Dostupni linkovi

Borba za naklonost Srbije: Lavrov u Beogradu


Sergej Lavrov i Ivica Dačić na aerodromu, Beograd, 16. juni 2014.
Sergej Lavrov i Ivica Dačić na aerodromu, Beograd, 16. juni 2014.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je po dolasku u Beograd da „visoko ceni stav Srbije koja želi ujedinjenje, a ne razdvajanje u Evropi“ jer, kako je rekao, Rusija želi da sve zemlje EU i Evroazije budu u zajedničkom privrednom i humanitarnom prostoru.

Lavrov se na pitanje novinara, kratno osvrnuo i na situaciju u Ukrajini.

"Već smo rekli ono što imamo da kažemo, ukrajinsko rukovodstvo mora da zaustavi nasilje i pozabavi se gasnim pitanjem, i sve karte su na toj strani stola", rekao je ruski šef diplomatije.

Na aerodromu ga je dočekao potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je rekao da je poseta ruskog šefa diplomatije „još jedan korak u razvoju političkih odnosa dve bratske i prijateljske zemlje“.

„Ruska Federacija i Srbija imaju potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu i želimo da naše odnose i nadalje razvijamo u duhu prijateljstva. Srpski narod i vlada, šefa ruske diplomatije dočekuju sa velikom radošću“, rekao je Dačić.

Poseta Sergeja Lavrova Beogradu počela je polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocima Beograda i Sovjetskom vojniku u Beogradu, a u planu je i radna večera sa domaćinom Ivicom Dačićem.

Zvanični razgovori počinju u utorak kada će, pored Dačića sastati i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin izjavio je da ova poseta nije obična.
Povodom posete ruskog ministra spoljnih poslova i prošlonedeljne posete Vučića Merkelovoj, a Lukašenka Beogradu, Bojan Al Pinto Brkić, član Foruma za međunarodne odnose primećuje:

Sergej Lavrov u Beogradu 16. juna 2014.
Sergej Lavrov u Beogradu 16. juna 2014.
Međunarodni odnosi su svakako zategnuti i ministar Lavrov dolazi verovatno u jedinu zemlju koja bi u ovom trenutku bila spremna da se na jedan ili na drugi način opredeli i da to izazove u drugom taboru iznenađenje. Njegova poseta Beogradu se objašnjava mnogim razlozima, pa i obeležavanjem stogodišnjice Prvog svetskog rata i 70 godina od oslobođenja Beograda. Sasvim izvesno, posle krize koja je nastala nakon odluke bugarske vlade da ne gradi Južni tok i političkih turbulencija u toj zemlji, poseta ministra Lavrova Beogradu se može posmatrati i kao pritisak na Bugarsku da se ta odluka preinači jer Srbija veoma računa sa Južnim tokom, a po svoj prilici, i Rusija jednako.“
RSE: Zanimljivo je da je američki potpredsednik Bajden poslao zakasnelu čestitku premijeru Vučiću za izbor za prmijera baš dan uoči posete Lavrova Beogradu. Šta time poručuje Vašington?

Brkić: U poslednje vreme se dešavaju neverovatni signali sa različitih strana. Jedno je veoma uspešna poseta premijera Vučića Berlinu, a isto i uspešna poseta predsednika Belorusije Lukašenka Beogradu. I sad, dan pred dolazak ministra Lavrova u Beograd, američki potpredsednik šalje čestitku povodom izbora Vlade Srbije koji se dogodio pre više od mesec dana. Interesantno ej kako se velike sile nadmeću za naklonost Beograda na duge staze jer verovatno se trenutno dešava nešto što bi se moglo okarakterisati kao pozicioniranje Srbije u jednom ili drugom smeru. Za građane Srbije je najvažnije koji će to smer biti ali negde i za velike sile je važno da se Srbija orjentiše u jednom ili drugom pravcu jer će to biti pokazatelj koliko će stabilizacija Balkana, odnosno jugoistočne Evrope trajati.
RSE: Sve u svemu šta očekujete da će ova poseta doneti?

Brkić:
Verujem da bi moglo da se dogodi da minsitar Lavrov upotrebi neke reči koje nisu standardne za diplomatsku posetu i da u svetlu odnosa između Rusije i Ukrajine ministar Lavrov pokuša da obezbedi makar deklarativnu podršku Srbije na jedan ili dva dana. Milim da će on upotrebiti sve svoje diplomatske i druge kapacitete da srpskom rukovodstvu šprenese šta Rusija očekuje u ovom trenutku jer su počele da kruže priče o tome kako se na Srbiju vrši pritisak da uvede sankcije Rusiji i da se odlučnije odredi prema pitanju Ukrajine, Krima i sukoba na istoku Ukrajine što za Srbiju verovatno u ovom trenutku ne bi bilo pametno.
RSE: Kad kažete 'neuobičajene reči' mislite na oštre reči?

Brkić: To je inače ton koji ruske diplomate i zvaničnici upotrebljavaju kada je reč sa odnosima sa Srbijom. Rusija nema jednak odnos prema Srbiji kao prema drugim zemljama i ruski zvaničnici kada govore o Srbiji, govore i malo emotivno ali i sa željom da pokažu neku vrstu dominacije.
XS
SM
MD
LG