Dostupni linkovi

Bivšim zatočenicima zabranjen ulaz u prostor nekadašnjeg logora


Obilježena 20 obljetnica od zatvaranja logora Dretelj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Obilježena 21. obljetnica od zatvaranja logora Dretelj

U mjestu Dretelj, nedaleko od Čapljine, Savez logoraša u BiH, organizirao je u četvrtak obilježavanje 21. godišnjice od zatvaranja zloglasnog konclogora HVO-a u tom naselju, kroz koji je od 1992. do septembra 1993. godine prošlo na hiljade civila i ratnih zarobljenika srpske i bošnjačke nacionalnosti. Skup je protekao bez incidenata, uz jako policijsko osiguranje, a predstavnicima Saveza logoraša i bivšim zatočenicima nije omogućen ulaz u krug bivše kasarne i hangare u kojima su držani u nečovječnim uslovima.

Kroz logor Dretelj je za dvije godine prošao veliki broj zatočenika najprije srpske, a potom i bošnjačke nacionalnosti, kaže Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, koji je i organizirao današnji skup pred kapijom Dretelja:

„Kroz ovaj logor je prošlo od tri i po do četitri hiljade logoraša, ubijeno je, što u živom štitu što u kopanju rovova, oko 180 logoraša, oko 500 je ranjeno prilikom kopanja rovova i angažovanja u živom štitu.“

Predstavnici udruženja logoraša kažu da se za desetinama zatočenika i dan-danas traga. Remzo Šuta iz Čapljine je u logoru Dretelj proveo oko sto dana. Boravio je i u prostoriji u kojoj je 68 ljudi bilo smješteno u 35 metara kvadratnih:

Ubacivali su nam vodu unutra, udarali mlaznicama iz cisterni po nama da bi zamirili rane i modrice po leđima i ostalo. Kod mene su od terora umrla četvorica ljudi.“

U logoru Dretelj su najviše bili Bošnjaci Hercegovine i srednje Bosne. Mehmed Bešić iz Prozora je u Dretelj doveden 11. juna 1993. i tu je proveo 73 dana:

„Iživljavali se, radili šta su htjeli. Mi smo ovdje mokraću pili svoju.“

I Enver Hodžić iz Prozora je takođe bio zatočenik u Dretelju:

„Meni su konkretno izbili sve zube, rebra mi polomili.“

Bivšim zatočenicima nije dozvoljeno da uđu u prostor nekadašnjeg logora. Na kapiji su ih dočekali pripadnici jedne zaštitarske firme. Predstavnici Saveza logoraša kažu da su dobili negativan odgovor od Hercegovačke banke, koja sada gazduje tom bivšom kasarnom. Čelnik čapljinskog saveza logoraša Sead Tabaković govori:

„Mi nismo došli da dižemo tenzije, mi smo došli ovdje samo da kažemo istinu koja se dogodila, ništa više.“

Skup je protekao mirno, bez incidenata, uz policijsko osiguranje. Suljo Kmetaš, čelnik Saveza logoraša HN kantona:

„Mi u Savezu logoraša BiH obilazimo sve logore, i u RS-u, u Hercegovini, diljem BiH. Ja, kako obilazim i posjećujem ove logore, još nisam naišao na ovoliko prisustvo policije.“

XS
SM
MD
LG