Dostupni linkovi

Budi li se opozicija u Srbiji?


Čedomir Jovanović, Nenad Čanak i Boris Tadić
Čedomir Jovanović, Nenad Čanak i Boris Tadić

Socijaldemokratska partija (SDS) Borisa Tadića i Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića potpisaće u subotu dokument o koalicionom nastupu na predstojećim izborima. Istog dana Demokratska stranka organizuje konferenciju demokratskih i socijaldemokratskih partija iz Evrope i regiona zapadnog Balkana o izbeglicama i perspektivama evropskih integracija. Da li se može govoriti o buđenju opozicije?

Boris Tadić i Čedomir Jovanović rešili su da ponovo sarađuju. Nakon razlaza još u vreme kada su obojica bili u Demokratskoj stranci sada najavljuju zajednički rad kojim se pripremaju za izbore. “Mi ćemo ozvaničiti naš zajednički rad, kojim se pripremamo za izbore koji će doći na proleće. Verujem da će izbori biti na više nivoa i zato će biti potrebno formirati jedan opozicioni savez ovoj vlasti koji treba da smanji zaostajanje Srbije", rekao je predsednik Socijaldemokratske partije Boris Tadić.

“Mi ćemo u subotu razgovarati sa građanma, razgovaraćemo na način da ćemo otvarati pitanja, imaćemo i samokritčki odnos u odnosu na naš rad u prošlosti, ali ćemo reći i kakve su naše projekcije i ideje za budućnost zemlje u kojima treba smanjivati ovo zaostajanje koje je posledica rada ove vlade”, rekao je Tadić za Betu.

Lider vanparlamentarne Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović priznaje, kako prenosi ova agencija, da nema ozbiljne političke alternative vladajućim strankama. Kaže da je dominatna osobina političkog spektra na kome se nalaze "nosioci političkog života zemlje od 5. oktobra do Nikolićeve pobede" bezidejnost. "Mislim da treba da sarađujemo. Ja vidim u tome i Nenada Čanka i DS i to ne kao predizborno pakovanje, sa ambicijom da budemo što jači u protestima, već kao izraz nove zrelosti", kaže Jovanović.

“Jasno je na kojim osnovama taj posao jedino može da se uradi. Može da se uradi na spremnosti da se potpuno drugačije gleda Srbija, na spremnosti da se prestane sa laganjem ovog društva, na spremnosti da se stisne petlja i kaže ono što se mora reći i na spremnosti da se preuzme odgovornost i onda uradi ono zašta je ta reč data. Kosovo, Bosna, odnosi sa Evropom, naš odnos sa Rusijom, razvijanje građanskog društva, jake institucije, vladavina prava”, rekao je Jovanović.

Obojica pre svega računaju na Ligu socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, ali i na njihovu nekadašnju partiju, Demokratsku stranku. Vrata za saradnju otvorena su i za DS, kaže Tadić, kao i za sve političke stranke, ako se postigne dogovor o zajedničkim vrednostima i strateškoj orijentaciji.

Demokrate koje, takođe u subotu, organizuju konferencija demokratskih i socijaldemokratskih partija iz Evrope i regiona zapadnog Balkana, sada nemaju nameru da se pridruže koalicionom dogovoru SDS-a i LDP-a.

Vladimir Todorić
Vladimir Todorić

Vladimir Todorić, internacionalni sekretar Demokratske stranke kaže za RSE da je to jedna vrsta savezništva iz koristi koje nije napravljeno na čvrstoj kritici rada Vučićeve vlade i da je ta kritika falila proteklih nekoliko godina.

“Naš odgovor je, kao što je već predsednik stranke nedavno rekao, kratko i jasno: ne, nismo zainteresovani”, kaže Todorić.

Za to vreme Demokratska stranka okuplja u Beogradu, u organizaciji sa Partijom evropskih socijalista, regionalne stranke socijaldemokratske orijentacije i evropske političke partije, poput britanskih laburista, francuskih socijalista, nemačkih socijaldemokrata i italijanskih demokrata na skupu o izbeglicama i daljim perspektivama evropskih integracija. To je jedinstvena prilika za građane da u razgovoru osete kako funkcioniše jedna politička grupacija u EU i na kojoj je Srbija listi prioriteta za Evropsku uniju, kaže Todorić.

“EU i dalje prolazi jako teško izbegličku krizu koja je na neki način paralisala sve druge aktivnosti. Vidimo da već preko tri nedelje nema izveštaja o napretku za bilo koju zemlju kandidata za članstvo”, navodi Todorić.

Da li se ovi koraci mogu posmatrati kao buđenje obamrle opozicije koja još uvek ne može da se oporavi od izbornog poraza? Politikolog Duško Radosavljević, kada govori o najavljenom dogovoru Tadića i Jovanovića, kaže da je pre reč o spremanju za eventualne izbore na svim nivoima.

“Teško je pričati da li to znači zamah nekog većeg opozicionog delovanja jer je očigledno da partije u opoziciji nisu našle smislen odgovor na celu tu priču koju Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima nudi. Zbog toga se dešavaju pomalo očajnički napori da se barem utvrde ti manji koalicioni savezi jer očigledno je da opozicione stranke još nisu shvatile da treba ići na malo šire ukrupnjavanje i zato mislim da su ovo samo male naznake a ne jedna široko zasnovana koaliciona platforma”, ocenjuje Radosavljević.

Šta će demokrate dobiti okupljanjem evropskih i regionalnih demokratskih i socijaldemokratskih partija?

“Demokrate još uvek imaju dobru međunarodnu poziciju jer su u članstvu Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista. Ovaj skup je dobra stvar za pozicioniranje demokrata. To je dobro za njih i dobro je da im se malo povrati samopouzdanje. To najviše može poslužiti za pozicioniranje Demokratske stranke unutar korpusa njihovih birača i prijatelja stranke. To nije nešto što će se toliko odraziti na javnoj sceni Srbije zato što mislim da će taj događaj biti svesno medijski potiskivan”, kaže Radosavljević.

Prema pojedinim ocenama opozicija u Srbiji, nakon izbornih poraza koje je doživela 2012. i 2014. godine, nikad nije bila slabija nego što je danas.

XS
SM
MD
LG