Dostupni linkovi

Britanija: Bomba podmetnuta u ruskom avionu


Krhotina ruskog putničkog aviona, Sinaj, 31. oktobar 2015.
Krhotina ruskog putničkog aviona, Sinaj, 31. oktobar 2015.

Britanski istražitelji koji rade na utvrđivanju uzroka pada ruskog aviona u Egiptu, veruju da je bomba bila podmentuta u prtljažnik aviona pre nego što je avion uzleteo, prenosi BBC.

Britanska vlada je suspendovala sve letove u i iz egipatskog letovališta Šarm el-Šeik pre dva dana.

Povratak britanskih turista se očekuje u petak, ali im je dozvoljeno da unesu samo ručni prtljag.

Najmlađa žrtva tragične nesreće ruskog putničkog aviona koji se srušio u Egiptu prošlog vikenda mogla bi predstavljati ključ zagonetnog pada.

Naime, telo 10-omesečne Darine Gromove, čija je fotografija s aerodroma u Sankt Peterburgu uoči polaska na letovanje u Šarm el-Šeuku postala simbol ove tragedije, pronađeno je čak 30 kilometara od mesta pada aviona.

To upućuje da je letelica najverovatnije eksplodirala ranije nego što su to stručnjaci do sada mislili.

Međutim, egipatski i ruski istražioci ističu da je još rano za izvlačenje zaključaka.

Britanska vlada suspendovala letove

Britanska vlada je suspendovala sve letove u i iz ovog egipatskog letovališta pre dva dana nakon što je zaključila da je nesrećau kojoj je pao ruski avion najverovatnije prouzrokovana terorističkim aktom.

Povratak britanskih turista se očekuje u petak, ali im je dozvoljeno da unesu samo ručni prtljag.

Međutim, jedan od operatera "Easyjet" je saopštio da su "egipatske vlasti suspendovale" plan za transfer britanskih turista i da je "u toku razgovor na najvišem političkom nivou kako se rešila ova situacija".

Zvanični Kairo, čija ekonomija veoma zavisi od turizma, saopštio je da je britanska odluka o suspendovanju letova neopravdana.

U međuvremenu, i francusko-holandski avioprevoznik KLM je uveo ograničenje da se na letove iz Kaira može uneti samo ručni prtljag. Francuska i Belgija savetuju svoje građane da putuju u Šarm el- Šeik samo u slučaju nužde.

S druge strane, ruski avioni i dalje lete ka ovom letovalištu kao i natrag.

Presretnute komunikacije militanata na Sinaju

Istražitelji u britanskoj obaveštajnoj službi sumnjaju da je neko ko je imao pristup prtljažnom prostoru u avionu ubacio eksplozivnu napravu unutar aviona na vrh prtljaga pred samo poletanje aviona.

Oni su primili obaveštajne podatke o komunikaciji između esktremista na Sinajskom poluostrvu.

Američke i britanske obaveštajne službe korišćenjem satelitskih sistema presrele su elektronsku poštu militanata "Islamske države" u regionu pada ruskog aviona "erbas A321" u Egiptu i onih u Siriji.

Britanski "Tajms" piše da se iz poruka vidi da je bombu u avion unio neko od putnika ili neko od radnika aerodroma.

Porodice oplakuju najmilije, Sankt Peterburg, 31. oktobar
Porodice oplakuju najmilije, Sankt Peterburg, 31. oktobar

Britanski obaveštajci veruju da "snažno svetlo" na nebu u trenutku kada je avion pao i nedostatak poziva za pomoć ukazuju da je u avionu bila bomba pa, kako piše "Dejli mejl", britanski obaveštajci će ispitati sve radnike na prtljagu na aerodromu u Šarm el-Šeiku nakon otkrića o prepisci.

Ton i sadržaj poruka uverio je analitičare da je bombu uneo u avion putnik ili neko od aerodromskog osoblja, naveo je list.

Militanti na Sinaju, koji su povezani sa “Islamskom državom”, tvrde da su uništili ruski avion ali nisu saopštili kako. Ova ekstremistička organizacija je pozvala na rat protiv Rusije i SAD zbog njihovih vazdušnih udara u Siriji.

Crna kutija za sada nije od koristi

Dosadašnja analiza podataka iz crne kutije nije pomogla u otkrivanju uzroka te tragedije, piše danas moskovski list "Komersant" pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Šef ruske agencije za civilni avionski saobraćaj Aleksander Neradko rekao je ranije da su podaci iz uređaja koji beleži tehničke podatke o letu izvađeni i predati na proučavanje specijalistima. Uskoro će biti analiziran i sadržaj uređaja za snimanje razgovora u pilotskoj kabini.

Prema neimenovanim izvorima koje prenose ruski mediji, crna kutija je pokazala da su svi parametri leta, koji je trajao nešto duže od 20 minuta, bili uredni i da su svi sistemi radili ispravno. Posle "određenog događaja", snimanje je prekinuto.

Stručnjaci su rekli "Komersantu" da je pad aviona mogao biti izazvan eksplozivnim padom pritiska u avionskoj kabini, zbog čega se repna sekcija odvojila od ostatka letelice.

Identifikovane sve žrtve

Porodice žrtava su identifikovale sve stradale, rekao je novinarima portparol ruskog Ministarstva zdravlja Oleg Salagai.

"Procedura vizuelne identifikacije je završena, a nastavlja se genetska identifikacija", rekao je on.

Porodice žrtava tražile su do sada lekarsku pomoć 691 put, a 715 je tražilo podršku psihologa. Pet ljudi je prebačeno u bolnice, prenosi TASS.

Avion ruske kompanije "Kogalimavija" "erbas A321" srušio se 31. oktobra u Egiptu, kada je poginulo svih 224 putnika i članova posade. Avion je bio na letu od Šarm el-Šeika do Sankt Peterburga.

Žrtve su većinom ruski turisti.

XS
SM
MD
LG