Dostupni linkovi

Razvojna banka FBiH: Afere i stranka preporuka za mjesto direktora


Konvertibilna marka, ilustrativna fotografija
Konvertibilna marka, ilustrativna fotografija

Salko Selman novi je predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH. Na ovom mjestu naslijedio je kontroverznog Ramiza Džaferovića, čijim će se sumnjivim aktivnostima, sukobom interesa, političkim vezama i motivima baviti sudski organi. I dok su mnogi polagali nade kako će nakon Džaferovićeve smjene banka postati motor poticaja i razvoja umjesto politički plijen, na njegovo je mjesto stigao tek još jedan podobni direktor - potpredsjednik SDA, bivši premijer Srednjebosanskog kantona, osnivač više privatnih kompanija i osoba koja na poziciju s koje se upravlja stotinama miliona, dolazi opterećena hipotekom krivičnih prijava i sumnjivih aktivnosti.

I poslije Ramiza - Ramiz, komentar je nakon imenovanja novog predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH. Izbor Salka Selmana ne daje nadu u to da će, nakon višegodišnjih malverzacija, prijateljskih i stranačkih namiještanja kredita, ova institucija postati servis privrednicima.

Salko Selman, novi predsjednik Uprave Banke, na mjesto njenog prvog čovjeka dolazi s pozicije potpredsjednika Stranke demokratske akcije, koja će, već je izvjesno, nastaviti sa stranačkim uhljebljenjem podobnih kadrova.

Selman je, još u vrijeme dok je bio premijer Srednjebosanskog kantona, bio suočen i sa krivičnim prijavama za organizirani kriminal koje su predate Tužilaštvu BiH. Prijavile su ga bivše kolege, među kojima i nekadašnji sekretar kantonalnog odbora SDA Travnik, danas član Udruženja “Uzbunjivači” Besim Ajanović, te aktuelni načelnik Policijske uprave Jajce Bare Pršlja.

Uz brojne neregularnosti za koje optužuje od danas i zvanično novog direktora, Ajanović navodi kako je povjerenje i upravljanje kapitalom Razvojne banke povjereno osobi tuženoj zbog nevraćanja kredita od preko 60.000 eura.

“Takva osoba će sada da upravlja narodim parama”, ocjenjuje Ajanović te dodaje kako je vlasnik i tri firme u kojima su direktori njegovi sinovi.

“Dobio je koncesiju za sve i jednu firmu i trenutno gradi mini hidrocentralu na rijeci Bila koju je dobila njegova firma Miniwat”, kaže Ajanović, uz napomenu da je kroz instituciju žiranata, te upošljavanja porodice brojnih zvaničnika, Selman osigurao da ga niko ne dira, te da se afere zataškaju.

„Tužiocu Bradiću je zaposlio sina u Telekom, Fuški je zaposlio ženu u inspekciju obrazovanja“, tvrdi Ajanović.

Na ove prijave tužilaštvo BiH, tačnije tužilac Dubravko Čampara, još nisu odgovorili, niti su Ajanovića obavijestili o toku istrage.

Politička, a ne stručna preporuka

Selman je optuživan za brojne afere uključujući i nepoštivanje procedure oko izgradnje mini hidroelektrane Voljevac koja je izgrađena prije nego što je provedena sva zakonska procedura. Tadašnji kantonalni građevinski inspektor Akif Agić optužio je čelne ljude Srednjebosanskog kantona uključujući i Selmana za kriminal nazvavši to “klasičnim primjerom korupcije i kriminala od investitora i državnih službenika koji svi zajedno imaju interes milionsku protuzakonitu dobit koju će oni sebi preraspodijeliti.”

A mjesečna dobit prije nekoliko godina, kako je sračunao inspektor Agić, iznosila je između 125 i 150 hiljada eura.

Ako već nije moralna dilema nakon silnih prijava protiv Selmana bila ključna da ne dođe na poziciju prvog čovjeka Razvojne banke, onda je, smatraju pravnici, presudna trebala biti činjenica da obavlja niz stranačkih funkcija u SDA, uključujući i funkciju potpredsjednika.

Iako je na stranačke pozicije nedavno dao ostavku, njegovo imenovanje suprotno je Zakonu o Razvojnoj banci FBiH, navodi i Selmanov protivkandidat, bivši pomoćnik državnog ministra finansija Fuad Kasumović.

Fuad Kasumović
Fuad Kasumović

Reagovao je na izbor jer je, kaže, nemoguće da osoba sa toliko stranačkih funkcija uopšte pristupi konkursu. Kritikuje i proceduru imenovanja kadrova zbog koje je BiH “ skoro dotakla dno”.

“Mora se prestati s tim da stranke koje na izborima dobiju povjerenje građana sve institucije koje su bitne smatraju plijenom koji su dobili i postavljaju svoje poslušnike”, kategoričan je Kasumović, također kadar SDA. Takva praksa,l smatra, ništa dobro neće donijeti.

Jasno je da su po srijedi i unutarstranačka previranja, tim prije što je Selman svojevremeno bio u nemilosti nedavno preminulog predsjednika stranke Sulejmana Tihića.

S potpredsjednikom Bakirom Izetbegovićem, kako je i sam nedavno naveo, ima izuzetnu saradnju koja je u njegovom slučaju dobro krenula, a Izetbegović je popunio prvo od 100.000 obećanih radnih mjesta.

Iako su mnogi mislili da je vrijeme da se nakon slučaja Džaferović Razvojna banka Federacije BiH pretvori u pokretač razvoja malih i srednjih preduzeća, sudeći prema nastavku prakse to se neće dogoditi.

Međutim, u priču o Razvojnoj banci uključili su se i privrednici koji traže izmjene Zakona o Razvojnoj banci kako bi ona postala pravi pokretač razvoja. Traže da Vlada FBiH krene s dokapitalizacijom banke, te da kamate na kredite ne budu veće od tri posto, stav je predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH Mladena Pandurevića.

“Tražimo i da se udruženjima poslodavaca i predstavnicima samostalnih sindikata omogući da imaju najmanje po jednog člana Nadzornog odbora. Također, i da se poslovanje banke depolitizira”, kaže Pandurević uz napomenu da treba depolitizirati i sva druga javna preduzeća, odnosno da, bez obzira je li direktor član neke stranke, politika nema upliva u operativno poslovanje.

Posljednja u nizu afera koja prati novopostavljenog direktora je naknada štete nakon majskih poplava, gdje je komisija Selmanu dodijelila 17.000 eura, iako je šteta na njegovom imanju jedva iznosila 1.000 eura. I dok je privatno, kao osnivač ili član nadzornih odbora nekoliko kompanija, dobro unovčio svoje investicije, u Srednjebosanskom kantonu na čijem je Selman čelu bio godinama, prosječna plata bila je među najnižom u FBiH.

XS
SM
MD
LG