Dostupni linkovi

Cimbaljeviću odobren politički azil u Kanadi


Zdravko Cimbaljević
Zdravko Cimbaljević
Prvom deklariranome homoseksualcu u Crnoj Gori i bivšem direktoru LGBT Foruma progres Zdravku Cimbaljeviću odobren je politički azil u Kanadi, koji je zatražio zbog stalnih prijetnji.

Kanadski imigracijski odbor, koji je potvrdio navedeni status, dao je mišljenje da Crna Gora nije zaštitila svog građanina i da je tužiteljstvo olako shvatilo ispoljenu mržnju, nasilje i prijetnje, prenijele su podgoričke "Vijesti".

Prvi crnogorski gej aktivista za RSE: Otjerala me mučnina

Zdravko Cimbaljević
Zdravko Cimbaljević
U tekstu "Otjerala me mučnina", prvi crnogorski gej aktivista Zdravko Cibmaljević napisao je kako više nije mogao da podnese prijetnje kojima je bio izložen u vlastitom gradu i državi.

"U egzilu su bili političari, naši književnici, vladari, obični građani... Svi oni vraćali su se, na ovaj ili onaj način, boljoj, drugačijoj Crnoj Gori. Vratiću se i ja.

"Scena i politička stvarnost u Crnoj Gori treba i drugačije pristupe. Radiću na njima. Iznova. Radiću na okupljanju LGBT osoba u dijaspori i zajedno ćemo raditi za dobro Crne Gore i LGBT zajednice u njoj. Radićemo na promjenama i dosanjati ih. Radićemo na povratku", napisao je Cimbaljević.

Tekst u cjelini možete pročitati OVDJE
"Time je potvrđeno da je, barem u slučaju jednog svog građanina, eksponiranog za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Crna Gora pala na ispitu zaštite i procesuiranja prijetnji i nasilja", poručio je Cimbaljević u dopisu medijima.

Podsjetio je da je pune tri godine, "dosljedno i svakodnevno, potpuno sam na sceni", koristio sve raspoložive državne i pravne mehanizme da zaštiti svoje dostojanstvo, ali prije svega pravo na slobodu i ravnopravnost LGBT zajednice koju je predstavljao.

"To potvrđuju činjenice koje govore da sam u tom periodu podnio preko 500 prijava i pritužbi, bio jedini sudionik nekoliko kaznenih i sudskih postupaka, inicirao gotovo sve prekršajne postupke, uveo u sudsku praksu, po osnovu seksualne orijentacije, Zakon o zaštiti od diskriminacije, adresirao više stotina pisama i peticija dužnosnicima i donositeljima odluka na svim nivoima...", naveo je Cimbaljević.

Podsjetio je i da je, kako kaže, odgovorno radio na jačanju kapaciteta sistemskih institucija kako bi kvalitetnije pristupali LGBT osobama i bolje razumjeli njihova ljudska prava i dodao da je svjestan da se drugim LGBT osobama, koje nisu bile javne ličnosti, događaju "mnogo gore stvari".

"Njih ne štiti javnost. To je imao u vidu i imigracijski odbor. Zato moj angažman za LGBT zajednicu i bolju Crnu Goru neće prestati. Nastavit ću biti snažna podrška kompletnom LGBT pokretu. Posebno ću se posvetiti praćenju aktivnosti državnih tužitelja čiji me je nerad, homofobija i ignoriranje otjerao iz zemlje", navodi Cimbaljević, između ostalog, u dopisu medijima.

U Crnoj Gori do sada su održane dvije gay povorke, u Budvi i u Podgorici, ali su se obje završile neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije, što je dovelo do privođenja, povreda i na kraju evakuacije sudionika Prajda.
XS
SM
MD
LG