Dostupni linkovi

Bez dogovora studenata i vlasti, najavljeni novi protesti


Studentski protesti u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Studentski protesti u Beogradu

Dogovora studenata koji se protive izmenama Zakona o visokom obrazovanju i nadležnih u Ministarstvu prosvete još nema. Dve strane ostale su posle razgovora u Beogradu u pat poziciji, pošto predstavnici studenata ne odstupaju, dok prosvetne vlasti tvrde da su studentske primedbe na već usvojene izmene zakasnele.

Razgovore su pratili protesti u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, ali i severnoj Mitrovici gradu koji Srbija i dalje tretira kao „privremeno sedište univerziteta u Prištini“.

„Studenti, a ne klijenti“, Znanje nije roba“, „Zašto opet mi“?, Zakon neće proći“, su uz povike „Lopovi, lopovi“ neke od poruka koje su u Beogradu upućene prosvetnim zvaničnicima. Tokom protestne šetnje organizovane iz četiri dela grada saobraćaj je bio otežan, dok je u Nemanjinoj-krajnjoj destinaciji i sedištu Ministarstva prosvete bio potpuno obustavljen.

Studenti tvrde da se svake godine naprečac menjaju pravila studiranja, čime im se kontantno otežava položaj. Nemanja Ivančić, student Bogoslovskog fakulteta koji treba da upiše apsolventski staž, strahuje da će otpasti sa budžeta.

„Došao sam ovde da se izborim za to, pošto sam četvrtu godinu na budžetu, da budem i apsolventski na budžetu što hoće da nam ukinu. Ne mogu jednostavno da platim toliki namet i školarinu koji oni traže.

RSE: Koliko je to?

„To je negde oko 100 000 dinara (oko 850 evra prim. aut.) Očekujemo od Ministarstva prosvete i ministra Verbića da nam izađe u susret jer je nekada i on bio student i prolazio je kroz isto ovo što i mi. Baš me čudi što uopšte nemaju razumevanja za to.“, žali se Ivančić.

Studentima ne odgovara smanjenje broja ispitinih rokova sa 6 na 5 i traže budžetsko finansiranje apsolventskog staža. Pavle, student Veterine ukazuje da je previše gradiva, a premalo rokova zbog čega strepi da neće položiti dovoljno ispita za prelazak u narednu godinu. To je i poručio transparentom koji je nosio.

„Jedan ispit cela školarina“ znači da često jedan ispit presudi studentu ne upiše sledeću godinu, iako je položio 5 ispita. Sve je potpuno neujednačeno i nemoguće je stići s obzirom na to koliko imamo gradiva.“, objašnjava Pavle koji u šestom ispitnom roku traži šansu da sa druge pređe na treću godinu studija.

Uprkos tvrdnjama studentskih organizacija koje stoje iza ovih protesta da su akademci složni i jedinstveni u svojoj borbi, izostala je podrška studenata Pravnog fakulteta. Studentski parlament te ustanove saopštio je da su njihovi zahtevi u nadležnosti fakulteta već rešeni, dok su preostali upućeni nadležnima.

"Obrazovanje sve skuplje, a plate sve niže"

Na protestima u Novom Sadu održanim ispred zgrade Univerziteta više stotina studenata su transparentima: "Ne damo bodove, ne damo rokove", "Položićemo i ovaj ispit", "Nova vlast, stari problemi" iskazalo je svoje nezadovoljstvo.

Igor Gajić, predsednik Studentskog parlamenta UNS-a rekao da su izmene Zakona o visokom obrazovanju kap koja je prelila čašu.

"Činjenica je da nam je obrazovanje sve skuplje, a plate naših roditelja sve niže", rekao je Gajić, dodavši da se studentima uvode novi nameti, a istovremeno je gradivo na fakultetima "zastarelo i preobimno". Protestne šetnje održane su i u Subotici, ali i severnoj Mitrovici na Kosovu čiji Univerzitet Srbija i dalje vodi kao „privremeno izmešten iz Prištine“.

Nadležni međutim protest akademaca vide kao zakasnelu reakciju. Savetniku ministra prosvete Milovanu Šuvakovu, akteru neuspešnih pregovora sa studentima, nije jasno zašto su tek sada iskazali nezadovoljstvo.

"Tome je bilo mnogo više mesta ranije, ono što je dogovoreno je da će ih ministar svakako primiti što bi se desilo i da nisu ovako izrazili svoje nezadovoljstvo. Ne smatramo da je ovo nešto što treba da promeni naše stavove, smatramo da zakoni treba konačno da počnu da se primenjuju", rekao je medijima Šuvakov.

Dugoročno studenti traže da se otpočne rad na novom Zakonu o visokom obrazovanju u čemu bi aktivno učestvovali, ali i poboljšanje kvaliteta nastave i studentskih kurseva. Naredni razgovori zakazani su za četvrtak, kada bi sa studentima trebalo da razgovara ministar prosvete Srđan Verbić. Ako ne bude nikakvih pomaka, naredni protest zakazan je za ponedeljak 13. oktobar.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG