Dostupni linkovi

Nove pretnje ekstremista jemenskog ogranka Al Kaide


Saudijska granična patrola na granici s Jemenom
Saudijska granična patrola na granici s Jemenom

RSE

Sjedinjene Američke Države su najavile da će ubrzati isporuku oružja koaliciji zemalja koju predvodi Saudijska Arabija u borbama protiv radikalnih Huta koji zauzimaju nove teritorije u Jemenu nakon što su podigli oružanu pobunu protiv vlade. U međuvremenu u streteški važnoj luci Aden besne ulične borbe između ovih šiitskih pobunjenika i snaga predsednika Hadijua, a humanitarne organizacije upozoravaju na ogroman broj civilnih žrtava.

Osim oružja, SAD će povećati razmenu obaveštajnih podataka sa zemljama koalicije, kako bi se sprečilo napredovanje militantnih Huta koji pokušavaju da prošire područja koja kontrolišu u Jemenu.

Zamenik državnog sekretara Entoni Blinken kaže da je uspostavljen je "zajednički koordinacioni centar", a saudijskom vladom radi pomoći njenim ratnim operacijama.

"Saudijska Arabija šalje snažnu poruku Hutima i njihovim saveznicima da neće uspeti da ovladaju Jemenom koristeći silu", navodi Blinken.

Situaciju u Jemenu dodatno komplikuje napredovanje ekstremista iz jemenskog ogranka Al Kaide koji pokušavaju da iskoriste haos koji je zavladao u ovoj zemlji da bi ovladali teritorijama i ojačali svoj uticaj.

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter ističe da ovi islamisti predstavljaju po Zapad, uključujući SAD, dugotrajnu i ozbiljnu pretnju protiv koje će se borba nastaviti, te da se za Jemen mora naći trajno rešenje.

"U odnosu prema Jemenu, Sjedinjene Države podržavaju napore da se nađe političko rešenje i zaustavi nasilje. Istovremeno, podržavamo saudijske napore da zaštite vlastitu bezbednost što je dugotrajni interes SAD i njenog višegodišnjeg partnera u regionu", navodi Karter.

No, vazdušni udari koalicionih snaga nisu za sada uspeli da u potpunosti zaustave napredovanje Huta i njihovih saveznika sa severa zemlje, gde kontrolišu i prestonicu Sanu prema Adenu, drugom gradu po veličini, i strateškoj luci na jugu zemlje.

Pobunjenici, uprkos stalnim vazdušnim udarima kojima su izloženi, i dalje drže pod kontrolom pojedine kvartove u ovom gradu gde se vode žestoke borbe.

Portparolka Međunarodnog Crvenog krsta Mari-Kler Fegali prenosi sa lica mesta da je humanitarna situacija u zemlji krajnje kritična, a u Adenu, gotovo "katastrofična" jer sve više nedostaje hrane, vode i struje.

"Humanitarni uslovi su veoma loši… Bolnice su oštećene, one nisu u stanju da zbrinu ogroman broj ranjenih. Mrtva tela leže na ulicama koja njihove porodice ne mogu da odnesu i sahrane na odgovarajući način", ocenjuje Fegali.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je za poslednje tri nedelje u Jemenu ubijeno najmanje 540 ljudi, a da je povređeno 1.700. Među stradalima su više od njih četrdeset - bila deca.

XS
SM
MD
LG