Dostupni linkovi

Bruxelles: Propao i četvrti sastanak euroskupine za Grčku


Bruxelles, direktorica MMF-a Christine Lagarde (lijevo) i grčki ministar finansija Yanis Varoufakis, 25.6.2015.
Bruxelles, direktorica MMF-a Christine Lagarde (lijevo) i grčki ministar finansija Yanis Varoufakis, 25.6.2015.

Četvrti sastanak euroskupine o Grčkoj završen je u četvrtak bez dogovora, a još jedan susret predviđa se za subotu na kojem će Grčka pokušati postići sporazum sa svojim kreditorima kako bi izbjegla nemogućnost plaćanja dugova sljedeći tjedan.

"Institucije i Grčka nastavljaju s radom. Euroskupina će se sastati kasnije, ali ne danas", poručio je na twitteru finski ministar financija Alexender Stubb nakon sastanka ministara financija euroskupine.

Doznaje se da se novi sastanak euroskupine planira za subotu a u međuvremenu će Grčka nastaviti pregovore s vjerovnicima - Europskom komisijom, MMF-om i Europskom središnjom bankom.

Podsjetimo, pred Grčkom su kritični momenti. Vjerovnici su na ranijim pregovorima premijeru Aleksisu Ciprasu dali još samo nekoliko sati da složi funkcionalan plan ekonomskih reformi. U suprotnom, Atena neće dobiti novac potreban za spas od bankrota. Promatrači upozoravaju da bi izostanak dogovora bio neuspjeh i za Evropsku uniju, kao iza Grčku.

Cipras je bez značanijih pomaka do kasno u noć pregovarao sa predsjednikom Evropske komisije Jaen Claude Junckerom, čelnicom MMF-a Cristinom Lagard, direktorom Evropske centralne banke Mariom Draghijem i šefom Eurogrupe Jeroenom Dijsselbloemom. Frustracije su visoke na obje strane.

Kako se rok za dogovor približava, ministri financija euro zone optužuju Atenu da odbija kompromis, dok visoki dužnosnik grčke vladajuće Syrize kaže da ih vjerovnici "ucjenuju".

Čelnici 28 članica EU koji su stigli na dvodnevni samit u Bruxelles, u četvrtak, ne priželjkuju bankrot. Bez otplate 1,6 milijardi eura tranše duga MMF-u do 30. juna je najgori mogući scenarij.

Iako se još početkom tjedna činilo da je dogovor izvjestan, nade polako blijede, izjavio je Philippe Gijsels, voditelj istraživanja u BNP Paribas Fortis Global Markets.

Ipak, evropski povjerenik za ekonomiju Pierre Moskvici zadržao je optimizam i sa Twittera poručio "kada ima volje uvijek se nađe neki put".

Grčka je za postepenu reformu mirovinskog sustava i odbija smanjivanje plaća u javnom sektoru. MMF traži značajnije rezanje javne potrošnje, a ne samo podizanje poreza. Kreditori smatraju da PDV/e treba rasti, dok Atena ne želi pristati na viši PDV-e na ljekove ili energiju, kao ni na hotelske i ugostiteljske usluge.

Svjetska tržišta u četvrtak ujutro su se zaljulala. Pale su vrijednosti dionica u Evropi i Aziji, a euro je i dalje pod velikim pritiskom zbog neizvjesnosti oko budućnosti Grčke u euro zoni.

XS
SM
MD
LG