Nedjelja, 29. novembar/studeni 2015, 16:51 CET

Crna Gora

Jeremića očekuju u Bijelom Polju

Svetosavska akademija organizuje se već četvrti put u Bijelom Polju
Svetosavska akademija organizuje se već četvrti put u Bijelom Polju
Vest o održavanju Svetosavske akademije u Bijelom Polju, sama po sebi, ne bi bila ni po čemu neobična, da nije najavljeno da će toj svečanosti prisustvovati i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Svetosavska akademija koja se već četvrti put organizuje u Bijelom Polju, do sada je izazivala masovan odziv pravoslavnih vjernika. Više od četiri hiljade ljudi na dosadašnjim manifestacijama znalo se okupiti u bijelopoljskoj Sportskoj hali na tom duhovnom i kulturnom skupu koji organizuje Budimljansko-nikšićka eparhija.
FUŠTIĆ:
Ne vidim apsolutno nikakve političke konotacije i implikacije zbog posjeta tako jednog visokog gosta iz Srbije...

Ove godine prvi put dobija i politički kontekst, najavom da će prisustvovati ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić. „Njega očekuju u Bijelom Polju“, juče nam je potvrdio vladika Joanikije, domaćin akademije, koji će večeras u 19 sati održati uvodno slovo.

"Politička partija, Nova srpska demokratija u Svetosavskoj akademiji vidi čuvara riznice srpske tradicije na sjeveru, a nikako politički skup", kaže predsjednik bijelopoljskog odbora Nove Slavko Fuštić i dodaje:

"Svetosavska akademija koja se tradicionalo održava u Bijelom Polju znači da narod Bijelog Polja pamti svoje korijene, istoriju i svoju tradiciju i zato se svake godine održava Svetosavska akademija koja je masovno posećena. Da samo podsjetim, da je u 14. vijeku u Bijelom Polju stolovao Sveti Danilo drugi koji je krunisao Dušana Nemanjića za kralja Srbije. To je jedna tradicija koja datira od 14. vijeka da Bijelo Polje ima jednu srpsku tradiciju i očigledno je da pravoslavni, srpski narod Bijelog Polja apsolutno drži do te tradicije i svake godine na Dan Svetog Save podsjeća se na svoju istoriju, tradiciju i svoju duhovnu vertikalu."

RSE: Kako komentarišete ovogodišnju najavu ministara inostranih poslova gospodina Vuka Jeremića Bijelom Polju upravo na Svetosavsku akademiju, ako ne griješim to bi bio, u političkom smislu, najviši gost koji je do sada došao tu?

Fuštić: "Ja ne vidim tu ništa čudno. Potpuno je normalno da predstavnik države Srbije bude na tako jednom duhovnom i vjerskom skupu i ne vidim apsolutno nikakve političke konotacije i implikacije zbog posjeta tako jednog visokog gosta iz Srbije."

NIJESU U IGRI

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Tarzan Milošević nam je juče potvrdio da će prisustvovati skupu, ali jutros sa njim nijesmo uspjeli kontaktirati. U Socijalističkoj narodnoj partiji, najjačoj opozicionoj partiji i u Bijelom Polju, kažu da neće biti na akademiji. To objašnjava predsjednik njihovog Opštinskog odbora Vešigora Bulatović:

"Socijalističkoj narodnoj partiji niko još nije poslao nijednu pozivnicu. Nikada nijesu ni praktikovali da nam pošalju pozivnicu, iako smo to očekivali i mislim da je to skup koji je neko iz crkvene opštine praktično privatizovao."

RSE: Da li vidite politizaciju tog skupa?

Bulatović: "Ako nijesmo dobili pozivnicu, mi najvjerovatnije nećemo ni učestvovati, a onda ne mogu da kažem da li je ispolitizovan ili ne. Crkvena opština forsira neke druge političke partije, druge opcije, druga razmišljanja i njima sigurno šalje pozive. Znam da su nekima pozivnice poslate. Nama, ponavljam, nijesu. Očekivao sam da dobijemo obavještenje i objašnjenje - kako ministar dolazi, ko ga prima, ko ga prati. Mi u toj igri nijesmo."
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Tom. Bajic Grad: Klivland Ohajo USA
01.02.2010 03:13
Koliko ja mogu uociti, ovdje je i text i primjedbe onih koji su na drugoj strani "plota" nepozvani i nepotrebni onima koji rade na izmirenju brace.

Ime: Romano
28.01.2010 22:24
Bolje bi bilo da Jeremica ocekuju u Beloj Palanci umjesto u Bijelom Polju. Tamo je popularniji. Osim toga, mladjani ministar nije ni Srbiju obisao kako treba, a ne silazi iz aviona obilazeci po svijetu mjesta i gradove koji se ni na geografskim kartama ne mogu naci. Vjerovatno siri istinu o Srbiji, a za to je potreban avion. Istina nije upecatljiva ako se siri autom ili zapreznim vozilom.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika