Dostupni linkovi

Kupovina poslanika: Nalaz pokazao autentičnost snimka, opozicija traži ostavke


Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

Opozicija u Republici Srpskoj traži ostavke, nakon što je dobila potvrdu iz Holandije da je sporni audio snimak koji se pojavio u medijima posle prošlogodišnjih opštih izbora, a u kojem se govori o kupovini poslanika, autentičan. Od ostavki za sada nema ništa, a analitičari smatraju da je ovo samo potvrda koliko je sistem vrijednosti u BiH potpuno poremećen.

Pošto nadležne institucije u Republici Srpskoj nisu izvršile vještačenje audio snimka, na kojem se čuje glas o kupovini dva poslanika za kojeg se sumnjalo da je glas premijerke Željke Cvijanović, to je utvrdila opozicija.

Glas je autentičan i nije montiran, kako je tvrdila aktuelna vlast, a to je potvrdila forenzička analiza snimka koju je uradio Nacionalni forenzički institut Kraljevine Holandije, izjavio je predsjednik Narodnog demoratskog pokreta Dragan Čavić.

„Spektogrami pokazuju frekventna polja glasova. Oni su potvrdili da se radi o glasu gospođe Cvijanović, da se radi o autentičnom snimku, da snimak koji je objavljen na Klixu.ba nije montiran od više komada i da nije sinhroziovan vještački ničiji glas na tom audio snimku“, kazao je Čavić prezentujući kompletan nalaz forenzičara.

Dragan Čavić
Dragan Čavić

Opozicija u RS-u, okupljena oko „Saveza za promjene“, nakon što je dobila potvrdu svojih sumnji da je politička korupcija uticala na formiranje vlasti u ovom bh. entitetu ocjenila je da aktuelna vlast nema legitimitet i zatražila ostavku entitetske premijerke Željke Cvijanović.

„Željka Cvijanović treba da podnese ostavku i da prestane da sramoti Republiku Srpsku, jer nema više nikakav kredibilitet da razgovara s bilo kim, s obzirom da je slagala građane RS rekavši da je nevina kao dječija suza“, kazao je potpredsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.

Opozicijatraži i ukidanje Specijalnog tužilaštva RS koje je obustavilo dalju istragu u ovom slučaju.

Direktor Policije Gojko Vasić rekao je da na osnovu ovoga policija RS-a ne može otvarati neku novu istragu.

„Ali policija i dalje radi na utvrđivanju okolnosti pod kojima je snimak napravljen, ko ga je napravio ili eventualno ko je organizovao neovlašteno prisluškivanje. To je osnov tek da se ponovo otvara istraga", izjavio je Vasić.

Premijerka Cvijanović za sada se jedino obratila javnosti preko novinske agencije Srna. Na ostavku i ne pomišlja, a opoziciji je poručila da im je priča o snimku jedina tema koja ih još drži na okupu.

Insistiranje na priči o spornom audio snimku, nakon što su domaći pravosudni organi dali svoju konačnu riječ, nije ništa drugo nego zamajavanje naroda usljed nemoći da se prikrije ne dorasla i izdajnička politika koju SDS, PDP i NDP vode u Sarajevu, saopštio je Savez nezavisnih socijaldemokrata.

S obzirom da u Bosni i Hercegovini ovo vještačenje ne može biti osnov za vođenje sudskog postupka, u „Savezu za promjene“ svjesni su da se ništa ni nakon objavljivanja podataka neće desiti.

„Međutim, u sličnim situacijama širom Evropi ili svijetu kada su objavljivani audio tajni audio snimci, novinara ili nekih drugih osoba, kao posljedicu su imali ne opozive ostavke onih koji su bili akteri ovakvih nemoralnih avantura davali. Međutim, kod nas umjesto to da se desi imamo negiranje istine. A sada istinu imamo u cjelosti”, podsjetio je Čavić.

“Pošto su i sami rekli da materijal koji prezentuju nije pravno upotrebljiv u Bosni i Hercegovini, ostaje mi jedino da i ovaj nastup opozicije nazovem najobičnijim cirkusom”, istakla je Cvijanović.

Tanja Topić
Tanja Topić

Analitičarka njemačke organizacije Fridrih Ebert Stiftung Tanja Topić mišljenja je da u političkom ponašanju u BiH vlada veliki nemoral, jer je politička korupcija postala način ponašanja dobrog dijela političkih struktura u BiH.

„Dobro je da opozicija insistira na ovim stvarima, jer se pokazuje koliko je to vrijednosno vrlo loše koliko je to problematično. A, s druge strane, imate potpuno ignorisanje onih koje to dotiče. Imate jednu potpunu zamjenu teza gdje će se vršiti istraga samo u dijelu ko je neovlašteno prisluškivao,I građane koje to posmatraju kao jednu vrstu igrokaza kao da se to njih ne dotiče. Sve to kad zaokružimo vidimo da živimo u jednom jako lošem društvu u kojem su vrijednosni sistemi potpuno poremećeni”, kaže Topić.

Ipak, jedno je sigurno , nakon ovoga izvještaja odnosi dva suprotstavljena politička bloka u RS još više će se zakomplikovati. Stranka Napredna Srpska već je najavila da poslanici ove stranke neće prisustvovati sjednicama Narodne skupštine na kojima bude prisutna premijerka Cvijanović.

XS
SM
MD
LG