Dostupni linkovi

Bratunac: Godišnjica stradanja Srba


Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Gradskom groblju u Bratuncu, u subotu je obilježena godišnjica stradanja 3.267 srpskih vojnika i civila iz Regije Birač. Vijence su položili Duško Četković, izaslanik Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS), te delegacije Vlada Srbije i Republike Srpske koju su predvodili srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin i premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Anđa Đukanović je izgubila muža i još uvijek traga za istinom.

"Prošle su 22 godine, a nemam nikakvih informacija o tome gdje je i kako nestao moj muž. Apelujem na one koji nešto znaju da mi kažu kako bih pronašla njegove posmrtne ostatke i dostojno ga sahranila", istakla je ona.

Ivan Petrović izgubio je oca i sina. Zalaže se za istinu i pravdu, ali i za pomirenje.

"Moramo na svim stranama biti dosljedni i pogledati se u oči. Kad se sazna istina i dođe do pravde, možemo graditi pomirenje i suživot. To nam je potrebno na ovim prostorima na kojima vijekovima živimo zajedno", rekao je Petrović.

Služenje parastosa i polaganje vijenaca, prilika je da se oda dužna pošta poginulim, istakla je Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske.

"Moramo da zadržimo pamćenje na ovakve događaje, da odamo priznanje i poštovanje prema svim onim koji su izgubili životu prethodnom ratu, onima koji su ugradili dio svog tijela da bismo dobili Republiku Srpsku. To je jedna dimenzija koja mora da ostane trajna u vlasništvu svih struktura koje se nalaze u Republici Srpskoj. Druga dimenzija svega toga je tražiti pravdu i polaziti od toga da zločin ne može da bude drugačiji jedan od drugog", naglasila je Cvijanović.

Radojka Filipović iz organizacije porodica zarobljenih i nestalih opštine Bratunac podsjetila je da žrtve ne treba dijeliti i treba procesuirati počinioce svih ratnih zločina. Ona je uputila kritike na rad Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva BiH koji sporo ili nikako ne procesuira zločine počinjene nad Srbima iz ovog dijela Podrinja.

XS
SM
MD
LG