Dostupni linkovi

Bez dogovora studenata i rektorata u Crnoj Gori


Javni čas na Ekonomskom fakultetu, ilustrativna fotografija
Javni čas na Ekonomskom fakultetu, ilustrativna fotografija

Nakon pobune studenata i dijela profesora Ekonomskog fakulteta u Podgorici i Filozofskog u Nikšiću protiv odluka nove rektorke Radmile Vovodić i članova Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore u rektoratu se u utorak održali sastanci rektorke i njenog tima sa predstavnicima studenata ta dva fakulteta.

Razgovori sa studentima ekonomije su završeni i nije bilo dogovora o rješenju za novonastalu situaciju.

Novinarima koji su čekali ispred zgrade rektorata obratila se studentica Sanja Šišović:

"Sve što mi imamo da kažemo jeste da je definicija dijaloga to da teži da dovede do nekog rješenja, a mi do istih nijesmo došli. Razgovarali smo sa predsjednikom Upravnog odbora UCG, cijenjenom rektorkom, sekretarom i prorektorom. Zahtjevi su bili oni koje smo javno iznijeli 25. novembra."

Dakle, studenti Ekonomskog fakulteta nakon razgovora sa rektorkom nijesu bili spremni da detaljnije govore o toku i sadržaju razgovora ali je kroz njihova ranija obraćanja javnost upoznata da oni, između ostalog traže ukidanje vanrednog stanja nakon smjene bivšeg dekana Milivoja Radovića, promjenu statuta kao i 25 posto manje školarine.

Njihove kolege sa Filozofskog nijesu bili ništa izdašniji u obraćanju novinarima nakon sastanka. Njihov predstavnik Željko Radulović samo je kratko rekao da su imali konstruktivan razgovor sa rektorkom i drugim članovima Upravnog odbora UCG, a da će se o detaljima oglasiti sjutra saopštenjem. Inače, studenti Filozofskog fakulteta iz Nikšića traže veću autonomiju fakulteta jer kako su poručili na čelu Univerziteta CG ne može biti neko sa političkom pozadinom, uslovni upis specijalističkih studija sa najmanje 15 kredita, organizovanje popravnih kolokvijuma, redovnu nastavu, te adekvatne uslove za studiranje, posebno u Beranama.

Podsjetimo, studentski protesti počeli su prvo na Ekonomskom fakultetu, nakon smjene dekana koji je po nalogu bivšeg rektora i ministra prosvjete prekomjerno upisivao studente na prvu godinu studija.

Nakon toga profesori i studenti sa te univerzitetske jedinice održali su nekoliko javnih časova i podržali smijenjenog dekana, a svi članovi uprave Ekonomskog fakulteta podnijeli su ostavke, zbog neslaganja sa odlukom UCG.

Kolektiv Ekonomskog fakulteta zatražio je i hitnu smjenu rukovodstva Univerziteta i promjenu Statuta u cilju obezbjeđivanja veće samostalnosti fakulteta u okviru te institucije.

Onda su počela prepucavanja o tome da li Univerzitet povlači novac na račun Ekonomskog fakulteta, a mediji su objavili podatke o enormno visokim primanjima rektorke i članova Uprave UCG.

Objavljeni su i podaci o platama na Ekonomskom fakultetu koje se kreću i do četiri hiljade eura.

XS
SM
MD
LG