Dostupni linkovi

Tužilaštvo obustavilo istragu: Bez kazni za prebijanje novinara


U slučaju pokušaja ubistva novinara dnevnika Vijesti Tufika Softića, Više tužilaštvo u Bijelom Polju je obustavilo istragu zbog nedostatka dokaza protiv osumnjičenih.

Zbog ovakvog epiloga slučaja starog osam godina, cehovne organizacije i dio nevladinog sektora iskazuju revolt i razočarenje kao i sam Softić koji ipak nije iznenađen zbog ovakvog krajnjeg ishoda.

"Umjesto da uloži dodatne napore i obezbjedi dokaze ili kazni one koji to nijesu učinili osam godina, Tužilaštvo je zatvorilo istragu za pokušaj ubistva novinara Tufika Softića zbog nedostatka dokaza. Da tragikomedija bude kompletna, informaciju o svojoj odluci obznanili su uoči Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina protiv novinara", saopšteno je iz Komisije za istraživanje propusta u istragama napada na novinare.

Predsjednik Komisije, Nikola Marković za naš program kaže da je veoma razočaran odlukom Tužilaštva.

„Razočaravajuće je to što su iz Tužilaštva našeg kolegu Tufika uputili da sam preduzme pravne radnje. Mislim da to nije dobar put i da se tako samo podstiču napadači na naše kolege da to nastave i dalje da čine. Ako vi ni poslije toliko godina ne možete da slučaj rasvijetlite i utvrdite ko je napao Tufika Softića, šta onda u budućnosti da očekujemo? Tim prije što je i Komisija u kojoj sam ja i još naših kolega ukazivala Tužilaštvu na neke sporne veze između pojedinih kriminalnih grupa i pripadnika Policije koji su, da stvar bude gora, na neki način bili involvirani u istragu o napadu na Softića.“

Podsjetimo. Bjelopoljsko Više tužilaštvo je obustavilo istragu protiv Dragana Labudovića osumnjičenog da je nalogodavac pokušaja ubistva Tufika Softića 2007. godine kada je novinar brutalno pretučen ispred svoje kuće gdje ga je više lica napalo iz zasjede.

Pored Labudovića, među osumnjičenima su bili i Ivan Asanović i Vladimir Labudović na koje je policiji ukazao Draško Vuković koji navodno pripada kriminalnoj grupi Darka Šarića.

Tužilaštvo je ovaj slučaj isprva okarakterisalo kao nanošenje teških tjelesnih povreda, da bi tek prošle godine, pod pritiskom Evropske komisije i domaće javnosti, prekvalifikovan u pokušaj ubistva.

S obzirom da je Tužilaštvo diglo ruke od ove istrage, počinioci neće biti kažnjeni ni za jedno ni za drugo djelo, a dodatnu dimenziju ovom slučaju daje i činjenica da je novinar Tufik Softić bio meta nepoznatih napadača i 2013. godine koji su pored njegovog automobila u dvorištu porodične kuće postavili eksploziv.

Tea Gorjanc Prelević
Tea Gorjanc Prelević

„Razočarani smo činjenicom da je država objavila svoj neuspjeh u istrazi o pokušaju ubistva novinara Tufika Softića“, kaže za naš Radio, direktorka Akcije za ljudska prava, Tea Gorjanc Prelević.

„Mi smatramo da istraga napada na Softića nije sprovedena profesionalno, u skladu sa evropskim standardima. Podsjećam da sedam godina istrage nije ni bilo. Sve to vrijeme nijesu saslušane dvije osobe koje je Softić odmah, isto veče, nakon napada Policiji označio kao sumnjive. Ispostavilo se, sedam godina kasnije, da je na osnovu izjave jedne od te dvije osobe istraga pokrenuta prije nešto više od godinu dana, protiv ove trojice za koje je sada obustavljena. Akcija za ljudska prava će pomoći Tufiku Softiću da u sporu protiv države dokaže da policija i Tužilaštvo nijesu sproveli istragu kako su morali, a koja bi mogla da dovede do otkrivanja odgovornih.“

Sada, kada je istraga obustavljena, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković Softiću ukazuje na preostalu mogućnost.

„Ovim slučaj nije okončan. Može biti na potezu sud, ukoliko oštećeni iskoristi svoje zakonsko pravo da u roku od 30 dana preuzme gonjenje podnošenjem neposredne optužnice pa bi sud bio na potezu da izvrši kontrolu – da li je Tužilaštvo pravilno i zakonito postupilo.“

„Da li ću nakon obustavljanja istrage preduzeti neke pravne radnje, odlučiću nakon konsultacija sa svojim advokatom Tužilaštvo me na ovaj način ponovo prepušta samom sebi“, rekao je za Radio Slobodna Evropa, Tufik Softić.

„Ako državne institucije nijesu u stanju da se izbore sa kriminalcima, mislim da je besmisleno da ja vodim bitku sa vetrenjačama, ali o tom – po tom“, kaže Softić.

„Ja ovo doživljavam prilično emotivno i naravno da ne mogu drugačije, ali sam veoma racionalan kada vam kažem da bih u Više tužilaštvo u Bijelom Polju „uveo stečaj“. Jednostavno su se stekli uslovi da se Više tužilaštvo, ne samo zbog ovog slučaja, raspusti. Meni je sve bilo jasno kada sam vidio transkripte razgovora rukovodioca tog Tužilaštva, gospodina Hadrovića sa kriminalcima. Kada sam vidio na koji način on komunicira i koliko poštovanja ima prema njima. Stekli su se uslovi da se to Tužilaštvo raspusti. Tamo treba dovesti mlade ljude koji će da rade, ne samo ovaj slučaj, nego i mnoge druge.“

XS
SM
MD
LG