Dostupni linkovi

Direktor nepodoban zbog druženja sa Amfilohijem


Miomir Đurišić, Foto Savo Prelević
Miomir Đurišić, Foto Savo Prelević
Štrajk učenika cetinjske gimnazije ponovo je medijskoj žiži, nakon izjave gradonačelnika Cetinja Mila Jankovića kako je bivšem direktoru gimnazije Miomiru Đurišiću, koga učenici, njihovi roditelji i većina profesora želi ponovo da vidi na taj funkciji, kao glavni grijeh Ministarstvo prosvjete našlo njegove sastanke sa mitropolitom Srpske Pravoslavne Crkve Amfilohijem.

To je ponovo aktualizovalo pitanje da li je politička podobnost kriterijum koji presuđuje o tome ko će obavljati direktorske funkcije u crnogorskim školama.

Nagađanja o tome da je glavni razlog zbog čega Ministarstvo prosvjete ne prihvata da bivši direktor cetinjske gimnazije Miomir Đurišić uprkos zahtjevima učenika, njihovih roditelja i većine profesora, bude ponovo izabran na tu funkciju, njegova politička nepodobnost, na zaprepašćenje novinara potvrdio je gradonačelnik Cetinja Milo Janković:

"Apsolutno sam imao izvještaj predstavnika ministarstva da mu je najveća zamjerka zato što se često pojavljuje sa Amfilohijem, a zašto se sada to potencira zaista ne bih volio da komentarišem".

Bivši direktor cetinjske gimnazije Miomir Đurišić na izjavu prvog čovjeka Prijestonice imao je kratak komentar:

Nijesam imao tu čast još da upoznam mitropolita Amfilohija, a sve da sam imao mislim da je to blago rečeno smiješno.
"Nijesam imao tu čast još da upoznam mitropolita Amfilohija, a sve da sam imao mislim da je to blago rečeno smiješno. Tako da sam se uvjerio ja i sve moje kolege i učenici i cijelo Cetinje da je gradonačelnik čovjek koji je cijenjen i koji drži do svoje riječi, tako da mu vjerujem apsolutno".

Obratili smo se Ministarstvu prosvjete za provjeru tvrdnje gradonačelnika Jankovića kako je od Ministarstva dobio izvještaj u kome se ukazuje da je Đurišić nepodoban jer se sastajao sa Amfilohijem.

"Odgovorno tvrdim da tako nesto nije tačno", odgovorio nam je pomoćnik ministra prosvjeta Marko Jokić.

"Ukoliko postoje kuloarske priče koje se, vjerujem, produkuju tamo, vidim da je atmosfera vrlo zagrijana, sasvim sigurno one ne dolaze odavde. Odavde jedino na čemu insistiramo je da se u skladu sa zakonom izvrši izbor direktora", kaže Jokić.

RSE: Kako komentarišete to što te, kako ih nazivate, kuloarske priče kao gotovu stvar iznosi ni manje ni više nego gradonačelnik Prijestonice?

Jokić: Moram da kažem da me to prosto iznenađuje. Juče kada sam posjetio Prijestonicu sa saradnicima na poziv gradonačelnika ,on je rekao da se to po Cetinju prica a evo, danas piše izvještaj.Taj izvještaj neka objavi, neka ga fino stavi, skenira da svi građani pročitaju taj izvještaj.

I dok pomoćnik ministra prosvjete kaže jedno, a gradonačelnik Cetinja nešto sasvim drugo njihova polemika je dovoljan povod da se po ko zna koji put zapitamo da li su partijska pripadnost ili politička i druga podobnost kriterijumi koji odlučuju ko će obavljati čelne funkcije u crnogorskim obrazovno -vaspitnim ustanovama. Predsjednik sinidkata prosvjete Zvonko Pavićević primijećuje kako je Milo Janković kazao ono što zapravo svi znaju u Crnoj Gori:

Protest učenika se nastavlja, Foto: Savo Prelević
"Nijedan direktor vaspitno obrazovne ustanove ne može biti direktor škole ako nije podoban. Izjava gospodina Jankovića da se gospodin Đurišić družio sa gospodinom Amfilohijem imalo bi dalekosežne posljedice da oni stvarno tako misle. Po toj njihovoj logici ni gospodin Vujanović ni gospodin Marović nijesu politčki podobni da budu na funkciji na kojoj su bili ,jer su se i oni sastajali".

Marko Jokić iz Ministarstva prosvjete međutim odbacuje da je politička podobnost kriterijum za izbor bilo kog direktora u bilo kojoj obrazovnoj ustanovi u Crnoj Gori:

"Sastav školskog odbora je takav da mi imamo u ministarstvu samo i isključivo dva predstavnika ,od sedam u ustanovama opšteg obrazovanja ili od devet u srednjim stručnim školama. Dakle, svi predstavnici školskog odbora redom neka kažu da li je neko iz ministarstva zvao predstavnika Savjeta roditelja, predstavnika zaposlenih, predstavnika Zavoda za školstvo da im daje sugestiju na koji način i kako će glasati".

Zvonko Pavićević iz sindikata prosvjete pak primjećuje:

"Školski odbori biraju direktora po zakonu. Medjutim u školskim odborima vlast uvijek ima većinu i ako im se neko otrgne kontroli oni nađu načina da ponište taj izbor. Oni mogu da pričaju šta god hoće. Svugdje tamo gdje je neko na odgovarajućoj ili na funkciji u kojoj odlučuje mora biti podoban, mora biti, kako oni kažu, njihov".

U međuvremenu nastavlja se štrajk učenika cetinjske gimnazije poslije niza neuspješnih sastanaka sa predstavnicima Ministarstva prosvjete. Uz transparent sa natpisom "Čujemo li se, ministre" trinaesti dan za redom održali su javni čas ispred zgrade gimnazije.
XS
SM
MD
LG