Dostupni linkovi

Eko kamp Zlakusa: Borba za čistu životnu sredinu


Kamp Zlakusa 2014
Kamp Zlakusa 2014

U užičkom selu Zlakusa u toku je 6. Medjunarodni studentski eko kamp tokom koga studenti iz nekoliko zemalja čiste divlje deponije. Ovo selo poznato po izradi posudja od gline kao i Medjunarodnoj koloniji umetničke keramike, pretenduje da postane najčistija sredina, odnosno prvo ekološko selo u Srbiji, kaže Saša Drndarević, iz zlakuškog Etno udruženja “Zavičaj” koje organizuje svake godine kamp tokom letnjih meseci:

“Kamp ima za cilj da selo Zlakusu kompletno očisti od brojnih divljih deponija kojih je nažalost mnogo po lokalnim vodenim tokovima, po ambisima, kako bi ovaj kraj proglasili prvim čistim, ekološkim turističkim krajem u Zapadnoj Srbiji, a možda i u celoj Srbiji. Kada se očisti Zlakusa, onda učesnici kampa čiste i širu okolinu u užičkom kraju. Ove godine učesnici dolaze iz šest država, i to iz Makedonije, Češke, Rusije, Ukrajine, Bugarske i Turske. Naravno, tu su i učesnici iz Srbije. Kamp se malo kasnije održava nego ranijih pet godina, jer znate, bila je poplava i vanredna situacija, bili su izbori, promene u ministarstvima i po prvo put ove godine Eko kamp je podržalo Ministarstvo poljoprivrede Srbije, što nam daje novu snagu da istrajemo u našem cilju i dobijemo jednu čistu sredinu, ali prethodno se radi i na edukaciji lokalnog stanovništva”, kaže Drndarević.

Učesnici kampa
Učesnici kampa

Neki od stranih studenata učesnika kampa kažu nisu prvi put u Srbiji, kao što je slučaj sa Irinom iz Češke:

“Ovo mi nije prvi put da dolazim u Srbiju, bila sam i prošle godine kada sam kao student radila jedno istražiavnje. Volim Srbiju, i ovoj mi je bio način da opet dođem, a ovde sam sada i da pomognem da se očisti ovo lepo mesto. Ovakve akcije su daleko više rasprostranjene u evrospkim zemljama, i ja želim svojim radom da ulepšam ovu sredinu, i da ubedimo ljude kako je lepše živeti bez ovoliko otpada u okolini.”

Učešće u kampu je dobro iskustvo, i druženje, kaže Roza iz Makedonije: “Ovo je jedno veliko iskustvo, pozitvno iskustvo tokom druženja i upoznavanja ljudi na ovom poslu, a svima je cilj zdarva sredina što je naravno veliki zančaj za one koji žive ovde u selu. Ali zadovoljstvo je i za nas ako pomognemo našim radom.”

Učesnicima kampa pridružili su se i volonteri iz sela Zlakuse, učesnica iz Srbije:

“Imamo u ovom poslu malo lakše dane i teže dane. Tokom lakših dana čistimo male deponije pored puta, krčimo pešaške staze i radimo neke sitnije posliće. Teži dani su kada čistimo veće divlje deponije i imamo pomoć od lokalnih volopntera koji su se priključili u velikom broju. Čistimo divlje deponije koje se već godinama talože u slojevima po šumi i proplancima i to je zaista težak posao. Evo, samo u jednom danu očisitli smo šest takvih deponija.”

Kamp traje do kraja novembra, a učesnici kampa će tokom dvodnevnog seminara učenicima osnovnih škola i predškolcima užičkog kraja u prirodi govoriti o značaju očivanja životne sredine, a cilj ovog kampa jeste i podizanje ekološke svesti lokalnog stanovništva, prvenstveno dece, kako bi divlje deponije bile ružna prošlost u narednim godinama. Jer, iako se tokom ovih kampova svake godine celo selo potpuno očisti, naredne godine uvek ima po koja divlja deponije više.

XS
SM
MD
LG