Dostupni linkovi

BiH se priprema za plavni talas iz Hrvatske


Rijeka Una, 12. septembar 2014.
Rijeka Una, 12. septembar 2014.

Rijeka Sava i dalje raste u Kozarskoj Dubici, Gradišci, Šamcu i Brodu. U
svim ugroženim opštinama intenzivno se radi na ojačanju nasipa ili pripremama za najavljeni plavni talas Save iz pravca Hrvatske. U Prijedoru i ostalim mjestima koja su u proteklih nekoliko dana bila poplavljena, stanje se stabilizuje.

Nivo Save u opštini Kozarska Dubica raste za centimetar na svakih sat vremena, i trenutno iznosi 870 cm, što je za 40 cm više od vandredne kvote odbrane od poplava. Uprkos visokom nivou, Đuro Trubarac, načelnika civilne zaštite opštine Dubica, kaže da je ojačan nasip na ušću Une u Savu, te da se spremno dočekuje plavni talas Save iz Hrvatske.

„Trenutno taj nasip ne propušta, ali je teško sto posto procijeniti da li je to sigurno. Mi očekujemo taj talas, međutim, mislimo da on ne bi trebao značajnije ugroziti taj potez što se tiče naše opštine.“

Trenutni nivo Save u Gradišci iznosi 780 cm, a prema riječima načelnika Gradiške, Zorana Latinovića, sve je spremno za plavni talas koji se očekuje u narednih 48 sati.

„Poučeni ranijim iskustvom, može se u Gradišci prihvatiti još značajnog porasta nivoa vode, s obzirom na to da smo i 2013. imali kvotu od 860 cm, a prošli put nivo vodostaja je prelazio osam metara. S tim u vezi izvršene su odgovarajuće procjene i pripreme za preduzimanje interventnih mjera ukoliko bi došlo do određenih klizišta na samom nasipu. Pripremljene su i dovoljne količine građevinskog materijala, u pripravnosti je i ljudstvo i cjelokupna mehanizacija u javnom i privatnom sektoru.“

Nivo Save u Srpcu je na kvoti redovne odbrane od poplave, a Sava blago raste u Brodu i Šamcu, ali za sada nema opasnosti od izlivanja.

Kada su u pitanju ostale opštine i gradovi koji su u poslijednjih nekoliko dana bili na udaru poplava, stanje se polako stabilizuje, kaze portparol Republičke uprave Civilne zaštite, Željko Stojanović.

„Nakon nekoliko dana rasta, rijeke Sana i Una bilježe pad nivoa vodotoka. Život u Prijedoru, Novom Gradu i Kostajnici se normalizuje. U toku je odvođenje vode iz prirodnih depresija i ispumpavanja vode iz zaplavljenih podruma i pomoćnih objekata, sanacija i dezinfekcija terena. Posebna pažnja se poklanja pojačanom hlorisanju vode za piće.“

XS
SM
MD
LG