Dostupni linkovi

Konferencija u bh. distriktu: Brčko je dokaz da BiH može ići ka EU


Konferencija u Brčkom
Konferencija u Brčkom

Institut regija Europe u suradnji sa Distriktom Brčko organizirao je 20. i 21. oktobra u Brčkom konferenciju predsjednika skupština regija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije na kojoj su sudjelovali i predstavnici iz Rumunjske, Njemačke i Austrije. Tema konferencije bila je „Implementacija i komunikacije trenutnih EU politika"

U ime domaćina gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić kazao je kako Bosna i Hercegovina na europskom putu ne treba krenuti od nule nego treba primijeniti iskustva zemalja koje su taj put već prošle.

„Naše je samo da kroz suradnju sa drugima idemo naprijed. Europa nas čeka, oni nas žele, pitanje je samo koliko smo mi spremni da sebe na neki način uključimo u čitav taj proces i da mijenjamo našu filozofiju življenja po europskim standardima“, rekao je Domić.

Predsjednik Instituta regija Europe Franz Schausberger kazao je da veoma dugi period u Bosni i Hercegovini nema iskoraka ka Europskoj uniji. Dokaz da i oba entiteta mogu ići naprijed, smatra Schausberger, jeste primjer u Brčkom koji je već, kroz zastupnike manjina u lokalnom parlamentu, implementirao odluku 'Sejdić-Finci'.

„Ja trebam sada otići u Brisel i podnijeti izvještaj o strategiji proširenja Europske unije što se tiče Bosne i Hercegovine. U tom izvještaju napisat ću pozitivne stvari o Brčkom. Napisati ću da se nadam da će Brčko biti 'motor' u Bosni i Hercegovini, motor koji će nas pokrenuti ka Europskoj uniji. Druge regije i entiteti moraju slijediti Brčko. Onda će cijela Bosna i Hercegovina biti na pravom putu“, istakao je Schausberger.

Veleposlanik Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer također drži da je, tijekom dvodnevne konferencije, Brčko prepoznato kao model i primjer ostalima na putu ka Europskoj uniji.

„Brčko je primjer Bosni i Hercegovini kako funcionira suradnja između naroda i ljudi. Mislim da je Brčko dobar primjer ne samo za ovo, nego i za razvoj i za privredne šanse.“

U sklopu konferencije, u Brčkom je potpisan i Memorandum o suradnji između Brčko distrikta i Europskog pokreta u BiH. Potpisnici Memoranduma, brčanski gradonačelnik Anto Domić i predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, kazali su da im je zajednički cilj promoviranje europskih vrijednosti onakvim kakve one uistinu i jesu.

„Upravo je ovaj Europski pokret zadužen da širi i prenosi pozitivne vrijednosti o Europi, koja su to dostignuća, i da ih stalno ponavlja, kako se ta informacija ne bi izgubila na neki način u eteru ili u prenošenju tog signala“, kaže Domić.

Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo kaže da su prije Brčkog Memorandum o suradnji potpisali s Narodnom skupštinom Republike Srpske i Srednjobosankim kantonom.

„Ovim smo zaokružili tu neku izvršnu vlast u Bosni i Hercegovini. Siguran sam da će i ostali subjekti, prije ili kasnije, slijediti ovaj pozitivan primjer, jer proces evropskih integracija nema alternativu. Ima alternativu, ali to je onda povratak u devedesete godine prošlog vijeka.“

U Brčkom je potpisana i Deklaracija o suradnji Skupštine i Parlamenata regija, te unapređenju komunikacija i informiranja o politikama EU koja će biti osnov za dalje zajedničko djelovanje. Iduća konferencija bit će održana naredne godine u Novom Sadu.

XS
SM
MD
LG