Dostupni linkovi

Čačak: Dvoje pacijenata i dalje u kritičnom stanju


Dom za stare u Vranićima
Dom za stare u Vranićima

Od devetoro pacijenata koji su zaraženi salmonelom u domu "Dvoje" u Vranićima kod Čačka i smešteni u gradsku bolnicu, dvoje je i dalje u kritičnom stanju. U četvrtak je na kućno lečenje pušteno troje zaposlenih u domu, kojima se opšte zdravstveno stanje poboljšalo. Istovremeno, otpočela je istraga u vezi sa odgovornočću za smrt petoro ljudi, a nadležne inspekcije odlučiće da li će staračkom domu ''Dvoje'' biti oduzeta dozvola za rad.

Šefica Odeljenja za nadzor Ministarstva rada i socijalne politike Biljana Zekavica kaže da postoje dokazi koji mogu da dovedu do oduzimanja licence za rad domu za stare u Vranićima, gde je od posledica epidemije salmonelom preminulo petoro korisnika.

„Rečeno je da postoje određeni propusti što se tiče higijene u spremanju hrane. To je ono prvo i osnovno što imamo. U ovom trenutku razmišljamo o suspenziji licence“, naglašava Zekavica.

Komentarišući ove najave, vlasnik doma ’’Dvoje’’ Pero Marić kaže da ne očekuje da bude zabranjen rad njegovog doma za stare, jer, kako naglašava, za to nema razloga. On ističe da mu je savest mirna jer je radio sve po procedurama.

„Ja se nadam da će inpekcije imati razumevanja jer dom radi tri godine bez ikakvih primedbi. Nikada nije bilo incidenta bilo koje vrste. Sbi korisnici bili su zadovoljni, a njihova rodbina je u knjizi utisaka ostavila svoje pohvale. Svakodnevno su vršene vizita i kontrole, a u ustanovi je radio dovoljan broj osoblja“, ističe Marić i dodaje da licenca za rad može da mu bude oduzeta samo u, kako se izrazio, montiranom postupku i pod pritiskom.

Istovremeno, počele su i istražne radnje u vezi sa odgovornošću za smrt petoro ljudi. Načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU Čačak Predrag Pavlović izjavio je da je za istragu zadužen poseban operativni tim.

„Stupili smo u kontakt sa inspekcijksim službama, sa bolnicom i obavili razgovor sa Perom Marićem. Postoje par krivičnih dela koja eventualno mogu da se uklope u ovu priču“, kaže Pavlović.

Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) u Čačku još uvek nije objavio rezultate mikrobioloških analiza uzoraka hrane koji su zatečeni u domu u Vranićima. Direktorka ove zdravstve ustanove dr Ana Mišović najavila je da će rezultati biti poznati tek sredinom naredne sedmice, kada se o tome da li je zarazu izazvala bakterija salmonele u nedovoljno skuvanim uskršnjim jajima zvanično izjasni institut ’’Milan Jovanović Batut’’.

„Zato što je to onda jedna zaokružena priča i imaćemo naučni dokaz epidemije i međusobne povezanosti svih onih podataka i činjenica koji su bitni. Kad od njih dobijemo povratnu informaciju, onda ćemo moći da kažemo pretpostavku iza koje stojimo“, navodi dr Mišović.

Kako Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje, slanje uzoraka u institut ’’Batut’’ nije standardna praksa u svim kriznim epidemiološkim situacijama, ali da je ovoga puta to učinjeno i kako bi se dobila potvrda referentne ustanove za slučaj eventualnog sudskog postupka protiv odgovornih za epidemiju.

XS
SM
MD
LG