Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 21:31 CET

  Crna Gora

  Jeremića očekuju u Bijelom Polju

  Svetosavska akademija organizuje se već četvrti put u Bijelom Polju
  Svetosavska akademija organizuje se već četvrti put u Bijelom Polju
  Vest o održavanju Svetosavske akademije u Bijelom Polju, sama po sebi, ne bi bila ni po čemu neobična, da nije najavljeno da će toj svečanosti prisustvovati i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

  Svetosavska akademija koja se već četvrti put organizuje u Bijelom Polju, do sada je izazivala masovan odziv pravoslavnih vjernika. Više od četiri hiljade ljudi na dosadašnjim manifestacijama znalo se okupiti u bijelopoljskoj Sportskoj hali na tom duhovnom i kulturnom skupu koji organizuje Budimljansko-nikšićka eparhija.
  FUŠTIĆ:
  Ne vidim apsolutno nikakve političke konotacije i implikacije zbog posjeta tako jednog visokog gosta iz Srbije...

  Ove godine prvi put dobija i politički kontekst, najavom da će prisustvovati ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić. „Njega očekuju u Bijelom Polju“, juče nam je potvrdio vladika Joanikije, domaćin akademije, koji će večeras u 19 sati održati uvodno slovo.

  "Politička partija, Nova srpska demokratija u Svetosavskoj akademiji vidi čuvara riznice srpske tradicije na sjeveru, a nikako politički skup", kaže predsjednik bijelopoljskog odbora Nove Slavko Fuštić i dodaje:

  "Svetosavska akademija koja se tradicionalo održava u Bijelom Polju znači da narod Bijelog Polja pamti svoje korijene, istoriju i svoju tradiciju i zato se svake godine održava Svetosavska akademija koja je masovno posećena. Da samo podsjetim, da je u 14. vijeku u Bijelom Polju stolovao Sveti Danilo drugi koji je krunisao Dušana Nemanjića za kralja Srbije. To je jedna tradicija koja datira od 14. vijeka da Bijelo Polje ima jednu srpsku tradiciju i očigledno je da pravoslavni, srpski narod Bijelog Polja apsolutno drži do te tradicije i svake godine na Dan Svetog Save podsjeća se na svoju istoriju, tradiciju i svoju duhovnu vertikalu."

  RSE: Kako komentarišete ovogodišnju najavu ministara inostranih poslova gospodina Vuka Jeremića Bijelom Polju upravo na Svetosavsku akademiju, ako ne griješim to bi bio, u političkom smislu, najviši gost koji je do sada došao tu?

  Fuštić: "Ja ne vidim tu ništa čudno. Potpuno je normalno da predstavnik države Srbije bude na tako jednom duhovnom i vjerskom skupu i ne vidim apsolutno nikakve političke konotacije i implikacije zbog posjeta tako jednog visokog gosta iz Srbije."

  NIJESU U IGRI

  Predsjednik Opštine Bijelo Polje Tarzan Milošević nam je juče potvrdio da će prisustvovati skupu, ali jutros sa njim nijesmo uspjeli kontaktirati. U Socijalističkoj narodnoj partiji, najjačoj opozicionoj partiji i u Bijelom Polju, kažu da neće biti na akademiji. To objašnjava predsjednik njihovog Opštinskog odbora Vešigora Bulatović:

  "Socijalističkoj narodnoj partiji niko još nije poslao nijednu pozivnicu. Nikada nijesu ni praktikovali da nam pošalju pozivnicu, iako smo to očekivali i mislim da je to skup koji je neko iz crkvene opštine praktično privatizovao."

  RSE: Da li vidite politizaciju tog skupa?

  Bulatović: "Ako nijesmo dobili pozivnicu, mi najvjerovatnije nećemo ni učestvovati, a onda ne mogu da kažem da li je ispolitizovan ili ne. Crkvena opština forsira neke druge političke partije, druge opcije, druga razmišljanja i njima sigurno šalje pozive. Znam da su nekima pozivnice poslate. Nama, ponavljam, nijesu. Očekivao sam da dobijemo obavještenje i objašnjenje - kako ministar dolazi, ko ga prima, ko ga prati. Mi u toj igri nijesmo."
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Tom. Bajic Grad: Klivland Ohajo USA
  01.02.2010 03:13
  Koliko ja mogu uociti, ovdje je i text i primjedbe onih koji su na drugoj strani "plota" nepozvani i nepotrebni onima koji rade na izmirenju brace.

  Ime: Romano
  28.01.2010 22:24
  Bolje bi bilo da Jeremica ocekuju u Beloj Palanci umjesto u Bijelom Polju. Tamo je popularniji. Osim toga, mladjani ministar nije ni Srbiju obisao kako treba, a ne silazi iz aviona obilazeci po svijetu mjesta i gradove koji se ni na geografskim kartama ne mogu naci. Vjerovatno siri istinu o Srbiji, a za to je potreban avion. Istina nije upecatljiva ako se siri autom ili zapreznim vozilom.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.