Dostupni linkovi

Britanci glasaju, EU prati - Konzervativci i Laburisti izjednačeni


U Velikoj Britaniji se održavaju izbori čiji bi rezulatat mogao staviti na test članstvo ove zemlje u EU. Prema istraživanju javnog mnjenja, objavljenom u četvrtak, vladajući Konzervativci, premijera Davida Camerona, izjednačni su sa Laburistima Eda Milibanda sa po 33 posto podrške javnog menjenja.

Uoči britanskih izbora iz Brisela su više puta slane poruke da vjeruju da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati dio EU.

Mnogi smatraju da bi ovi izbori mogli da dovedu u pitanje i članstvo u EU, ali i da ponovo otvore temu, neki kažu, i izgledne nezvisnosti Škotske.

Stoga i svijet pažljivo prati glasanje u Britaniji, stalnoj članici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i NATO-a sa nuklernim oružjem.

Pedeset miliona registrovanih birača u Britaniji glasa na 50.000 biračkih mjesta. Izabraće 650 novih zastupnika u Vestminsteru kao i 9.000 odbornika u 279 lokalnih opština, te gradonačelnike u šest gradova Ujedinjenog Kraljevstva.

Lider konzervativaca, premijer David Cameron, lider Laburista Ed Miliband, SNP-a - Nicola Sturgeon, Zelenih - Natalia Bennett i desnog UKIP-a - Nigel Farage već su glasali.

Dio Britanaca glasao je i ranije, a novina ove godine je to što su se ljudi za glasanje mogli registrovati online.

Većina glasačkih mjesta su u školama, mjesnim centrima, župnim centrima, ali se glasa i po pabovima, hemijskim čistionama i, kako navodi BBC, kao glasačka mjesta koriste se i školski autobusi.

Premijer Cameron i lider Laburista MIliband su jedan drugom za petama, a u četvrtak objavljena istraživanja javnog mnjenja govore da su izjednačeni, sa po 33 posto podrške i da ni jedan neće uspjeti da obezbijedi većinu u britanskom parlamentu.

Osim tradicionalnim Konzervativcima i Laburistima, glasači na ostrvu su se ovoga puta okrenuli i drugim strankama, prije svega separatističkoj Škotskoj nacionalnoj partiji (SNP) koja dominira na sjeveru, te desnoj anitimigrantskoj Britanskoj partiji za nezavisnost UKIP.

UKIP uživa podršku trećine javnog mjenja u Britaniji, ali prema domaćem izbornom sistemu to ipak znači da može dobiti najviše nekoliko mjesta u parlamentu.

Kontroverzni lider Nigel Farage je nakon glasanja na Twitteru napisao: „Ne mogu vam reći za koga sam glasao.“

Prema istraživanju javnog mnjenja, podrška Liberal demokratskoj partiji Nicka Clegga, manjoj članici vladajuće kolicije, je 10 posto, a zelenima šest procenata.

Ako niti jedna partija ne osvoji jasnu većinu, što se za sada procjenjuje kao vjerovatno, uslijediće dani ili sedmice teških pregovora da se dođe do funkcionalne vlade.

Dio rezulata, kako se očekuje, biće poznat oko ponoći po lokalnom vremenu, a konačni rezultati očekuju se u petak popodne.

Kako navode agencije, na svakom koraku se osjeća da je u toku politička drama u Britaniji, nakon sedmica intenzivne kampanje u kojoj su stranački lideri obilazili potencijalne glasače.

Na trgu na kojem se nalazi britanski parlament su postavljena privremena televizijska studija, dok građani u prolazu uzimaju novine sa čijih stranica se na njih apeluje da glasaju.

To će biti važno za Britaniju u narednih pet godina“, kaže Gerry McQuillin (61) umjetnik koji glasa za Laburiste. „Izlazimo iz ekonomske krize, ali moramo dobiti odgovarajuću vladu u narednih pet godina“, navodi.

Alexis Thomas, (34) doktorica, vođena svim predviđanjima da će izborna trka biti neizvjesna do kraja, odlučila je da izađe na izbore da bi se, kako kaže, „njen glas čuo“.

„Zato što je tako neizvjesno, mislim da ukoliko ne izađem i ne glasam, a rezulat ne bude onakav kakav sam željela, onda mogu kriviti samo samu sebe“, navodi Thomas koja nije precizirala za koga je glasala.

XS
SM
MD
LG