Dostupni linkovi

Beograd: Na dan Parade policija u štrajku?


Policija u Beogradu, ilustracija
Policija u Beogradu, ilustracija

Dok Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije vrši bezbednosne procene uoči Parade ponosa najavljene za 28. septembar, pet sindikata policije najavljuje da će dva dana ranije stupiti u štrajk uz minimum procesa rada, u šta ne spada obezbeđivanje skupova i sportskih događaja. Organizatori Pride-a navode da je simptomatično da ovakve vesti stižu baš pred najavljeni skup i očekuju da će ih policija bez obzira na to zaštititi.

Navodeći da su o štrajku obavestili ministra policije i nadležno ministarstvo, Momčilo Vidojević iz Nezavisnog policijskog sindikata kaže za RSE da u slučaju štrajka učesnike Parade neće imati ko da štiti.

"Planirali smo da stupimo u štrajk 26. septembra u sedam ujutru. Kažem planirali zato što očekujemo pregovore i ukoliko dođe do ispunjenja naših zahteva, štrajka neće biti", kaže Vidojević.

Sindikati traže potpisivanje novog, Posebnog kolektivnog ugovora, isplatu zaostalih naknada za dolazak i odlazak sa rada, isplatu jubilarnih nagrada kao i garanciju da se na zaposlene u MUP-u neće primenjivati dodatno smanjenje zarada. O štrajku su 16. septembra obavestili ministra Nebojšu Stefanovića, kao i direktora policije Milorada Veljovića.

"Od tada, po mojim informacijama, nije došlo ni do kakvih pregovora ni sa Nezavisnim sindikatom policije, ni sa drugim sindikatima. Pregovarački tim je zajednički i sada smo odlučniji nego ikada. Ja se nadam da policajci neće dočekati nedelju u štrajku, ali ako dočekaju sumnjam da će imati ko da obezbedi taj najavljeni skup", ističe Vidojević.

RSE: Zbog čega baš u petak stupate u štrajk?

Vidojević: Zato što 24. septembra ističe kolektivni ugovor, a deset dana je bio zakonski rok. 15-og je doneta odluka, a 16-og je obavešten poslodavac o štrajku.

RSE: Da li je štrajk mogao biti odložen s obzirom na najavljenu Paradu?

Vidojević: Pa zašto bi? Sledeća je utakmica Kupa UEFA, pa je prvenstvo, pa je možda neko drugo okupljanje...

RSE: Složićete se da ovaj skup ne može da se poredi sa ostalima.

Vidojević: Pa da vam kažem, što se tiče policije, sasvim je svejedno. Imali ste jedan sasvim bezazlen skup onaj protest za Kosovo, pa je tu bilo gotovo i mrtvih. Znači, ne može to niko da proceni šta će da bude.

RSE: Ali, imate iskustva sa poslednje održane Parade ponosa.

Vidojević: Pa dobro, posle toga su i odložene Parade i to bi i sada bila jedina prava odluka. Ali što se tiče štrajka, mi zaista nemamo veze ni sa politikom ni sa Paradom ponosa već isključivo sa borbom za naša prava.

Goran Miletić iz ogranizacionog odbora Parade ponosa primećuje da je veoma simptomatično da se ovakve vesti javljaju baš pred Pride i podvlači da bez obzira na to očekuje da policija zaštiti učesnike.

Goran Miletić
Goran Miletić

"U svim demokratskim zemljama, policija i vojska imaju jasno ograničene ustavne nadležnosti i njihova uloga se zna – da štite zemlju ili od spolja ili unutra. U većini zemalja je zabranjeno njihovo sindikalno organizovanje i prilično ograničeno pravo na štrajk. Tako da ovo što se ovde nagoveštava, u većini zemalja nije moguće i policija bi svakako morala da zaštiti učesnike skupa", kaže Miletić, te dodaje:

"Ne znam šta će se kod nas u ovom slučaju desiti, ali je vrlo simptomatično da se ovakve vesti svake godine javljaju pred Prajd, a ne javljaju se pred neke druge skupove kojima je potrebna zaštita. Mi nemamo puno izbora, to je dan kada će svi naši gosti već biti ovde i zaista očekujemo od policije potpunu zaštitu. Ja ne verujem da će se desiti situacija da baš nema nikoga iz policije da zaštiti učesnike, ali videćemo. To je nešto što je van naše moći."

On dodaje da organizatori svakako neće odustati od najavljenog skupa, dok Jovanka Todorović iz "Labrisa" ocenjuje da je ovo još jedan pokušaj opstrukcije.

"Uvek podržavamo sve zahteve policije, ali sa izvesnom dozom skepticizma moram da postavim pitanje tajminga tog štrajka. Ovo vremenski koincidira sa Prajdom i zbog toga mi deluje kao neka vrsta opstrukcije. I rranije, od 2011. smo imali praksu da se npr. zakazuje nekoliko skupova za dan kada je zakazan Prajd i to je očigledno bio pokušaj opstrukcije na jedan najlakši mogući način - jednostavno policija kaže da ne može sve da obezbedi i sve se zabranjuje. Ta praksa se nastavila i 2012., 2013. i sada imamo nešto sasvim novo. Ne želim da budem pesimistična, ali ovo mi deluje kao neka vrsta opstrukcije skupa", rekla je za RSE Jovanka Todorović.

XS
SM
MD
LG