Dostupni linkovi

Sedamdeset godina “Travničke hronike”: Andrićevo djelo i dalje aktuelno


Izložba u Travniku
Izložba u Travniku

U Travniku je obilježena 70. godišnjica od objavljivanja romana "Travnička hronika", jednog od najljepših i najvažnijih književnih djela Ive Andrića, koje je objavljeno na više od 30 jezika. Ovim povodom, u srednjovjekovnoj tvrđavi otvorena je izložba "Konsulska vremena Ive Andrića”.

“Želimo da na dokumentarni način pokažemo posjetiteljima dio onoga što je bilo neophodno kako bi Andrić napisao roman ‘Travnička hronika’, a to su dokumenti, fotografije Travnika, crteži, konsulski izvještaji, te stranice rukopisa romana, kao i rijetke Andrićeve izjava o tome kako je nastalo ovo djelo”, kazao je Enes Škrgo, autor izložbe i kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Izložba u Travniku
Izložba u Travniku

Zahvaljujući “Travničkoj hronici”, koja govori o konsulskim vremenima vezirskog Travnika, ovaj grad u srednjoj Bosni upisan je u mapu svjetske književnosti. Škrgo kaže da je velika vrijednost “Travničke hronike” to što je i danas aktualna i u centru pažnje čitatelja.

“Jako je malo književnih djela koja su zaista aktualna i nakon 70 godina. ‘Travnička hronika’ govori o događajima prije 200 godina, ali i danas, ukoliko se osvrnute na društvenu i političku zbilju, možete vidjeti da se nije mnogo toga promijenilo, ne samo u mentalitetu lokalnog stanovništva nego i u odnosima snaga u međunarodnoj zajednici”, naglasio je Škrgo.

Iako od rata vise ne nosi naziv Narodna biblioteka “Ivo Andrić”, Gradska biblioteka Travnik i dalje čuva bogati Andrićev književni opus. Direktorica biblioteke Nermana Ramčić kaže kako je od svih Andrićevih djela, u Travniku i dalje najpopularnija upravo “Travnička hronika”.

“Godinama je ljudi iščitavaju i baš je studiraju tražeći nešto interesantno, neku vezu između prošlosti I sadašnjosti. Dosta naših čitalaca s kojima razgovaramo kažu da nalaze dosta sličnosti između Travnika kojeg je opisao Andrić i onoga što je ovaj grad danas te da malo toga promijenilo i u karakteru ljudi”, kaže Ramčić.

Rodna kuća Ive Andrića
Rodna kuća Ive Andrića

Zahvaljujući Društvu filatelista i kolekcionara iz Travnika, sve poštanske pošiljke upućene iz pošte u Travniku imaju otisnut poseban poštanski žig s motivom 70. godišnjice “Travničke hronike”.

“Naše društvo, zajedno sa Zavičajnim muzejom iz Travnika, prati sve što je vezano za Andrića i na taj način pokušavamo sačuvati u sjećanju njegov lik i njegovo djelo”, kazao je potpredsjednik Društva Mihajlo Sokanović.

Radnici Zadružne štamparije Beograd završili su 28. augusta 1945. godine jedno od najljepših i najvažnijih književnih djela ikada napisanih na južnoslavenskim jezicima - roman Ive Andrića "Travnička hronika", s podnaslovom "Konsulska vremena".

Izložba “Konsulska vremena Ive Andrića” koja je povodom ove godišnjice postavljena u travničkoj tvrđavi bit će otvorena do 5. septrembra.

XS
SM
MD
LG