nemoguće izdržati, pa se izlazi da se predahne do sledećeg vozila ka odredištu, jer je napolju ipak malo svežije.

Tu taktiku, kako je rekla za RSE, koristi i Beograđanka Marija Perović.

„Pa ne radi klima... Užasno je stvarno. Kako izdržavam, kako moram, kao i svi. Voze nas kao životinje. I svi ćute, i uzdišu, i hlade se, i eto.“

Tokom nezapamćeno toplog leta, vrelina od motora iz poda autobusa, vrući vazduh koji se spolja probija kroz minijaturne prozore i gužva paklena su kombinacija koja putnike testira do granice izdržljivosti.

„U prevozu je potpuna anarhija, kao i u svemu ostalom. U autobusu je sigurno 45-50 stepeni. Jer to samo curi znoj. Još kad autobus stoji dugo na semaforu, sve gori... Ne postoji trik da se rashladiš. Samo autosugestija. Ponavljam u sebi da mi nije vrućina, pa tako u krug do sledeće stanice“, rekla je za RSE Ana Smiljanić dok je na stajalištu u centru grada čekala autobus uz uredno spremljenu mesečnu kartu.

Od oko 1.000 vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP), koliko ih Beogradom vozi u udarnim dnevnim terminima, polovina ima klima uređaje, ali je problem što radi samo 300 jer ih je toliko ispravno.

Na jednostavno pitanje - zašto ne rade klime u autobusima, Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Beograda, dao nam je jednostavan odgovor.

„Pitajte direktora GSP-a zašto ne radi klima u autobusu. Verovatno je neispravna. A zašto nemaju svi autobusi klimu, pa zato što su neki stari i po 15 godina. Zato što smo siromašna država koja nema pare da kupi nove autobuse i da finansira klima uređaje. Zato što 35 odsto građana ne plaća prevoz. Zato što iz budžeta dotiramo ogroman novac za GSP. Pa sve je vrlo jednostavno.“

Direktor GSP-a i nadležna služba ovog preduzeća nisu odgovorili na pozive RSE u vezi sa ovom temom.

Tradicionalno letnje „kuvanje“ u gradskom prevozu nastaviće se bar do okončanja najavljenog tendera za nabavku vozila za GSP, u kom je naznačeno da zainteresovane firme moraju da ponude autobuse koji imaju klimu, brojače putnika, bežični internet i video nadzor.

Zoran Alimpić
Zoran Alimpić

Do tada, kako nam je otkrio bivši gradonačelnik Beograda Zoran Alimpić koji sada koristi gradski prevoz, nije zgoreg da se putnici individualno prilagode uslovima.

“Ako nema klime ja onda stanem pored prozora, da malo duva u mom pravcu. Ili ako ima, ja onda stanem baš ispod otvora gde duva klima. I primetio sam da je lakše kad stojim nego kad sedim kada su velike vrućine.”

Vozači GSP-a koji rade u vrelom letnjem periodu imaće dodatak na platu od pet odsto. Ali, među njima, kao i kod kolega iz privatnog sektora koji je uključen u javni prevoz, ima i onih koji stvaraju dodatne probleme preznojenim putnicima.

“Dosta autobusa vozi bez klime, iako je imaju. Čini mi se da se tu radi o čuvenoj štednji. Mnogo se manje goriva troši kada klima nije uključena. I na žalost, ili namerno ne uključuju klime ili dozvoljavaju da one ostanu pokvarene”, kaže Zoran Alimpić.

"Ko preživi, pričaće"

Na svu muku i vapaj građana da Sekretarijat za saobraćaj zbog ovoga pooštri kontrole, iz GSP-a nedavno je stigla vest da je iz siromašnog budžeta pre nekoliko godina uloženo 200 miliona dinara, što je danas oko 1,6 miliona evra, za popravku sistema za hlađenje u starim autobusima, ali bez mnogo efekta jer većina danas ne radi. Uz to, planirano je da se u idućoj godini za održavanje klima voznog parka tog preduzeća izdvoji 142.000 evra.

Nikola Nikodijević građane poziva da se strpe.

“Pokušavamo da svake godine kupimo jedan broj novih autobusa. Da obnovimo vozni park i da smanjimo prosečnu starost vozila. Ali to se ne može uraditi za godinu ili dve dana. To je proces koji traje s obzirom da je GSP ogromno preduzeće i da mi nismo milijarderi koji tek tako mogu da troše pare. Na žalost, ali tako je.”

Do boljih dana i novih klimatizovanih autobusa, koji će po želji građana biti u crvenoj boji i koji će krstariti ulicama Beograda, putnici gradskog prevoza će i na +50 u vozilima GSP-a uredno biti kontrolisani od Komunalne policije. Čije brojno stanje će u skoroj budućnosti biti jače za 1.000.

Jedino što Beograđanima preostaje, zaključuje Ana Smiljanić, je da se nadaju da što pre padne kiša.

„Ko preživi, pričaće. To što srpski narod može da istrpi, to nema nigde. Na žalost. I onda su srećni kad izađu iz autobusa pa pirka malo vetar. Pa kažu, uh što nam je lepo.“

XS
SM
MD
LG