Dostupni linkovi

Biblioteka igračaka za romsku decu, projekat nagradila i EU


U okviru Obrazovno kulturne zajednice "Romanipen" iz Kragujevca skoro dve godine radi Biblioteka igračaka u čijim prostorijama deca iz romske zajednice mogu da se igraju i uče, ili da ih pozajme i da se kod kuće igraju sa njima.

Biblioteka igračaka je deo projekta za osnaživanje majki i dece u najranijem razvoju u koji se, u međuvremenu, uključilo pet romskih organizacija iz pet gradova u Srbiji.

Evropska komisija je ove godine nagradila ovaj projekat, kao najbolji u regionu u integraciji Roma.

Deca iz kragujevačkih romskih naselja od pre dve godine mogu u Biblioteci igračaka da se druže, igraju i uče uz pomoć najsavremenijih didaktičkih igračaka, prilagođenih njihovom uzrastu.

Zbog toga su prostorije biblioteke svakodnevno pune dece koja se tu igraju ili iznajmljuju igračke.

"Volim da se igram slagalicom", "Često dolazim jer volim da se igram. Našao sam ovde dosta drugara", "Učimo i matematiku, srpski, prirodu...", "Ja volim da se igram slagalice", "Najviše volim da gledam pitalice i da odgovaram", pričaju mališani koje smo zatekli u Biblioteci.

Zajedno sa mališanima u biblioteku dolaze i njihovi roditelji, gde sa pedagoškim asistentima razmenjuju iskustva u vaspitanju dece i njihovoj pripremi za polazak u školu. Među njima su Sandra Kurtišević, Ljiljana Đorđević i Maja Đurđević.

"Dolazim ovde već dve godine i volim da dolazim zbog toga što se deca ovde lepo druže i uče. Mlađa ćerka mi je ovde naučila azbuku uz pomoć igračaka. Njima se ovde sviđa, a pored toga iznajmljujemo igračke koje nosimo kući", kaže Kurtišević.

"Nikada ne bih mogli da im kupimo ovako vredne igračke kao što ih dobijamo ovde. Deca se slobodno igraju sa njima u biblioteci, a redovno i iznajmljujemo igračke", priča Đorđević.

"Dolazim ovde veoma često, kada god imamo vremena, jer se deca ovde zaista lepo osećaju. Ima puno igračaka koje se njima sviđaju, a koje ne bismo mogli da im kupimo. Sve im se sviđa, a i nama", kaže Đurđević.

Bibliotekarka Emina Nikolić kaže da biblioteka ima brojne veoma kvalitetne i skupe didaktičke igračke zbog čega je svakodnevno posećuje sve više dece i njihovih roditelja.

Prema navodima naše sagovornice, u Biblioteci se jednom nedeljno organizuju se radionice sa majkama i decom, a pedagozi jednom nedeljno odlaze i u udaljena romska na periferiji.

"Biblioteka ima 130 čalnova sa više od 200 dece, kojima je na raspolaganju 250 igračaka za različite uzraste. Periodično posećujemo i udaljena romska naselja jer se trudimo da deci kojane mogu da dođu kod nas, obezbedimo da ove igračke budu dostupne i njima", kaže bibliotekarka Emina Nikolić.

Biblioteka otvorena svima

Biblioteka igračaka ima odličnu saradnju sa Dečjom ustanovom Nada Naumović sa kojom razmenjuju ideje i povremeno organizuju zajedničke programe za decu, a prema navodima Branislava Nikolića, pedagoškog asistenta Biblioteka igračaka je otvorena i za decu drugih nacionalnosti tako da su u njoj rado viđeni gosti i mališani iz komšiluka koji nisu romske nacionalnosti.

"Često nam dolaze i deca iz većinske populacija koja su nam dragi gosti. Učlanjuju se u našu biblioteku i koriste naše resurse. Na najbolji način smo prihvaćeni od većinskog stanovništva i svi se trudimo da pre svega obezbedimo što bolje startne pozicije dece", kaže Branislav Nikolić.

U Biblioteci igračaka radi više diplomiranih pedagoga, koji su istovremeno i asistenti u nastavi, čiji je zadatak da pomažu romskoj deci tokom školovanja, ali i u procesu njihove pripreme za uključivanje u obrazovni sistem.

Jedna od njih je i Jelena Izgarević koja kaže da igračke, slikovnice i knjige, pomažu deci predškolskog i školskog uzrasta u razvijanju različitih sposobnosti.

"Pored igračaka imamo i knjige koje su za različite uzraste, a deci pomažemo i kod izrade domaćih zadataka i savlađivanja gradiva. Imam grupu dece koja svakodnevno dolazi da zajedno radimo na gradivu za osnovne škole. Napredak te dece koja rade sa nama je očigledan jer ona uspešno savlađuju gradivo", kaže Izgarević.

Biblioteka igračaka je deo projekta za osnaživanje majki i dece u najranijem razvoju u koji se, u međuvremenu, uključilo pet romskih organizacija iz pet gradova u Srbiji.

Evropska komisija je nagradila ovaj projekat, kao najbolji u regionu u integraciji Roma.

XS
SM
MD
LG