Dostupni linkovi

Brammertz u središnjoj Bosni


Serge Brammertz u razgovoru sa Anicom Jurić
Serge Brammertz u razgovoru sa Anicom Jurić

Anica Jurić iz Kaknja izgubila je tokom proteklog rata tri sina i muža, a gubi i nadu kako će odgovorni za ovaj zločin biti izvedeni pred lice pravde. O svojoj tragediji razgovarala je u utorak Novoj Biloj kod Travnika sa glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom.

Anini sinovi imali su 19, 21 i 25 godina kada su poginuli i ona kaže kako je nakon njihove, pogibije njenog muža, život za nju stao te da se nada kako će odgovorne stići pravda, barem na drugome svijetu.

Glavni haaški tužitelj razgovarao je u Novoj Biloj i sa članovima ostalih obitelji žrtava, kao i sa logorašima iz proteklog rata.

Brammertz u Novoj Biloj, foto: Marija Augustinović
Brammertz u Novoj Biloj, foto: Marija Augustinović

“Sastanci sa udrugama obitelji žrtava sa svih strana izuzetno su bitni za Haaški tribunal jer se moramo baviti bolom koji je nakon rata još prisutan”, kazao je Brammertz.

On je posjetio crkvu u Novoj Biloj koja je tokom rata služila kao bolnica.

“Mjesta poput ovog nas podsjećaju kako i u najtežim uvjetima ljudi daju najblje od sebe i posvećuju svoj život kako bi pomogli drugima”, kazao je Brammertz.

Glavni haaški tužitelj posjetio je srednju Bosnu na poziv Hrvatske udruge logoraša domovinskog rata, čiji je predsjednik Anđelko Kvesić ponovno ukazao na nužnost procesuiranja svih slučajeva ratnih zločina.

“Dvadeset godina je prošlo i da bi se došlo do pomirenja moraju se procesuirati zločinci, bez obzira kojoj etničkoj, vjerskoj ili političkoj opciji pripadali”, rekao je Kvesić.

Glavni haaški tužitelj istaknuo je kako se tokom posjete BiH sastao sa novom generacijom budućih pravnika koji znaju do čega može dovesti nedostatak vladavine prava, pa će na njima biti i odgovornost da naprave napredak u BiH.

XS
SM
MD
LG