Dostupni linkovi

Bez reakcija na Amfilohijeve napade na Islamsku zajednicu


Amfilohije Radović
Amfilohije Radović

Još uvjek nema reakcije tužilaštva na novi talas govora mržnje, koji produkuje mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović, usmjeren prema građanima islamske vjeroispovjesti. Osim ćutanja tužilaštva posljednje događaje u velikoj mjeri je ignorisao jedan broj medija, ali i intelektualna javnost.

Nakon što je reis Islamske zajednice Rifat Fejzić pozvao državne insittucije da reaguju na govor mržnje i potencijalni poziv za linč pripadnika islamske vjeroispovijesti koje je u posljednjem obraćanju javnosti iznio mitropolit srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović, tužilaštvo se nije oglašavalo.

Amfilohije je u subotu u Kolašinu između ostalog rekao da su „dvije opake i otrovne bolesti harale ovim prostorima – poturčenjaštvo i brozomora“.

Kako primjećuje reis Rifat Fejzić i ostali naši sagovornici, izostala je reakcija i medija, posebno onih koji su finansirani od strane Vlade, ali i intelektualne javnosti:

"Naravno da me to sve kao čovjeka zabrinjava i boli. Upravo sam pratio to...i javni servis i privatni mediji, državne institucije, nevladin sektor na kraju krajeva koji opet ćute na sve ovo. Dakle, iskren da budem, nisu mi stvari jasne – da li je to slaganje sa tim što je gospodin mitropolit rekao, jer nekad je ćutnja znak odobravanja“, konstatovao je reis.

Podsjetimo, posljednjoj izjavi mitropolita Amfilohija prethodila je njegova izjava u kojoj je pripadnike islama nazvao lažnim ljudima sa lažnom vjerom, a njihovo učenje dugovnom smrću, a pozivajući se na određene događaje ili mitove iz istorije. U posljednje vrijeme Amfilohije je izlazio sa tezom o takozvanom neootomanizmu na Balkanu.

Stereotipi prošlosti i vokabular devedesetih

Sve ove izjave su naišle na ćutanje državnih institucija, ali i intelektualne javnosti. Džavid Šabović iz SDP-a kaže da Amfilohijeve izjave ne čude, pa ni izostanak reakcije tužilaštva:

"Amfilohiju smeta što smo se u četvrtak 'poturčili', a ne smeta mu što smo se u srijedu ili utoran 'pogrčili'. Neka to služi njemu na izbor, a ja ću i dalje biti začuđen i zapanjen što oni koje znam kao dobre i poštene i realne ljude, iz redova pravoslavne konfesije, kako god da pišu svoju nacionalnost, ćute i ne kažu ništa. Ne čudi nas to što tužilaštvo ćuti, bez obzira da li je novo ili staro. Čudi nas to što i mediji 'državni' ćute“, ističe Šabović.

Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke ocjenjuje da država treba da se osvrne na korišćenje stereotipa prošlosti a kroz vokabular devedesetih godina:

"To nisu više sporadične pojave već jedna histerija antiislamske filipike predstavnika Mitropolije u Crnoj Gori koji su zaista neprimjereni. To više nisu ispadi nego u pitanju je nešto što je kontinuirano i mislim da zaista zaslužuje adekvatan odgovor institicuja ove države. Naravno države koja bi trebalo podjednako razmišljati o svim građanima. I naravno, posebnu pozornost trebalo bi da posvete mediji, prevashodno javni servis“, smatra Mustafić.

I predsjednik Građanske Alijanse Boris Raonić izražava zabrinutost zbog praktično opšte ćutnje u Crnoj Gori na fenomen pokušaja obnavljanja razbuktavanja vjerske netrpeljivosti. Država ovakve vrste delikata ne smatra ozbiljnim kaže Raonić:

"Zabrinjava prvenstveno da niko iz, uslovno rečeno, pravoslavnog većinskog življa nije reagovao pa je morao svoje dostojanstvo da štiti reis Islamske zajednice, što onda dovodi do konfrontacije između dvije vjerske zajednice u vremenu kada se polako moraju smirivati strasti koje su devedesetih godina bile zbilja naglašene. Tako da u ovom trenutku Crna Gora mora adekvatno i konačno da pošalje poruku da se ovakve stvari više ne smiju ni pomisliti, a ne javno reći. A pogotovo sa najviših adresa. To prvenstveno znači da tužilaštvo mora hitno da reaguje, ali s obzirom da nije reagovalo ni u sličnim slučajevima - nažalost se u Crnoj Gori ovakve vrste delikata ne smatraju ozbiljnim“, mišljenja je Raonić.

Treba podsjetiti da je zbog govora mržnje mitropolit Amfilohije već osuđen sudskom opomenom prije tri godine. Sud je u tom procesu izrazio uvjerenje da će se sudskom opomenom postići svrha kažnjavanja.

XS
SM
MD
LG