Dostupni linkovi

Ko može da se obračuna s huliganima?


Brankica Stanković
Brankica Stanković
Nakon što su navijači Partizana, skandirajući sa tribina, pozivali na ubistvo novinarke B92 Brankice Stanković policija je uhapsila trojicu huligana, i najavila nova hapšenja. Protiv vođa navijačkih grupa do danas je podnet veliki broj kirivičnih prijava.

Ipak, niko od njih nije procesuiran, što je dovelo do toga da se danas pokazuju moćnijim od države. Uzrok tome, prema nekim mišljenjima, treba tražiti u njihovoj ulozi u ratnoj politici devedesetih i nacionalnoj ideologiji sa kojom Srbija do danas nije rasčistila.

Pretnje novinarki Brankici Stanković nižu se iz dana u dan, a policija je, zbog poslednjih, kada su navijači Partizana javno sa tribina pozvali na njeno ubistvo, uhapsila trojicu huligana. Najavljujući nova hapšenja, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će svaki akt nasilja koji nema veze sa navijanjem na sportskim priredbama biti najoštrije sankcionisan.

“Niko u ovoj državi nikome ne sme da preti. Kako će teći dalje ti procesi nije u rukama Ministarstva unutrašnjih poslova.”

Poslednje pozive na linč, koji traju već dve nedelje i zbog kojih je Brankica Stanković dobila i policijsko obezbeđenje, na tribinama tokom utakmice Partizana zabeležile su kamere.

“Otrovna si kao zmija, proći ćeš k’o Ćuruvija”, skandirali su navijači aludirajući na novinara Slavaka Ćuruviju koji je 1999. ubijen u centru Beograda. Sve je praćeno šutiranjem, udaranjem u glavu i na kraju probadanjem plastične lutke, koja je predstavljala Brankicu Stanković, na šta je uledilo gromoglasno skandiranje navijača.

Posle ovoga, konačno se oglasila i Uprava fudbalskog kluba Partizan, osuđujući pretnje, ali i odbacujući bilo kakvu odgovornost. Iako su se ranijem sličnom skandiranju na terenima pridružili čak i košarkaši Partizana, direktor ovog kluba Predrag Danilović poručio je nedavno kako je “u takvoj atmosferi pretenciozno tražiti nešto ružno”:

“Poneseni emocijama jedne velike pobede, jedne odlične igre Partizana nažalost, takve stvari se dešavaju.”
Problem u neadekvatnoj kaznenoj politici - Slobodan Homen

Takve stvari nastaviće da se dešavaju sve dok brojne krivične prijave, koje su do danas podnete protiv ekstremnih vođa navijačkih grupa, budu stajale u fijokama. Razlog pretnjama koje su usledile autorki emisije Insajder, upravo je iznošenje u javnost kriminalnih dela huligana, koja još uvek čekaju sankciju. Da je najveća odgovornost na pravosuđu i lošoj kaznenoj politici priznao je i državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen.

“Mislim da smo videli na ovim scenama na stadionu da mnogo više ljudi učestvuje u tome, i da je to počeo da biva neki sistem ponašanja. Naravno, osnovni problem je bio neadekvatna kaznena politika, isuviše dugo trajanje postupaka, nadam se da će i sudovi i tužilaštvo shvatiti važnost borbe protiv ovakve vrste ponašanja”, kaže Homen.

RATNA ULOGA NAVIJAČA

Manifestacija ovog dubokog problema, koja je kulminirala ubistvom francuskog navijača u centru Beograda, počela je mnogo ranije uz podršku tadašnje vlasti. Navijačke grupe bile su značajno sredstvo za sprovođenje političkih ciljeva, pa su tako na poziv bivšeg premijera Vojislava Koštunice i Srpske crkve mase huligana izašle na ulice i posle proglašenja nezavisnosti Kosova demolirale strane ambasade i centar Beogada.

Da nije spremna da se obračuna sa huliganima, pokazala je i sadašnja vlast, kada je zbog pretnji i poziva na linč, otkazana najavljena Parada ponosa u Beogradu. Ovakva homofomofobija samo je deo stalne mržnje prema svemu što je drugo i drugačije, bilo da je reč o političkim neistomišljenicima ili prilipadnicima drugih nacija. Tako su najmilitantnije pripadnici navijača Crvene zvezde početkom devedesetih godina poslužili za formiranje jezgra paravojne formacije Tigrovi, koji su na čelu sa Željkom Ražnatovićem Arkanom ostali upamćeni po zločinima u zapadnoj Bosni i u Hrvatskoj.

Novinar i autor filma Jedinica Filip Švarm:

“Arkanova Srpska dobrovoljačka garda nastala je 1991., a njena osnova bili su militantni navijači Crvene zvezde – Delije, jer je Arkan dugo vremena bio vođa navijača Crvene zvezde, pa je iskoristio priliku da mobilizira najmilitantnije momke. Ostaće zabilježen njihov ulazak u Bijeljinu i snimci na kojima maltretiraju ljude na ulici. Još su poznatiji po bezočnim pljačkama koje su ih pratile gde god su bili.”

Upravo u ratnoj ulozi navijačkih grupa, sociolog i poslanica Liberalno demokratske partije Vesna Pešić vidi uzrok tome što do danas imaju toliku moć.

“Problem je u tome što ovi koji su došli posle toga nisu rasčistili sa tim devedesetim godinama. Jer, ako onaj iz Obraza kaže da ti navijači nisu huligani nego naši sveti ratnici sa ratišta, vi nemate odgovor zato što nije rasčišćeno sa tim pitanjima i sa tim ratom i morate da ućutite. I tu se sigurno krije najveći deo njihove moći. Nije slučajno sto što su oni najveći rodoljubi i patriote. Ako iza toga stoji ta ideologija, svi ti ratovi, ta priča osvajanja uz pravoslavnu crkvu, ko će da se obračuna sa tim huliganima? Nema nikoga. Ne mogu ja da se obračunam ili vi”, smatra Pešić.

Poslednji slučaj demonstriranja moći ovakvih grupa dokazuje da je prošlo vreme najava i obećanja i država mora da preduzme konkretne korake.


XS
SM
MD
LG