Dostupni linkovi

Brisel: Prijetnja od terorističkog napada, bezbjednosne snage u pripravnosti


Vojne i policijske patrole na ulicama Brisela, 21. novembar 2015.
Vojne i policijske patrole na ulicama Brisela, 21. novembar 2015.

Vlasti Belgije podigle su u subotu stepen opasnosti od terorističkog napada u regionu Brisela na najviši nivo, upozoravajući na "veoma ozbiljne" i "neposredne" prijetnje.

U Briselu zasjeda Savjet za nacionalnu bezbjednost. Premijer i ključni ministri trebalo bi da daju više objašnjenja za vanredne mjere u belgijskoj prijestolnici.

Belgijska policija uhapsila je u subotu popodne najmanje šest stranih državljana u gradu Vavr, objavili su policijski izvori.

Portal "Slobodna Belgija" objavio je da je nekoliko policijskih vozila poslato u oblast Bjerž u gradu Vavr koji je često posjećivao Salah Abdeslam, za koga se vjeruje da je jedini preživjeli ekstremista iz pariskih napada.

Policijska akcija izgleda nije povezana sa terorističkim napadima u Parizu prošle sedmice, u kojima je poginulo najmanje 130 ljudi, a više od 350 je ranjeno.

"Primijetili smo prisustvo tri stara vozila hitne pomoći, sada pretvorena u kombije u blizini autoputa. Lica stranog porijekla nalazila su se u tim kombijima, a jedan od njih poznat je britanskoj policiji", izjavio je za novine neimenovani policajac.

Prema njegovim riječima, ove osobe sprovedene su u policijsku stanicu, gdje su im uzeti otisci prstiju.

"Riječ je o britanskim državljanima pakistanskog porijekla. Oni ne govore francuski, ali sarađuju. U vozilima nije pronađeno oružje", kaže ovaj izvor.

Prema izvještajima medija, belgijska policija je ove sedmice u nizu kućnih racija širom Brisela, uhapsila 10 osoba u vezi sa pariskim napadima.

Bojazan nakon napada u Parizu

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je da je odluka da se podigne nivo uzbune od terorističke prijetnje u regiji Brisela "zasnovana na prilično preciznoj informaciji o riziku od napada poput onoga koji se desio u Parizu".

Šarl Mišel
Šarl Mišel

Govoreći na konferenciji za novinare u subotu, on je kazao da postoji strahovanje da bi "nekoliko pojedinaca moglo pokrenuti napad, možda čak i na više mjesta".

"Tražimo od javnosti da se ne prepusti panici, da ostane mirna. Preduzeli smo sve neophodne mjere", kazao je belgijski premijer, prenosi AP.

U noći između petka i subote je obustavljen saobraćaj u briselskom metrou i na tramvajskim prugama koje idu ispod zemlje, sve javne manifestacije i priredbe su otkazane, a na ulicama Brisela patroliraju vidno pojačane policijske i vojne snage.

Na prilazima glavnom trgu Gran plas su postavljene barijere i prolaznike pretresa policija, a na krovovima su zauzeli položaje policijski i vojni snajperi.

Vlada je građanima izdala preporuke da izbjegavaju mjesta s većim koncentracijama ljudi, kao što su željezničke stanice, aerodromi i drugi objekti.

Apeluje se da stanovništo ne ometa bezbjednosne provjere koje vrše policija i vojska, kao i da "ne širi glasine i slijedi zvanična obavještenja vlasti i policije".

Belgijski mediji spekulišu kakva bi opasnost mogla navesti vladu da zavede četvrti, najviši stepen uzbune u Briselu. Pored ostalog se ukazuje na to da je u petak pod optužbom za pomaganje terorističkih atentata u Parizu u Belgiji uhapšen i treći osumnjičeni jatak.

Pretresi i potrage za saučesnicima atentata u Parizu su u toku u glavnoj "pozadinskoj bazi" u briselskom predgrađu Molenbek, ali i u četvrtima Žet i Laken.

Belgijska, francuska i policije drugih okolnih država tragaju za Salahom Abdeslamom, preživjelim odbjeglim pripadnikom osmočlane terorističke grupe koja je izvršila prošlosedmični napad u Parizu u kojem je stradalo 130 ljudi.

Izvor: Agencije

XS
SM
MD
LG