Dostupni linkovi

Spas od poplava: Beton koji upija 3300 litara vode u minuti


Ilustracija
Ilustracija

Poplave su prošle godine doslovce poharale jugoistočnu Europu, a među pogođenim državama bile su i Srbija, BiH i Hrvatska. Voda je odnosila domove, ali i ljudske živote, a najgore je što nitko ne može garantirati da takve scene nećemo gledati i u budućnosti. No, izum tvrtke Tarmac ipak daje tračak nade u neko bolje rješenje.

Njihova uzdanica nosi naziv Topmix Permeable, a riječ je o poroznom betonu koji može upiti više od 3300 litara vode u minuti. Takav beton, gdje god se postavi, može spriječiti poplave, a prvotna namjena mu je spasiti urbana područja od vodenih bujica.

Ceste, parkirališta i javne garaže s ovim betonom mogle bi biti potpuno sigurne i prohodne čak i za vrijeme velikih kiša.

Sustav funkcionira tako da kroz porozni sloj betona propušta velike količine vode u sloj kamenja i šljunka kroz kojih padaline odlaze izravno u podzemne vode. Beton ima mogućnost i pohraniti određene količine padalina.

Zanimljivost ovog betona je i što je za vrijeme vrućih dana hladniji od običnog, a njegova slabost što bi mogao biti problematičan u krajevima gdje prevladavaju niže temperature jer bi ga vrlo hladna voda mogla oštetiti.

XS
SM
MD
LG