Dostupni linkovi

Bura poharala Hercegovnu


Jako nevrijeme, praćeno snažnom burom, od četvrtka je na jugu Bosne i Hercegovine pričinilo materijalne štete. Prema informacijama s terena, orkanski vjetar je čupao stabla, rušio zidove i prevrtao kamione.

Na višim predjelima, jake snježne padavine, praćene burom, uzrokovale su i da je bio zabilježen slučaj zaglavljivanja dva vozila mostarskog gradskog prevoznika u snijegu na platou Podveležja.

Nevrijeme nije zaobišlo ni Zapadnu Hercegovinu, gdje je u četvrtak širokobriješka Gorska služba spašavanja pomagala u izvlačenju vozila Elektroprivrede Herceg-Bosne.

Portparol Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović potvrdio je izvještaje s terena o posljedicama jakog nevremena u Hercegovini.

“U gradu Mostaru, u južnom dijelu naše županije, osjećaju se posljedice jakog vjetra, koji je u proteklih 24 sata puhao, a u sjevernom dijelu su poteškoće izazvane značajnijom količinom snijega”, naveo je Pavlović.

Prema informacijama iz Civilne zaštite HN kantona, vjetar je obarao stabla u Stocu, skidao crijep sa krovova, a u Čitluku je bura rušila i krov sa jedne zgrade. Mediji su javili da je vjetar rušio drveće i u Čapljini. Pero Pavlović, što se tiče područja Mostara, je kazao:

“U Rodoču, zatim u jednom dijelu Bijelog Brijega, došlo je do rušenja nekoliko stabala, koja nisu nasreću pričinila materijalnu štetu. Isto tako je na Bijelom Brijegu došlo do urušavanja jedne fasade sa jednog stambenog objekta.”

U Gnojnicama južno od Mostara smo se uvjerili da je vjetar oborio jedan parkirani kamion s prikolicom, a u Meteorološkoj stanici Bijeli Brijeg u Mostaru saznajemo da je vjetar puhao brzinom od 100 kilometara na sat.

Na Aerodromu Mostar saznajemo da je na Bišću Polju, gdje je i pista mostarskog Aerodroma, jačina vjetra dostizala i brzinu od 130 km/h, pa su trenutno svi letovi zbog vanrednih vremenskih uslova otkazani.

Civilna zaštita je iz dvije elektroprivrede dobila informacije da je usljed nevremena veliki broj naselja u i oko Mostara bio bez napajanja strujom.

Na platou Podveležja, snijeg i jak vjetar su zarobili autobus i kombi preduzeća Mostar Bus.

“Jučer smo probali u poslijepodnevnim satima izvući, međutim, jako je bilo nevrijeme, mećava, nismo mogli ništa napraviti. Veliki je led na cesti, nismo jutros mogli izvući dva vozila. Čekamo danas da će se vjerovatno raščistiti put, pa ćemo moći doći do svojih vozila”, kaže direktor Damir Marić.

Vozila su, saznajemo uoči emisije, deblokirana iza 12 sati. Sličan slučaj se u četvrtak desio i kod Širokog Brijega gdje su snijeg i jak vjetar s ceste oborili vozilo Elektroprivrede HZ HB.

“Ništa posebno ne bi imali šta izdvojiti, osim ovih gornjih, planinskih dijelova Posušja i Širokog Brijega, u kojima je bila čak i jedna intervencija Elektroprivrede. Iz GSS-a su pomagali izvući vozilo”, naveo je direktor Civilne zaštite ZH kantona Tomislav Ćužić.

“Zbog leda i bure, skliznuli su s ceste, pa su naše ekipe u pomoć u izvlačenju i vraćanju vozila 'na suho'”, kazao je pročelnik GSS-a Široki Brijeg Mario Barbarić.

U Civilnoj zaštiti HN kantona saznajemo da se stanje normalizuje, ekipe su na terenu i očekuje se da će tokom dana doći do normalnog snabdijevanja strujom.

XS
SM
MD
LG