Dostupni linkovi

BiH ponovo pod vodom, stanovništvo očajno


Gradačac
Gradačac

U BiH, vodene bujice na području opština Zenica, Žepče, Banovići, Ilidža, Maglaj i Jablanica - blokirale su saobraćajnice, a aktivirana su i klizišta.

Stanovništvo je evakuisano iz objekata u koje je ušla voda na području Zenice, a u Banovićima je voda nosila mostove. Nezapamćen pljusak pogodio je Mostar i Banjaluku.

U Kostajnici riječica Tavija i Bubnjarica poplavile su brojne kuće, a načelnik Opštine Drago Bundalo proglasio je vanredno stanje.

Kako se u srijedu očekuju i intenzivnije padavine, meteoalarm izdao je narandžasto upozorenje za područje Višegrada, Foče i Prijedora.

Velike bujice ponovo su pokrenule teške strojeve kako bi od vode zaštitili imovinu mještana naselja Rakovica u Donjoj Golubinji kod Žepča.

Ranko Todorović, predsjednik MZ Rakovica, u zvijezde ukiva svog prvog komšiju što mu je kuća ostala na mjestu.

„Sinoć je bio jedan moj komšija, Bog, pa on, Nuraga. Da on nije bio sa svojim budložerom, ove kuće sad ovdje ne bi bilo“, priča Todorović.

Ranko kritizira vlast zbog nebrige za mještane pogođene poplavama:

„Da se niko sinoć nije odvažio da dođe, da pokisne, da vidi šta se dešava!“

A dešavalo se mnogo toga. Na obližnjoj farmi pilića voda je prodrla u objekt i uništila više tisuća peradi. Kod Fehima Aganovića, koji je Rankov susjed, poplavljena je tvornica namještaja.

„Njegova kuća ugrožena, moja firma ugrožena. Mašine su dvije radile, međutim, ništa se time nije uspjelo postići pa je u mene voda ušla u radnju. Zarobljeno mi je auto, mercedes, kombi, sušara, kotlovnica, zid srušen, eto“, priča Aganović.

Nakon Rakovice posjetili smo i Željeno Polje koje je po treći puta potpuno poplavljeno, a svjedočili smo i prekidu komunikacije ove mjesne zajednice s ostalim svijetom, jer je vodena bujica odnijela dio puta kojim se prometovalo.

Od Žepča ka Zenici, na više mjesta su upozorenja vozačima da su u blizini klizišta ili voda, te da uspore vožnju.

Jaka kiša nije zaobišla ni Željezno Polje. Sela u ovom mjestu su nekoliko sati bila odsječena od magistralnog puta.

Mještani ovog naselja, koje je uništeno u majskim poplavama i klizištima, i za srijedu su najavili protest pred zgradom Opštine Žepče gdje su postavili šatorsko naselje.

Nezadovoljni sporošću u rješavanju stambenog zbrinjavanja stanovnika, odlučili su osnovati udruženje „Opstanak Željeznog Polja“.

(FOTOGALERIJA: Željezno polje odsječeno od svijeta)

Ibrahim Omić, iz naselja Simin Han u Tuzli, u srijedu ujutro je opet iz svoje kuće izvlačio vodu. A kuća mu je bila poplavljena i u svibnju. Za naš program kaže da sve što su uspjeli mještani Simin Hana sanirati, jeste zahvaljujući dobroj organizaciji mještana, te da su sinoć sami spašavali most koji vodi na glavnu cestu.

„Od prošli put ovo stoji ovako. Jedino ako ove komšije ovo malo počiste. U strahu živiš, da li je to od Boga, od dragog Alaha. Nešto jest', a šta je, sam Bog zna“, kaže Omić.

A isto tvrde i stanovnici Dobošnice kod Lukavca.

„Posljednjih pet dana sam prekinuo radove od prošle poplave. Došle nove. Trenutno stvari iznosimo ovo kod komšija. Spašavamo se koliko možemo“, priča Nihad Garagić.

(VIDEO: Gradačac pod vodom)

Gradačac pod vodom četvrti put za godinu dana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

U Kalesiji, građani koji su također u svibnju pretrpjeli ogromne štete, danas opet sa strahom gledaju u nebo i boje se nove kiše. U utorak uveče su im poplavljene kuće, a pojavila su se i nova klizišta.

„Voda mi je dolje, u spratu, nema ništa, katastrofa. Njiva mi je popucala sva, sva zemlja otišla.“

„Loše se osjećam. Čim kiša prva udari, nama spavanja nema. Nikog nam nema da dođe da vidi šta je s nas, kako je nama.“

U kantonalnom stožeru Civilne zaštite također strahuju od scenarija iz svibnja. Direktor Zdenko Tadić kaže da je kiša u samo nekoliko sati u Tuzlanskom kantonu donijela nemjerljive štete:

„Scenarij se već negdje ponovio. Ako nastavi da pada kiša, akumulacija se intenzivno puni, ako nastavi da pada, bićemo u istoj situaciji kao u maju“, upozorava Tadić.

I Crveni križ je u kontaktu sa svim općinskim službama Civilne zaštite i njihovi volonteri su na terenu. U tijeku je zbrinjavanje građana čiji su objekti poplavljeni i time postali neuvjetni za stanovanje.

  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG