Dostupni linkovi

Bez pasoša do Neuma: Svitavom preče, ali ne i bliže


Put do Neuma preko Svitava
Put do Neuma preko Svitava

Bosancima i Hercegovcima put do mora, do obližnje Hrvatske, po tropskim vrućinama dvostruko je duži nego što bi trebalo. Prvo zbog granice sa Evropskom unijom gdje su zbog strožijih kontrola zadržavanja na granici mnogo duža nego ranije. Drugo, jedini put do bosanskohercegovačkog izlaza na more, Neuma, više liči na koziju stazu nego na cestu. Budući da za domaće političare Neum nije atraktivna destinacija ni cesta do ovog gradića nije prioritet uprkos apelima koji stižu od mještana već godinama.

Cesta preko Svitave do Neuma osim što je teška izuzetno je opasna. Na pojedinim dionicama ne mogu se mimoići ni dva automobila. Još je teže vozačima kamiona koji voze robu ovim putem. Jedan od njih kaže :

‘’Pa bogami teško, evo vidiš kako je, usko, kamenito, daj Bože da je naprave.’’

No, plaže u Neumu su pune. Mnogi dolaze preko hrvatske granice iako su i na graničnim prijelazima velike gužve i čeka se i do tri sata na prelazak.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00
Direktan link

No, nemali je broj onih koji se odlučuju ići preko Svitave bez obzira na lošu cestu, jer nemaju pasoše:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:10 0:00
Direktan link

Mještani Neuma cestu od Čapljine do Neuma preko Svitave nazivaju “kozjom” stazom. Ogorčeni su što oni u Sarajevu ne mare za ovaj dio države. Što moraju u nabavku u susjednu Hrvatsku i što im je zbog takve ceste bliže Dubrovnik nego Čapljina.

„To se u biti ne može nazvati cestom, to je nekakva nužna cesta, nužno zlo. Mi da imamo tu cestu uređenu, nas uopće ne bi bilo briga što je Hrvatska u Evropskoj uniji“, kaže predsjednik udruženja turističkih radnika Neuma Davor Krešić.

Krešić dodaje da je zbog toga Neum izoliran poput otoka što znatno utiče na cijene životnih namirnica.

‘’Neum je definitivno prometno izoliran, ovdje smo kao na otoku, a to i cijene robe koja dolazi u Neum nam pokazuju. Nama svi trgovci koji nam dovezu robu zaračunaju i cijenu prevoza preko te ceste", konstatuje Krešić.

Načelnik Neuma Živko Matuško još prije dvije godine je izjavio da su razgovori sa resornim ministarstvom u Sarajevu intenzivirani i da očekuje kako će uskoro biti realizovan projekat proširenja ove ceste.

‘’Svaki dan imamo obećanja, ali vrijeme je da se to počne već sutra raditi, jer Neum ne može više čekat, on je prometno izoliran’’, naglašava Matuško.

No, u protekle dvije godine promijenila se vlast, ministri, ali i prioriteti. O cesti preko Svitave do Neuma sada više niko od nadležnih ne priča.

A oni koji žive i rade u ovom gradiću koji je jedini bh izlaz na more nisu previše optimistični:

„Izolirani smo i turizam nam traje dva mjeseca umjesto pet.“

„Iskreno, ja mislim što se tiče turista iz Bosne i Hercegovine, da će Neum napredovati bar po tom pitanju. Što se tiče drugih turista, Poljaka, Nijemaca, možda će oni malo zaobići Neum ovaj put.“

„Ma ne znam, ova mi je sezona bolja jer neće imati svi putovnice, ali – koliko će biti bolje, koliko neće...“

XS
SM
MD
LG