Dostupni linkovi

Biznis po mjeri SPC: Hoteli umjesto narodnih kuhinja


Amfilohije Radović
Amfilohije Radović
Mitropolija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori dobila je zeleno svijetlo za još jedan unosan građevinski poduhvat u do sada netaknutoj i atraktivnoj primorskoj uvali - Buljarici.

I dok se javnost pita da li je gradnja turističkih kompleksa pravi način da se valorizuje crkvena imovina u vremenu krize i nemaštine, iz crkve odgovaraju da je planirani biznis – u slavu Boga, a na dobro naroda.

Novim planskim dokumentom koji se odnosi na Buljaričko polje, atraktivnu i još neiskorištenu primorsku uvalu u blizini Petrovca, izašlo se u susret željama crkve da na više od 50 hiljada kvadratnih metara svoje zemlje, osim turističkih vila ucrta i poslovno stambene objekte, hotel, sportske i rekreativne terene, javnu garažu.

Mitropolit Amfilohije je nedavno kazao da u novi građevinski poduhvat crkva ne ulazi radi sebe i svog interesa.

“Crkva će uraditi sve da ta imovina bude dostojanstveno i časno upotrijebljena za dobro i manastira Gradišta i za dobro crkve i za dobro ovoga naroda. Crkva je tome oduvijek služila, radi toga postoji, ne radi sebe i svojih interesa nego radi Boga, duše i naroda i njegovog duhovnog, moralnog i materijalnog napretka.”

Vjerski analitičar Mirko Đorđević kaže da mu vijest da Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije planiraju izgradnju hotela i luksuznih vila u Buljarici, nije novina. Đorđević dodaje i da to nije rijetka pojava u Srpskoj pravoslavnoj crkvi:

Mirko Đorđević
Mirko Đorđević
“Problem je što mitropolit Amfilohije i drugi to ogromno bogatstvo koje imaju ne daju da sagrade starački dom, da otvore što više kuhinja za stare, nemoćne i bedne, dječje jaslice ili neku bolnicu. Tu je problem i to je skandalozno da u ovim vremenima kada broj nezaposlenih, unesrećenih i starih raste mi imamo činjenicu, koju ne opovrgavaju ni iz crkve da je njena karitativna funkcija vrlo loša.”

Crkvena uprava je godinama na meti kritika zbog imovine i prihoda koji su netransparentni, ali i zbog činjenice da umjesto u haminitarne, uglavnom ulaže u građevinske i biznis poduhvate. Mitropolija crnogorsko-primorska, koja važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi, već je izgradila hotel „Podostrog", te kompleks od dvije stambene zgrade, vlasnik je više ugostiteljskih objekata, duhovnih objekata i turističke agencije. Sa druge strane, crkva je tek prije nekoliko godina otvorila dvije narodne kuhinje na Cetinju i u Podgorici.

I ranije su iz crkve odgovarajući na pitanja zašto na atraktivnim parcelama ne gradi staračke domove, bolnice, vrtiće, narodne kuhinje kako bi pomogla pastvi govorili da to nije uvijek moguće jer se i sami nalaze u materijalnoj nemoći.

Vjerski analitičar Mirko Đorđević kaže da crkvu doživljava kao bogatu: ,,Prva činjenica stoji da je on, odnosno mitropolija veoma bogata i to njegovo bogatstvo potiče iz manastira Ostrog gdje dolaze hilajde ljudi, zatim od donacija, dobija i novac iz fondacija, od države, legata tako da on nema problema sa novcem. To potvrđuje pravilo o kojem sam dosta pričao, a to je da je naša pravoslavna crkva tokom vekova bila mala i relativno siromašna. Prvi put sada, unazad 20 godina, ona više nije siromašna jer se njen budžet prihranjuje i od države i od legata.”
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG