Dostupni linkovi

Prva generacija sarajevskih žurnalista: Zaljubljeni u novinarstvo i nakon 40 godina


Prva generacija žurnalista na FPN u Sarajevu
Prva generacija žurnalista na FPN u Sarajevu

Prva generacija žurnalista obilježila je 40. godina od diplomiranja na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Atmosfera ispred Fakulteta, gdje su se neki od njih vidjeli prvi put poslije više od dvadeset godina, bila je prepuna emocija, sjećanja na neka davna, kako kažu, bolja vremena.

Vlado Markanović (levo) i Milenko Voćkić
Vlado Markanović (levo) i Milenko Voćkić

Danas rasuti po svijetu, ali i dalje vezani za novinarstvo. Sa nostalgijom jedan od njih, Vladimir Markanović, koji danas živi i radi u Novom Sadu sjeća se studentskih dana.

„Radujem se kao i prije 40 godina. Najradije se sjećam tih prvih dana kada niko nikog nije znao i kada su nas povezivali susreti, anegdote, pomaganje na ispitima... Radovali smo se. Volio bih da se i ovi mladi koji dolaze i upisuju fakultet raduju kao što smo se mi radovali i da za 40 godina budu sretni kao što smo i mi sretni, bez obzira na nevolje koje ih prate", rekao je Markanović.

„Upisali smo fakultet 1971. godine, a neki od nas diplomirali do 1975. Mi smo bili prva generacija... Imali smo sreću da to budemo, iako smo bili zamorčići“, kaže nekadašnja novinarka Radio Sarajeva Milka Figurić-Kovačević, koja danas živi i radi u Americi.

Prije četrdeset godina, prva generacija studenata žurnalistike na sarajevskom Fakultetu političkih nauka je diplomirala, a danas ih dijele samo dvije godine do starosne penzije.

„Kad sam stajala ispred zgrade Fakulteta s diplomom žurnaliste mislila sam da izlazim da promijenim svijet. Sad nakon 40 godina znam da svijet nisam promijenila, ali sam izuzetno sretna što sam radila ovaj posao i što sam ostala bez mrlje u privatnom i poslovnom angažmanu“, rekla je Azra Sipović, urednica Radija Federacije Bosne i Hercegovine.

Milka Figurić Kovačević
Milka Figurić Kovačević

Profesor Fakulteta političkih nauka Besim Spahić za svoju generaciju kaže da su bili zaljubljeni u profesiju, a profesori ih nisu morali tjerati da uče i rade. Za literaturu su se snalazili, učili i radili zajedno.

„Mi smo bili zaljubljeni u svoju profesiju, profesori nas nisu morali tjerati da učimo i čitamo knjige, bili smo kolektiv, učili smo skupa. Znali smo poneku zapaliti i popiti, ali smo bili dobri studenti, voljeli smo svoju profesiju. Sretan sam što smo dočekali da se ponovo nađemo“, rekao je profesor Spahić.

Mnoga novinarska imena bili su prvoj generaciju diplomiranih žurnalista – Milenko Voćkić, Gordana Sandić Hadžihasanović, Milka Figurić, Milan Trivić, Mladen Vujić, Besim Spahić, Azra Sipović, Amir Hodžić samo su neki od njih.

Iako ih dijeli samo dvije godine od penzije, kako su rekli, osjećaju se mladi kao da su tek diplomirali.

XS
SM
MD
LG